הקבינט: מוכנים לרגיעה - נערכים למבצע
ישראל תיתן הזדמנות למאמץ המצרי להשיג רגיעה מול רצועת עזה, אך במקביל ייערך צה"ל למבצע הנרחב - זו החלטת הקבינט, שדן במשך כארבע שעות ב"תיק עזה". בכך אומצה למעשה העמדה של שר הביטחון וצה"ל, מול יתר השרים שדרשו פעולה מיידית
הפסקת אש - או מבצע קרקעי נרחב? זו הדילמה שהונחה היום (ד') לפתחו של הקבינט המדיני-ביטחוני, אשר התכנס לדיון בהסלמה האחרונה ברצועת עזה. ברקע: מאמצי התיווך של קהיר בניסיון להביא לרגיעה - ו"גשם" של פצמ"רים, שגם גבה בשבועות האחרונים חיי אדם.
הדיון ארך כארבע שעות, ובסופו - כמו בתום ישיבת ה"מטבחון" אתמול - צוו השרים לנצור את לשונם ולא למסור את תוכן הדברים או ההחלטות. בהודעה הרשמית שפורסמה, נאמר כי ישראל תיתן הזדמנות לאופציה המדינית ולרגיעה, ולא תשיב בשלילה למצרים.
במקביל, ייערך צה"ל לאפשרות של מבצע צבאי נרחב. מדובר באימוץ הקו שהובילו שר הביטחון וצה"ל, לעומת רוב השרים שתבעו פעולה נרחבת באופן מיידי. בין השרים שתומכים בפעולה היו יושב ראש ש"ס, השר אלי ישי, שר התחבורה, שאול מופז, המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, שר הפנים, מאיר שטרית, ואחרים.
עם זאת, גם לשרים אלה היה ברור במהלך הדיון בקבינט שהנושא שהוטל על הכף כבד, ולא ניתן להכריע לדבריהם באופן חד משמעי, לפחות בשלב זה, בשל הערכות מערכת הביטחון שמבצע צבאי ידרוש שהות ממושכת בתוך רצועת עזה ומחיר כבד בקורבנות. בנוסף, יש אפשרות לניתוק הקשר עם חוטפיו של החייל גלעד שליט, שבעוד שבועיים ימלאו שנתיים לנפילתו בשבי.
במהלך הישיבה חזרה ועדת השרים ואישרה את החלטתה מ-5 במרס בנוגע ליעדי ישראל בטיפול ברצועת עזה. השרים הסמיכו את ברק למצות את הדיאלוג מול מצרים כדי להשיג את כל תנאי ישראל לרגיעה. במסגרת זו נכלל עניין קידום שחרורו של שליט.
מול חדר הישיבות הפגינו באותה עת כמאה מתושבי הנגב, שהפצירו בשרים "לחתוך" סוף-סוף ולהכריע, לאן הולכים מכאן. בזמן הדיון זכו חברי הקבינט לתזכורת כאובה מהשטח - עם נפילה נוספת של פצמ"ר באזור מפעל הצבע "נירלט" שליד קיבוץ ניר-עוז, הפעם זה נגמר "רק" בפצוע קל. דובר חמאס הזהיר את הקבינט כי אם יחליט על פעולה בעזה, זו תיהפך בית-קברות לחיילים.
רוב השרים, שהתבטאו עד כה בנושא, הביעו תמיכה במהלך הקרקעי, אך דווקא מערכת הביטחון ששה אליו פחות. "כשיגיע הרגע, נעשה", אמר אתמול שר הביטחון ברק לעמיתיו לממשלה. "אני חוזר ואומר: ששרי הממשלה לא יתחרו מי פחות או יותר אוהב את חמאס. מערכת הביטחון עוסקת בעניין. חשוב שחברי הממשלה, מתוקף אחריותם הקוקלטיבית, יקשיבו היטב למה שהרמטכ"ל והמטכ"ל אומרים, לגבי מה שניתן או לא ניתן להשיג בפעולה צבאית בעזה".