שתף קטע נבחר
 

ועדת הכספים: ביקורת על מיסוי קרנות ההשתלמות

בלעדי: ממסמך של היועצת הכלכלת של ועדת הכספים עולה כי תוכניתו של שר האוצר להפחתת מסים מבוססת על תוכנית דומה שאושרה בחוק ב-2007; המסמך מבקר את מיסוי קרנות ההשתלמות ואת העדר הפחתת שיעור המס להכנסות הנמוכות

התכנית הרב שנתית להפחתת המסים של שר האוצר רוני בר-און נבנתה על תכנית דומה שאושרה בחוק בכנסת בדצמבר 2007, ולא מהווה חידוש משמעותי. כך עולה ממסמך של היועצת הכלכלית של ועדת הכספים סמדר אלחנני שהופץ היום בין חברי הוועדה, הכולל גם ביקורת על מיסוי קרנות ההשתלמות שעלול לפגוע במכשיר חיסכון חיוני לטווח בינוני.

 

התכנית הקיימת היא עד סוף שנת המס 2010 ושונה מהחדשה ב-2%-1% לעומת הפחתות המס המתוכננות לאותה תקופה. ביקורת נוספת של אלחנני היא על העדר הפחתת שיעור המס (10%) על הכנסה עד 4,390 שקל, שתכנית בר-און פסחה עליה. לדבריה הפחתה זו היתה מקלה יותר על בעלי ההכנסות הנמוכות והבינוניות.

 

תכנית הטבות המס של בר-און היא עד 2015. שיעור המס על הכנסות עד 7,810 שקל לחודש שעומד היום על 16% היה אמור לרדת בשנה הבאה ל-15% ובעוד שנתיים ל-14%. בתכנית החדשה המס ירד בשנתיים הבאות ל-13%. למדרגה השלישית של ההכנסות עד 11,720 שקל, שיעור המס הקיים (26%) היה אמור לרדת ל-23% בשנה הבאה ול-21% בעוד שנתיים. בתכנית החדשה לא יחול שינוי לגבי השנה הבאה ובעוד שנתיים המס ירד ל-20%.

 

אין שינוי בשיעורי המס שנקבעו לשנה הבאה בתכנית הקיימת לגבי ארבע המדרגות הבאות, לעומת שינוי לטובה של 1% בעוד שנתיים לבעלי הכנסה עד 16,841 שקל, כשהמס הקיים (33%) ירד ל-27% במקום ל-28%. הטבה משמעותית קיימת בתכנית החדשה רק לבעלי הכנסות בין 16,841-20,920 שקל שהמס הקיים המוטל עליהן (35%) ירד בעוד שנתיים ל-27% לעומת 32% בחוק הקיים.

 

מס החברות מתוכנן לרדת מ-27% השנה ל-25% במקום 26% בשנה הבאה ול-24% במקום 25% בעוד שנתיים.

 

היועצת הכלכלית מעירה בתזכיר כי תכנית בר-און מוצגת בנפרד מהצגת התקציב הרב שנתי כך שאין לדעת את משמעות ההפחתה הנוספת בנטל המס על הכנת התקציב בשנים הבאות. בתכנית החדשה חסרה גם השוואה בין הפחתות המס שכבר אושרו לבין הצעדים המוצעים, כך שלא ניתן לקבל ממנה גם תמונה ברורה לגבי עלות ההפחתה הנוספת ועד כמה המיסוי המוצע של קרנות ההשתלמות יאזן את ההפחתה.

 

לגבי עצם הרעיון של מיסוי הקרנות מעירה אלחנני כי "הפטור ממס נותר העידוד היחיד לחיסכון הוני לטווח בינוני (לשכירים ולעצמאים), וביטול הפטור מעורר שאלה לגבי עידוד החיסכון הזה מעבר לסוגיית הפגיעה בהסכמים הקיבוציים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבנתה על תוכנית דומה. בר-און
צילום: גיל יוחנן
מומלצים