חשוד בפשעי מלחמה ישוחרר עקב טעות התביעה
מכה קשה לבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג: התביעה במשפטו של תומס לובנגה, מנהיג המיליציה הקונגולזי החשוד בביצוע פשעי מלחמה, עשתה שימוש בלתי תקין בראיות נגדו - ועתה ייאלץ בית הדין לשחררו משום שבלתי אפשרי לערוך לו משפט הוגן
בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג ייאלץ, ככל הנראה, לשחרר את החשוד הראשון שהוסגר לידיו - משום שבשל התנהלות התביעה במשפטו, בלתי אפשרי לערוך לו משפט הוגן. כך נמסר בהודעה שפרסם בית המשפט היום (ב').
משפטו של מנהיג המיליציה הקונגולזי תומס לובנגה היה צפוי להיפתח ב-23 ביוני - מועד היסטורי לבית המשפט הקבוע הראשון לפשעי מלחמה, הנמצא בהאג. ואולם, עתה הורה בית המשפט על הקפאת ההליכים המשפטיים. בית המשפט הודיע כי התביעה במשפט עשתה שימוש באפשרות המתירה לה לשמור על חיסיונן של חלק מהראיות, כל עוד הן אינן משמשות במשפט אלא רק בחיפוש אחר ראיות נוספות. עם זאת, לטענת בית המשפט, התביעה אספה מגוון רחב של חומרים "תחת מעטה חיסיון", ואז תכננה להשתמש בחומרים אלה במשפט.
לטענת בית המשפט, התביעה גרמה לכך ש"חלק משמעותי מהראיות המרשיעות - שהיו אמורות להיחשף בפני הנאשם - הוסתרו ממנו. עקב כך, נפגעו ההליכים המשפטיים קשות, ובלתי אפשרי לקיים עתה משפט הוגן". בית המשפט טען כי התנהלות התביעה מהווה "הפרה חמורה ונרחבת" של החוק, וקבע לערוך שימוע ב-24 ביוני, כדי לדון בשחרורו של לובנגה.
לובנגה, שהקים מיליציה במחוז איטורי שבמזרח קונגו ועמד בראשה, נעצר ב-2006 ונאשם כי גייס לארגונו ילדים שגילם נמוך מ-15 בין השנים 2002 ל-2003. הוא מכחיש את האישומים נגדו. התובע בבית הדין, לואיס מורנו-אוקמפו, טען כי הוא בטוח שלובנגה יעמוד לדין. "יהיה משפט", אמר לכתב רויטרס.
בית המשפט הפלילי הבינלאומי הוקם ב-2002, והוא זוכה לתמיכתן של 106 אומות. בין היתר, חוקר בית המשפט את פשעי המלחמה לכאורה שהתבצעו באוגנדה, בחבל דרפור שבסודן, וברפובליקה המרכז-אפריקנית - אך בינתיים, הוסגרו לידיו רק שלושה חשודים - שלושם מקונגו.
בחודש שעבר רשם בית הדין הצלחה גדולה לאחר שהשלטונות הבלגיים הסגירו לידיו את סגן הנשיא לשעבר ומנהיג המיליציה ז'אן-פייר במבה. ואולם סודן עדיין מסרבת להסגיר את החשודים בביצוע פשעי מלחמה בדרפור, וגם עתיד משפטם של החשודים בביצוע פשעי מלחמה באוגנדה לא ברור. מומחים מעריכים כי בעשור שבו התחוללה לחימה בקונגו, נספו 5.4 מיליון בני אדם - מרביתם מרעב ומחלות.