ארה"ב: אין תקציב לשלם את הבטחות הבחירות
שני המועמדים המובילים לנשיאות ארה"ב מרעיפים על בוחריהם שלל הבטחות לשיפור כלכלי, אולם במציאות המצב הכלכלי עגום. הגרעון השנתי צפוי להגיע השנה ל-413 מיליארד דולרים והחוב הלאומי מתקרב ל-10 טריליון דולר
את הבטחות הבחירות של המועמדים לנשיאות ארצות הברית אפשר לרשום על הקרח. ארבעה וחצי חודשים לפני הבחירות לנשיאות, מבטיח המועמד הדמוקרטי ברק אובאמה לבטל לחלוטין את המיסים לבעלי הכנסה של פחות מ-50 אלף דולר בשנה ולפנסיונרים. המועמד הרפובליקני, ג'ון מקיין, מתחייב מנגד לתת פטור ממס לנתמכים, ולהפחית את המיסים לעסקים.
ואולם, לנוכח העובדה שהחוב הלאומי האמריקני מתקרב לעשרה טריליון דולרים, נראה שהנשיא הבא של ארה"ב לא יוכל לקיים את הבטחות הבחירות, להוריד מיסים ולבצע רפורמה בתחום ביטוח הבריאות. העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח אתמול (שבת) כי הגרעון השנתי צפוי להגיע ל-413 מיליארד דולרים, וכי הקונגרס האמריקני אימץ תוכנית הוצאות שצופה גרעון של 340 מיליארד דולר בשנת 2009. סכום זה אינו סופי בגלל עלויות המלחמה בעיראק וההיחלשות הכלכלית.
עם זאת, הסנאטור מאילינוי לא רואה באיזון התקציב הלאומי האמריקני עדיפות עליונה. בימים אלה מבטיח אובאמה לאמריקנים הבטחות שונות, החל מתמיכה כלכלית בלימודים לשכבות חלשות, דרך דאגה לילדים וסיוע לבעלי בתים שנקלעו לקשיים בהחזר המשכנתא. הוא מבטיח להמשיך את הפחתות המיסים שנקט הנשיא הנוכחי, ג'ורג' בוש, למשפחות המשתכרות עד 250 אלף דולר בשנה.
הבטחות בחירות אחרות של אובאמה הן בתחום ביטוח בריאות, שיעלו למדינה 65 מיליארד דולר בשנה, וסיוע בתרופות לפנסיונרים, שיעלו עוד 40 מיליארד דולר בשנה. כל זה אינו כולל את ההתחייבותו להשקיע בתחום תחליפי האנרגיה, בחינוך ובתשתית.
אם יממש את תוכניתו, צפוי אובאמה לבזבז כ-900 מיליארד דולרים מקופת האוצר האמריקני בקדנציה הראשונה, ולהגדיל את החוב הלאומי ל-3.3 טריליון דולר עד שנת 2018. אולם, במטה אובאמה אומרים בתגובה כי המועמד הדמוקרטי לנשיאות מתכוון לחסוך 90 מיליארד דולר בשנה מסיום המלחמה בעיראק.
אובאמה כמובן לא לבד. ה"וושינגטון פוסט" כותב כי ההצעה של מקיין להפחתת מיסים גדולה עוד יותר מזו של יריבו הדמוקרטי. הפחתות המיסים שהמועמד הרפובליקני מציע יעלו לאוצר האמריקני 1.1 טריליון דולר בקדנציה הראשונה והתוכנית שלו תגדיל את החוב הלאומי האמריקני ל-4.3 טריליון דולר בשנת 2018.
מקיין אמנם רוצה לאזן את התקציב, אבל כל תוכניותיו לחתוך בהוצאות לחיילים בחו"ל, לתוכניות בבית ולביטוח בריאות, לא צפויות לקבל את אישור הקונגרס, הנשלט בכל מקרה על-ידי הדמוקרטים.