שתף קטע נבחר

 

מדענים דרום קוריאנים: יצרנו 17 שיבוטים של כלב

שוק הכלבים המשובטים כמרקחה. בשבוע אחד הכריזו שתי חברות דרום קוריאניות כי הצליחו לשבט כלבים עבור מוסדות ששילמו להם מראש עבור השיבוט. האם השיבוט הופך מאתגר מדעי לענף כלכלי?

 

חוקרים דרום-קוריאניים, בראשותו של המדען השנוי במחלוקת וואנג וו-סוק, הודיעו אמש (יום חמישי) כי הם הצליחו ליצור 17 שיבוטים של כלב מסוג מסטיף טיבטי. קרן "סואם" למחקר ביוטכנולוגי הודיעה כי הכלבים המשובטים נולדו באפריל, חודשיים לאחר שהוזמנו על ידי האקדמיה הסינית למדעים, המעוניינת בכלבים לצרכי מחקר.

 

סוכנות הידיעות איי.פי דיווחה הכלבים נבדקו על ידי מכון נוסף, Kogene Biotech, ונמצא כי הם כולם שיבוטים שנעשו בשיטה של "שיבוט רבייתי". בשיטה זו מעבירים גרעין מתא של כלב לתא ביצית שגרעינו הוסר. לאחר שגורמים לתא הביצית לשכפל את עצמו באמצעות עזרים כימיים וחשמליים, מעבירים אותו לרחמה של כלבה, אשר מולידה את הצאצא המשוכפל בלידה טבעית. הכלבים שנולדו עתה גדלו ברחמן של שש כלבות פונדקאיות.

 

למרות ההצלחה הניכרת, כל הגורמים המעורבים בשיבוט נזהרים בלשונם ושומרים על מעטה של ערפל סביב ההישג המדעי. מהאקדמיה הסינית למדעים לא נמסרה תגובה, קרן "סואם" ממאנת למסור נתונים הנוגעים לאחוזי ההצלחה בשיבוט וגורם במכון Kogene Biotech, שהתעקש להישאר בעילום שם, אמר לכתב סוכנות איי.פי. כי אמנם הכלבים נבדקו על ידי המכון ונמצא שהם נושאים מטען גנטי זהה, אך דגימות הדנ"א לא נלקחו על ידי המכון אלא על ידי קרן "סואם", ששיבטה את הכלבים.

 

ממה כל כך חוששים?

 

למעטה החשאיות והזהירות שעוטף את השיבוט יכולות להיות שתי סיבות: ניסיון מר ומאבק על זכויות יוצרים.

 

דווקא עם שיבוט כלבים יש למדען הדרום-קוריאני הוואנג וו-סוק ניסיון מוצלח. ב-4 באוגוסט 2005, חגגו באוניברסיטת סיאול את לידתו של "סנופי", הכלב המשובט הראשון בהיסטוריה, מתוצרת מעבדתו של וו-סוק. אך בכל הקשור להכרזה על תגליות מדעיות פורצות דרך, למד וו-סוק שלפעמים הצניעות משתלמת.

 

החוקר המתוקשר, שעמד בראש הצוות ששיבט את סנופי ועומד גם הפעם בראש הצוות המשבטים, נחשב למדען שאמינותו מפוקפקת. בדצמבר 2005, נאלץ וו-סוק להתפטר ממשרתו כפרופסור באוניברסיטת סיאול, לאחר שנטען כי זייף תוצאות מחקר. וו-סוק פרסם מאמר בו טען כי הצליח לייצר דגימות של תאי גזע מעוברי אדם משובטים. טענה שנתגלתה כמפוקפקת.

 

מאז התפטרותו המשיך וו-סוק בעבודתו המחקרית במסגרת קרן "סואם". יתכן שהמוניטין הבעייתי של ראש צוות המחקר הוא שעומד מאחורי אי נכונותה של הקרן להרחיב אודות השיבוט המוצלח, זאת על אף שהמוניטין של וו-סוק בשיבוט כלבים הוא עדיין מהמוצלחים ביותר שבנמצא.

 

הסבר נוסף מצוי אולי בהצהרה שפורסמה אתמול על ידי שתי חברות אמריקאיות, המציעות שירותי שיבוט כלבים לכל המרבה במחיר. חברת "ביו-ארטס" וחברת "סטארט-לייסנסינג" טוענות כי הן מחזיקות בפטנטים על טכנולוגיות לשיבוט כלבים ומאשימות חברה דרום קוריאנית בשם RSL בשימוש בלתי חוקי בטכנולוגיה המוגנת. מדעני RSL הודיעו ביום שני כי הצליחו ליצור ארבעה שיבוטים של כלבה מסוג רטריוור בשם מרינה. חברת RSL שיתפה פעולה בפרויקט זה עם מעסיקיו לשעבר של וו-סוק, אוניברסיטת סיאול.

 

"ל-RNL איום זכות חוקית להציע שירותי שיבוט והם פועלים במתכונת של 'שוק שחור'" כתב בהודעה החריפה מנכ"ל "ביו-ארטס" לו הות'ורן. הות'ורן, החתום על הסכם שיתוף פעולה עם קרן "גואם" לשיבוט כלבים, הכריז לפני כחודש כי בכוונתו להציע שירותי שיבוט למכירה פומבית באינטרנט. תאריך היעד למכירה, ה-18 ביוני, חלף עבר לו ועתה הודיע הות'ורן כי המכירה הפומבית נדחית לתחילת חודש יולי.

 

קשה לומר כרגע מה הקשר בין ההודעה המעורפלת של קרן "גואם" על השיבוט המוצלח לבין הסכסוך סביב הזכויות על טכנולוגיית השיבוט. אך ניתן לומר כבר בבטחה כי מה שהיה עד לפני כעשרים שנים בגדר מדע בדיוני, עומד עתה להפוך לעיסוק ממשי ביותר, רווי אינטריגות ומאבקים על נתחי שוק ורווחים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וו-סוק עם עמיתו ג'רלד שאטן והכלב המשובט הראשון בהיסטוריה "סנופי"
צילום: איי פי
מומלצים