הממשלה תפעל להחמרת חוק ההגבלים העסקיים
ל-ynet נודע כי הממשלה מקדמת הצעת חוק לדילול הכוח של קבוצות ריכוז מונופוליסטיות למחצה דוגמת הבנקים, חברות הסלולר והטלוויזיה בכבלים ובלווין. הצעת החוק מחמירה את חוק ההגבלים העסקיים הקיים, ומרחיבה את סמכויות הממונה על ההגבלים
פרסום ראשון: הממשלה מקדמת הצעת חוק לדילול הכוח של קבוצות ריכוז מונופוליסטיות למחצה במשק הישראלי דוגמת הבנקים, חברות הסלולר והטלוויזיה בכבלים ובלווין. רשות ההגבלים העסקיים מתחילה היום (ה') בהפצה של טיוטת החוק בין משרדי הממשלה, משפטנים, האקדמיה וראשי המשק, בנוהל המקובל של קבלת חוות דעת לפני ניסוחו הסופי של החוק והגשתו לאישור הכנסת.
הצעת החוק מחמירה את חוק ההגבלים העסקיים הקיים. על פיהּ, יורחבו סמכויות הממונה על ההגבלים להתערב כשהוא מזהה כשל שוק של העדר תחרות, או של תחרות מוגבלת בענף אשר נשלט בין קומץ של חברות גדולות, ובעצם סגור לכניסת מתחרים. סמכות הממונה להתערב אמנם מעוגנת באחד מסעיפי החוק הקיים, אבל מדובר בסעיף מיושן וחסר שיניים ותכלית.
החוק הקיים הקשה על הממונה להוכיח בבית המשפט שלא קיימת תחרות בענף שנשלט בידי קומץ החברות. די היה בטענה שבענף יש תחרות על השירות, כדי להצדיק את היעדר התחרות במחירים. בנוסף נוצרו חסמי כניסה למתחרים חדשים, שהממונה לא היה יכול להתגבר עליהם. במצב זה, ידי הממונה היו קשורות, למשל, בסוגיית עמלות הבנקים, כשבנק אחד מייקר עמלה והאחרים ממהרים להתיישר בעקבותיו.
החוק החדש יאפשר לממונה להתערב גם אם מצא שוק שבו התחרות מוגבלת רק בחלק מהנושאים ולא בכולם, כדי להכריז עליו כקבוצת ריכוז ולפעול נגד החברות. בין הפעולות האפשריות: אילוץ למכור אחזקות, פירוק בעלויות צולבות והסרת חסמי הכניסה למתחרים חדשים וחסמי מעבר של לקוחות מחברה לחברה.
גלגוליו של החוק
החוק החדש התגבש לפי המלצות של ועדה ציבורית שהוקמה לפני כ-3 שנים, בראשות פרופ' זוהר גושן, מי שהתמנה לפני חצי שנה ליו"ר רשות ניירות ערך. שר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, הקים את הוועדה לבחינת חוק ההגבלים העסקיים כדי לשכלל את התחרות במשק. הטיפול בקבוצות הריכוז היה אחד היעדים המרכזיים, יחד עם ההסדרים הכובלים ומיזוגי החברות.
אולמרט אמר בעת מינוי הוועדה: "מבנה החוק הקיים איננו מעניק הגנה מספקת לצרכן בסוגיות שבהן קיים כוח שוק אמיתי שמאיים על התחרות. לאחר יותר מ-10 שנים של הפעלת החוק, מתעורר צורך חיוני לבחון מחדש אם מתכונת האכיפה תואמת את התנאים של משק מודרני וכלכלה גלובלית".
בוועדה הציבורית מציינים כי הצעת החוק החדשה חדשנית מאוד בסמכויות שהיא מעניקה לממונה על ההגבלים - גם ביחס למקובל במדינות אחרות. ההתייחסות לקבוצות הריכוז עברה כמה גלגולים בשנתיים האחרונות.
הממונה הקודם, עו"ד דרור שטרום - שהיה ונשאר חבר הוועדה - ניסה לקצר את הדרך סמוך לסיום כהונתו ברשות. זאת, על ידי עידוד חקיקה פרטית דרך ועדת הכלכלה של הכנסת, שהתמודדה עם היעדר התחרות במערכת הבנקאית כפתרון ריאלי של סוגיית העמלות הכבדות.
יו"ר ועדת הכלכלה דאז, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), העביר בעידוד שטרום בקריאה ראשונה תיקון לחוק ההגבלים, שיאפשר לממונה רק להסיר חסמי כניסה של מתחרים לדילול הכוח של קבוצות הריכוז. הקדמת הבחירות לכנסת הנוכחית והעברת ראשות הוועדה לליכוד בלמו את תהליך החקיקה.
גם הממונה הנוכחית על ההגבלים, רונית קן - שהחליפה את שטרום - לא קידמה את החקיקה של כהן בכנסת, לאחר שהצטרפה לוועדת גושן. הוועדה הציבורית התנהלה בעצלתיים ולא נפגשה במשך יותר משנה. עם זאת, הרעיון של שטרום שימש תשתית להרחבת סמכויות הממונה, כפי שהן באות בהצעת החוק שיוצאת לדרך כעת.
קן אמרה ל-ynet כי הצעתו של כהן לא יכלה לשמש בסיס לחוק, ונדרשה עבודה ממושכת ויסודית כדי להשלים אותה. לדבריה, עבודה זו בוצעה במשרדה, והיא שדחפה את השלמת החוק במהירות האפשרית.