פרופ' אומן: שיטת בחירת השופטים מושחתת
בדיון בוועדת החוקה של הכנסת, הגדיר חתן פרס נובל לכלכלה את השתתפות שופטי בית משפט עליון בבחירת חבריהם לכס המשפט בעליון - "שחיתות ממוסדת". הוא מצא כי השופטים מצביעים כאיש אחד, וכי אם ההצעה להגדיר את הרוב הנדרש בוועדה לשבעה - השופטים יוכלו לטרפד כל מועמד
"שחיתות ממוסדת" - כך הגדיר היום (ג') חתן פרס נובל, פרופ' ישראל אומן, את השתתפותם של שופטי בית המשפט העליון ונציגי לשכת עורכי הדין - בבחירת שופטי העליון בוועדה לבחירת שופטים. הוא הסביר כי לא ראוי שהשופטים ייקחו חלק בהחלטה על הרכב בית המשפט בו הם יושבים, אבל אין לו התנגדות להשתתפותם בבחירת שופטים בערכאות נמוכות. לדבריו, עורכי דין לא אמורים להיות בוועדה שבוחרת שופטים, שבפניהם הם עתידים להופיע.
בדיון שנערך בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, בנושא הצעת חוק להגדיל את הרוב הדרוש לבחירת שופטי בית המשפט העליון בוועדה לבחירת שופטים מחמישה לשבעה - מתוך תשעה חברי הוועדה, הופיע פרופ' אומן כמומחה לתורת המשחקים. לדבריו, הוא מתנגד לחוק המוצע, לאחר שבחן את אופן הצבעותיהם בעבר.
כיום חברים בוועדה שלושה שופטי בית המשפט העליון, שני שרים, שני חברי כנסת ושני נציגים של לשכת עורכי הדין. פרופ' אומן מצא כי שופטי העליון נוהגים להצביע כאיש אחד על כל מועמד, לאחר שסיכמו על עמדה. לפיכך, אם הרוב הנדרש יהיה שבעה חברי ועדה - הם יוכלו לפסול כל מועמד בו לא יחפצו. לכן הוא הציע שהרוב הנדרש יהיה שישה חברי ועדה, שיכולים להשאיר את שופטי בית המשפט העליון בדעת מיעוט.
יוזם הצעת החוק, ח"כ גדעון סער (ליכוד), אמר שבמצב הקיים - כוחם של השופטים למנות או למנוע מינויים - גדול יותר מכוחם של הנציגים הפוליטיים. לדבריו, הרוב המוצע יאזן את הכוח של שני המחנות, ויחייב אותם להידברות כדי להסכים על מועמד מסוים.
המתנגד היחיד להצעה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), טען כי ההצעה מחזקת את המגמה של שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, להגדיל את התלות של המערכת השיפוטית במערכת הפוליטית, או לפחות תגרום ליותר פשרות על חשבון האיכות המקצועית - דבר שיוביל ליתר בינוניות במינויים. כמו פרופ' אומן, גם הוא היה מוכן להתפשר על הגדלת הרוב לשישה.
נציג לשכת עורכי הדין קרא את עמדת יו"ר הלשכה, עו"ד יורי גיא-רון, לפיה הרוב הקיים של חמישה חברי ועדה הוא הרצוי והראוי ואין מקום להגדילו, כי רוב מיוחס רק יחשק את חברי הוועדה ויימנע את בחירת המועמדים הראויים ביותר. יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן-ששון (קדימה), אמר כי לבית המשפט העליון אין עמדה לגבי הצעת החוק, לאחר בירור מוקדם שערך עם הנשיאה, השופטת דורית ביניש.
בסופו של דבר, החליטה הוועדה לקדם את הצעת החוק לקראת קריאה ראשונה. ח"כ בן-ששון אמר כי הוא קיווה כי השינוי המוצע יביא ליתר הידברות בין חברי הוועדה למינוי שופטים, והדיאלוג יתפוס את מקומם של כיפופי הידיים.
מלשכת עורכי הדין הדגישו כי חברי הלשכה החברים בוועדה אינם מופיעים בבית המשפט, על-פי חוק פרט לבית המשפט העליון - שגם שם הם נמנעים מלהופיע מרצונם.