ישראל מתרגלת מתקפה? מחיר הנפט מזנק
על רקע הדיווחים בניו יורק טיימס כי ישראל מתאמנת לקראת הפצצה אפשרית של אתרי הגרעין באיראן, עלו מחירי הנפט ב-2%; אנליסט אנרגיה בכיר: "בכל פעם שישראל ואיראן מוזכרות באותו המשפט, יש תגובת מחירים"
הדיווח בניו יורק טיימס לפיו ישראל ערכה תרגיל צבאי גדול לפני כמה ימים, שנראה בעיני גורמים אמריקנים כחזרה כללית להפצצה אפשרית של אתרי הגרעין באיראן, משפיע גם על שוק הנפט.
מחירה של חבית נפט למסירה ביולי עלה אמש (ו') בבורסת הסחורות בניו יורק ב-2.69 דולר - עלייה של 2% ממחיר הסגירה אמש, וסגר ברמה של 134.62 דולר. שיא כל הזמנים נרשם ב-16 ליוני, כאשר מחירה של חבית למסירה עתידית עמד על 139.89 דולר. ביום ה' נרשמה ירידה חדה בשיעור של 3.5% במחירה של חבית נפט בשל הדיווחים כי מחירי הדלק בסין עתידים לעלות, עלייה שצפוייה להוריד את הביקוש לנפט בשוק הסיני.
"בכל פעם שישראל ואיראן מוזכרות באותו המשפט, יש תגובת מחירים", אמר ג'ים ריטרבוש, נשיא חברת ייעוץ האנרגיה ריטרבוש ושות'. יחד עם זאת אנליסטים מעריכים כי תנודות מחירים המבוססות על אפשרות של עימות בין ישראל לאיראן אינן צפויות להמשך בטווח הארוך. לעומת זאת, אם אכן תצא לפועל תקיפה ישראלית, היא צפוייה לגרום לזינוק במחירי האנרגיה.
העלייה במחיר הנפט מושפעת גם מהחלשות הדולר, שהעלתה את האטרקטיביות של נפט וקומודיטיז (סחורות גלם). בנוסף, טוענים מספר אנליסטים כי התייקרות הדלק בסין עלולה דווקא להביא לעלייה בביקוש לנפט גולמי. מזקקות סיניות רבות סירבו לייצר דלק בחודשים האחרונים, בגלל המחיר הנמוך אותו היו מקבלות בשוק, מחיר שלטענתן אינו מכסה את עלויות גורם הייצור העיקרי בתהליך ההפקה - נפט גולמי. כעת, כשהן יכולות למכור את הדלק במחיר גבוה יותר, ייתכן ויפיקו יותר בנזין ודיזל, ובכך יגבירו את הביקוש לנפט גולמי.
החוזים העתידיים למסירת נפט גולמי ביולי פקעו אתמול, ומחירה של חבית נפט למסירה באוגוסט עלה ב-2.76 דולר - ונסחר סביב 135.36 דולר.