שתף קטע נבחר

 

חשש: ידע על הרכבת טיל גרעיני נמכר לאיראן

טיוטת דו"ח על רשת ההברחות שמכרה מידע וטכנולוגיה גרעינית ללוב, איראן וצפון קוריאה הגיעה לידי העיתון "וושינגטון פוסט". מהדו"ח עולה: ברשות הרשת היו תרשימים להרכבת מתקן גרעיני על טיל בליסטי מהסוג שבידי איראן

רשת הברחת רכיבי הגרעין שמכרה ידע וציוד ללוב, איראן וצפון קוריאה הצליחה לשים את ידה גם על תרשימים להרכבת נשק גרעיני מתקדם - כך דיווח היום (א') העיתון "וושינגטון פוסט" בהסתמך על דו"ח שטרם פורסם, פרי עטו של מפקח בכיר לשעבר בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם. החשש העיקרי העולה מן הדו"ח: התרשימים המסוכנים הגיעו לידי איראן.

 

התרשימים, שהתגלו לפני שנתיים במחשביו של איש עסקים שוויצרי, כוללים פרטים חיוניים להרכבת מתקן גרעיני עוצמתי שניתן להרכיב על טיל בליסטי מהסוג שבו משתמשות איראן ועוד עשרות מדינות מתפתחות. איש העסקים היה מעורב ברשת ההברחות של מדען הגרעין הפקיסטן עבד אל-קאדר חאן, "אבי הגרעין הפקיסטני" שהואשם במכירת הסודות למדינות שונות.

 

את הדו"ח חיבר דיוויד אולברייט, חוקר מומחה לנשק גרעיני שחקר בארבע השנים האחרונות את רשת ההברחות. "ייתכן שהתרשימים המתקדמים הללו נמכרו כבר מזמן חלק מהמשטרים הבוגדניים ביותר בעולם", כתב בטיוטת הדו"ח שהגיעה אל העיתון האמריקני. המידע המסוכן, כתב אולברייט, "אידיאלי במיוחד עבור שתיים מלקוחותיו של חאן - איראן וצפון קוריאה".

 

אולברייט, נשיא המכון למדע וביטחון בינלאומי בוושינגטון, כתב כי שתי המדינות "נאבקו בפיתוח ראש קרב גרעיני קטן שיתאים בטילים הבליסטיים שלהם, והתרשימים האלו הם עבור ראש קרב שיתאים לכך". עם זאת ציין כי לא ידוע אם התרשימים שנמצאו במחשב בשווייץ אכן הועברו למדינה או לגורם כל שהוא. המכון שבראשו הוא עומד היה הראשון שזיהה באופן פומבי את מיקומו של הכור הגרעיני הסורי שהופצץ בידי ישראל בספטמבר האחרון.

 

בתחילת החודש אמר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם מוחמד אל-בראדעי כי המודיעין שסיפקו כעשר מדינות לארגונו בעניין פרויקט הגרעין האיראני מהווה מקור ל"דאגה חמורה". לדבריו, נראה שאיראן מסתירה מידע שיכול להבהיר את הטענות כי בחנה בחשאי כיצד לפתח נשק גרעיני.

 

במרס האחרון דווח כי פקחי האו"ם דרשו מאיראן להסביר את פשרו של תרשים ארגוני הקושר בין ניסויים בחומרי חבלה והתאמת ראש נפץ גרעיני לפרויקט העשרת האורניום. התרשים שהוצג אישר מידע שדלף עוד קודם לכן מסוכנות הגרעין, לפיו קיימות לכאורה ראיות לכך שאיראן המשיכה גם בכ-2004 בפעילותה הגרעינית הצבאית, ובסתירה לדו"ח המודיעין האמריקני לפיו זו הוקפאה ב-2003. לטענת איראן, תוכניתה נועדה למטרות אזרחיות של הפקת חשמל ומחקר בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרשים מתקן העשרת אורניום באיראן
צילום: רויטרס
מומלצים