אולמרט לשרי העבודה: איאלץ לפטר אתכם
במהלך ישיבת הממשלה, העביר ראש הממשלה, אהוד אולמרט, פתקים לשרי העבודה והזהיר כי אם יצביעו ביום רביעי בעד ההצעה הטרומית על החוק לפיזור הכנסת, יפטרם: " יש פה עניין של סדרי שלטון והגיע הזמן לשים סוף למשחקים פוליטיים של אהוד ברק", אמרו מקורבי ראש הממשלה. השר עמי אילון: "כל הוויכוח הוא מי ממצמץ ראשון"
אולמרט נגד ברק: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הודיע הבוקר (יום א') לשרי העבודה שייאלץ לפטר אותם, אם יצביעו בעד החוק לפיזור הכנסת בקריאה הטרומית ביום רביעי. הפיטורים ייכנסו לתוקף תוך 48 שעות מההצבעה, והשרים ייאלצו לעזוב את משרדיהם.
אולמרט העביר את המסר לשרי העבודה בפתקים ששיגר אליהם תוך כדי ישיבת הממשלה. לשרה תמיר הוסיף בראש הפתק שורה מיוחדת: "תודה על שיתוף הפעולה, אבל...". לאחר קבלת הפתק יצאו שרי העבודה מהישיבה כדי להיוועד עם היו"ר ברק, ולדון בצעדים.
הבוקר דווח לראשונה ב-ynet כי אולמרט מתכוון להודיע לשרי העבודה שיפטרם אם יצביעו בעד פיזור הכנסת: "על ברק להחליט האם העבודה בתוך הממשלה או מחוץ לממשלה. אי אפשר לאחוז המקבל משני קצותיו", אמר אחד ממקורבי אולמרט.
אחד השרים שנכח בישיבת הממשלה וביקש לשמור על עילום שם, אמר ל-ynet: "שרי העבודה עשו במכנסיים, מיד יצאו החוצה והתחילו לשאול את אהוד ברק מה יעשו. ראש הממשלה הוכיח להם שלא יוכלו לכהן כשרים בזמן שבפועל הם מחרחרים וחותרים תחת הממשלה". בשלב זה, אומרים בסביבת ראש הממשלה, הוא לא מתכוון לפנות למפלגה אחרת שתמלא את מקום העבודה בקואליציה, אם וכאשר יחליט לפטרם, "לא ייתכן ששרים בממשלה יפעלו להפלתה".
אילון: לשקול להתנגד לפיזור הכנסת
השר עמי אילון אמר ל-ynet כי "כל הוויכוח הוא מי ממצמץ ראשון. אני לא מתרשם לא מהודעות כאלה ולא מהודעת אחרות. זה הפך מזמן לעניין של מי משפיל את מי, ולמי יש אגו יותר גדול. המטרה שלנו היא שראש הממשלה יסיים את תפקידו, והקואליציה הנוכחית תמשיך.
"אנחנו צריכים לנהל דיון במפלגת העבודה בשאלת ההצבעה ביום רביעי. ברור לגמרי שאיננו יכולים לקבל החלטה מבלי לשמוע את דעת כולם. מצד שני, אסור לנו להגיע למצב שיש פיצול או פילוג בתוך המפלגה". אילון הוסיף כי העבודה צריכה לשקול להתנגד להצעת החוק לפיזור הכנסת: "אם תבוא קבוצה של חברי כנסת בכירים מקדימה ויבקשו מברק זמן להתארגן לפריימריז, לא צריך לפעול בכוונה כדי להשפיל אותם".
בישיבת שרי מפלגת העבודה, הבהיר ברק לשרים כי עליהם לעמוד על דעתם ולהצביע על פיזור הכנסת מטעמים ערכיים בעקבות שרשרת החקירות נגד ראש הממשלה בפרשת מעטפות הכסף.
שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה שמפלגתה צריכה "להפסיק לקרוץ ולמצמץ בכל הנוגע להמשך דרכה בקואליציה". לדבריה, אם העבודה מעוניינת לצאת מהממשלה, עליה לכנס את מרכז המפלגה ולקבל החלטה ברורה. אם לא - הוסיפה - יש לאפשר לקדימה לקיים את הפריימריז ולא לנפנף באיומי סרק.
"הגיע הזמן לשים סוף למשחקים של ברק"
מקורבי אולמרט אמרו מוקדם יותר שלא ייתכן ששרים שמדברים עמו על תוכניות ארוכות טווח יפעלו נגד הממשלה, וינסו לערער את הבסיס הלגיטימי של הממשלה לשלוט. "זה לא לא מקובל בשום דמוקרטיה מערבית", הבהיר אולמרט, "וזה לא מקובל גם כאן". גם יועצו של אולמרט, טל זילברשטיין, אמר שאולמרט צריך לפטר את שרי עבודה אם יצביעו בעד.
"העיקרון יגבר על כל שיקול פוליטי אחר. יש פה עניין של סדרי שלטון והגיע הזמן לשים סוף למשחקים פוליטיים של אהוד ברק, שבחדרי חדרים מנסה לשכנע את חברי סיעתו שיעצרו את כל התהליכים אחרי הקריאה הטרומית", אמרו מקורבי אולמרט, "חיי המדינה וסדרי שלטון אינם נושא למשחקים פולטיים ולא למשחקי נדמה לי".
באשר לשרי ש"ס, הבהירו מקורבי אולמרט כי העיקרון המנחה הוא אותו עיקרון. יחד עם זאת, המחלוקת עם ש"ס שונה לחלוטין, "ש"ס לא יזמה את המהלך, אלא מנהלת מאבק ציבורי בנושא הקצבאות. מתנהלים מגעים מול ש"ס, שבה אנחנו רואים שותף. המגעים הללו עשויים להבשיל לכך שחברי ש"ס לא יצביעו בעד הקדמת הבחירות".
בשבוע שעבר, בתום ישיבה שנמשכה מספר שעות, החליטה סיעת העבודה כי היא "מעדיפה יציבות שלטונית על פני בחירות". עם זאת, יו"ר המפלגה, השר אהוד ברק, אמר כי "כפי שהדברים מסתמנים כרגע, נצטרף או למעשה נוביל את ההצעה לפיזור הכנסת ב-25 ביוני".