אסד: המו"מ יימשך מהמקום שבו נפסק בימי רבין
ימים ספורים לפני הגעתו להודו, אומר נשיא סוריה בשאר אסד בראיון לעיתון "the hindu" כי יש להמשיך את המשא ומתן לשלום מהמקום שבו נפסק בימי רבין: "קיבלנו 80% ממה שרצינו לפני חתימה על הסכם שלום. כמובן יש את התחייבות רבין שמשמעותה החזרת רמת הגולן לקווי 4 ביוני 67'". המתקן שהופצץ? "הישראלים המציאו סיפור"
נשיא סוריה, בשאר אסד, אומר בראיון לעיתון "the hindu" לקראת הגעתו להודו, כי יש להמשיך את המשא ומתן לשלום עם ישראל מהמקום שבו נפסק בימי יצחק רבין. לדבריו, בתקופת רבין "השגנו למעשה 80% מכל מה שיכולנו להשיג לפני חתימה על הסכם. זו ההערכה שלנו. השגנו הרבה בימי רבין, אבל בגלל ההתנקשות בו הכול נפסק. לכן, אנחנו דורשים להתחיל מהמקום שבו נפסק המשא ומתן אז".
לדברי אסד, במשא ומתן בימי ממשלת רבין, אותו ניהל אביו חאפז אסד, "דיברנו על הסדרי הביטחון שזו הייתה הסוגיה הקשה ביותר. כמובן יש לנו את התחייבות רבין שמשמעותה החזרת רמת הגולן לקווי 4 ביוני 67' והתחלנו לדבר על סוגיות אחרות כמו נרמול היחסים, שגרירויות, אבל לא דיברנו על נושא המים. זה מה שנותר לסכם".
אסד אומר בראיון כי סוריה אינה חייבת לתת דבר לישראל תמורת הגולן: "האדמה הסורית נכבשה על-ידי ישראל, לכן הם צריכים להחזיר אותה. אין לנו מה לתת בתמורה אבל יש לנו מה להשיג יחד, שזה השלום. לכן, אם אפשר להשיג הסכם שיכלול את החזרת רמת הגולן, יושג שלום.
מלבד אדמה נדון בקשרים נורמליים, מים, הסדרי ביטחון וכל הסוגיות הללו קשורות לשלום. זה משהו שצריך להשיג יחד אבל לישראל יש את האדמה שהיא צריכה להחזיר".
אסד נשאל מה בדבר רצונה של ישראל שסוריה תנטוש את קשריה עם חמאס, חיזבאללה ואיראן: "הישראלים מדברים על משא ומתן בלי תנאים מוקדמים. הם אינם יכולים לבקש תנאים. שנית, חמאס קשור למסלול הפלסטיני ואיננו אחראים למסלול הזה. חיזבאללה הוא חלק מהמסלול הלבנוני ואנחנו לא נמצאים בלבנון כיום. אנחנו מדברים רק על המסלול הסורי".
"הישראלים המציאו סיפור על כור גרעיני"
לשאלה לגבי עיתוי המשא ומתן, השיב הנשיא הסורי: "הישראלים חשבו שעם הזמן הם ייעשו חזקים יותר וההתנגדות למדיניות שלהם תיחלש, אבל למעשה מה שקרה הוא ההפך. הישראלים למדו שבלי שלום הם לא יוכלו לחיות בביטחון, שישראל לא תהיה בטוחה. אני חושב שזה דבר נכון בעיקר לאחר מלחמת לבנון וההשפעה של המלחמה הזאת על החברה הישראלית. זה המניע העיקרי עבור הישראלים לנוע לכיוון שלום".
אסד נשאל גם לגבי המתקן שהפציצה ישראל ב-6 בספטמבר בדיר א-זור. "זה לא היה מתקן גרעיני, תשאלו את הישראלים מדוע הפציצו אותו", אמר.
"הם כנראה הוטעו ולכן המציאו סיפור על כור גרעיני. כל התמונות שהציגו הישראלים והאמריקנים מפוברקות. מה היה שם? זה מתקן צבאי, ולא נהוג למסור פרטים לגבי מתקנים כאלו".
לדברי הנשיא הסורי, "רק עכשיו הם יכולים להגיד - 'הרסנו מתקן גרעיני והסורים הקימו משהו אחר'. אם היו להם את אותן 'הוכחות' בזמן ההפצצה, לא היו מאמינים לסיפור". לטענות על כך שסוריה לא מאפשרת כניסת פקחים מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבדיקת מתקנים נוספים בשטחה, פרט למתקן בודד, הגיב אסד: "יש לנו ועדה גרעינית שמנהלת את המגעים מול סבא"א, ואי אפשר לבדוק כל מתקן רק על סמך מידע מודיעיני לכאורה. למעשה, האמריקנים לא סיפקו כל מידע משכנע".