שתף קטע נבחר

האופוזיציה בזימבבווה שוקלת לפרוש מהמרוץ

מזכ"ל מפלגת האופוזיציה הואשם בחתרנות, פעילים נרצחו, ואמצעי התקשורת במדינה מתעלמים מקיומו של הטוען לכס הנשיאות. מנהיג מפלגת האופוזיציה, מורגן צ'נגיראי, קרא לתומכיו לאזור אומץ ולקחת חלק בסיבוב השני של הבחירות, אך עם זאת, בכירים במפלגה מוסרים כי מטרת הכינוס ביום ב' הקרוב היא להכריע האם לפרוש

מועמד מפלגת האופוזיציה בזימבבווה, מורגן צ'נגיראי, הודיע היום (שישי) כי הוא ותומכיו לא ייכנעו לאיומים מצד הממשל הנוכחי במהלך הסיבוב השני בבחירות שייערך בשבוע הבא. "בני עמנו צריכים לאזור אומץ ותקווה, ולהצביע בשבוע הבא, למרות האלימות מצד הממשלה", אמר. 

 

האלימות נגד האופוזיציה בזימבבווה ותומכיה הולכת וגוברת עם התקרב הסבב השני בבחירות לנשיאות, ולדברי צ'נגיראי "גל של ברוטאליות מציף את זימבבווה" מאז שהוכרז על קיום סבב שני בבחירות. בעוד הממשלה אוסרת עליו לקיים אסיפות בחירות, המשטרה מעכבת את תנועתו ברחבי המדינה באמצעות מחסומים ואמצעי התקשורת הממלכתיים מתעלמים מקיומו, הודעתו של צ'נגיראי הועברה לתומכיו בדואר האלקטרוני, אחד האמצעים היחידים שעוד נותרו בידיו.

 

ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם טוענים כי נשיא זימבבווה, רוברט מוגאבה, עושה שימוש במשטרה, בצבא ובחמושים אנשי מפלגתו, על-מנת לתקוף את אנשי האופוזיציה. זאת, על-מנת למנוע בכל מחיר את ניצחונו של צ'נגיראי בסבב הבחירות השני.

 

לטענת מפלגת האופוזיציה, מעל ל-70 מפעיליה נרצחו, והאלימות רבה כל-כך, עד שמנהיגים בעולם הציעו לבטל את הבחירות. בכיר במפלגה אף מסר כי בישיבת המפלגה ביום שני הקרוב יוחלט האם לפרוש מהמרוץ ולהעניק את הניצחון, ועמו את השלטון, לרוברט מוגאבה.

 

מנהיג או חתרן?

עוד היום, הודיע בית המשפט במדינה כי מס' 2 במפלגת האופוזיציה, מזכ"ל המפלגה טנאדי ביטי, יישאר במעצר עד לאחר הבחירות. זאת, לאחר שנעצר והואשם בעבירה של חתרנות ושורת עבירות נוספות. לטענת המפלגה, אישומי החתרנות מהווים אף הם חלק מניסיונה של הממשלה לעמוד בדרכה של האופוזיציה.

 

לאחר יומיים של דיונים, קבע השופט מישרוד גובאמומבה כי ישנו בסיס לחשדות לפיהם ביטי אכן ביצע עבירות שונות, והורה להחזיקו במעצר עד לשימוע שייערך ב-7 ביולי. זאת, בעוד סבב הבחירות אמור להיערך כשבועיים קודם לכן, ב-27 ביוני.

 

ביטי הואשם אתמול בחתרנות, עבירה שעונשה הוא מוות. בנוסף הוא הואשם במסירת הצהרה כוזבת לציבור, העלבת הנשיא ואישומים נוספים הקשורים לנאום שנשא בפני גנרלים, במהלכו הבהיר כי כמה ממפקדי הצבא יצטרכו להתפטר אם מפלגתו תעלה לשלטון.

 

האישום בדבר הצהרה כוזבת קשור לכך שטיבי הודיע כי צ'נגיראי זכה בסבב הראשון של הבחירות לנשיאות. זאת, בטרם התפרסמו תוצאות הבחירות הרשמיות. לפי החוק בזימבבווה, רק ועדת הבחירות המרכזית רשאית להכריז על תוצאות הבחירות. צ'נגיראי אומנם זכה בסבב הראשון, אך לא הצליח להשיג את התוצאה שתאפשר לו להימנע מסבב שני: 50 אחוזים מקולות הבוחרים + קול אחד.

 

איום אירופאי

מוגאבה, שליטה של זימבבווה מאז 1980, זכה לשבחים בתחילת כהונתו בעבור ניסיונותיו למגר את האפליה נגד שחורים ולבסס את כלכלת המדינה. אך במהלך השנים האחרונות הוא הואשם בהרס הכלכלה ובהיאחזות בשלטון על-ידי שימוש בטקטיקות של הונאה והפחדה.

 

זימבבווה נחשבה בעבר לאחת המדינות העשירות באזור, אך כלכלתה התמוטטה לאחר שמוגאבה פשט על החוות, שנוהלו על-ידי לבנים, וגרם להתמוטטות החקלאות. מוגאבה טען כי הפשיטות על החוות, שהחלו בשנת 2002, נועדו למען השחורים העניים במדינה, אך בפועל עברו החוות המוחרמות לידי נאמניו.

 

בתוך-כך, מנהיגי האיחוד האירופי, החליטו בתום ועידה בת יומיים לאמץ החלטה המאיימת בסנקציות נוספות על הממשל בזימבבווה. ההחלטה לא ציינה במה מדובר, אך ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר כי הכוונה היא לסנקציות נרחבות יותר על חברי ממשלתו של מוגאבה.

 

האיחוד האירופי הפעיל כבר ב-2002 סנקציות נגד זימבבווה, הכוללות על אמברגו למכירת נשק, הקפאת הסיוע, הקפאתם של כספים הנמצאים בבנקים אירופאים ואיסור נסיעה על מוגאבה עצמו, כמו גם 125 בכירים בממשלו. עם זאת, הסנקציות הוכיחו עצמם כחסרות תועלת, בעיקר כאשר מוגאבה קיבל אישורי כניסה לאירופה על-מנת לקחת חלק בכנסים בינלאומיים, האחרון שבהם ועידת המזון של האו"ם, שנערכה ברומא בחודש שעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ביד רמה. מוגאבה
צילום: AP
לא מוותר. צ'נגיראי
צילום: AFP
כלוא. ביטי
צילום: רויטרס
מומלצים