שתף קטע נבחר

פטפוטי הנפט בג'דה

סבר פלוצקר ספקן בנוגע ליכולת ההשפעה של הגברת תפוקת הנפט הסעודית על הוזלת מחירו. ריסון הביקוש לנפט ומוצריו הוא שצריך לעמוד לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות

פסגה יוצאת דופן מתקיימת בשעות אלו ממש בג'דה שבערב הסעודית: 35 מדינאים בכירים ממדינות מייבאות הנפט נפגשים עם עמיתיהם ממדינות מייצאות הנפט ועם מנהלים של 25 חברות הנפט הגדולות. "פסגת האנרגיה" כונסה בבהילות על ידי סעודיה במטרה לבלום את העלייה המטאורית במחירו: חבית נפט התייקרה ב-100% בשנה החולפת וב-300% בחמש שנים. מדינות החברות באופ"ק, קרטל יצואניות הנפט החולש על 38% מהשוק, ישלשלו השנה לקופותיהן כ-1,200 מיליארד דולר מיצוא הנפט; הכנסות ערב הסעודית יגיעו ל-400 מיליארד דולר ושל איראן ל-110 מיליארד דולר.

 

לקראת הפסגה הודיעו הסעודים שבכוונתם להגדיל את תפוקת הנפט בארצם ולתבוע הגדלה מיתר המדינות המפיקות. סעודיה מספקת רק כ-10.5% אחוזים מסך כל הנפט הנצרך בעולם וכ-30% מתפוקת הנפט של אופ"ק. היכולת שלה להשפיע על מחירי הנפט מוגבלת משום שהנפט הנוסף שסעודיה עשויה להפיק יגדיל את ההיצע הגלובלי ב-0.2% בלבד. זהו ברובו גם נפט כבד שממילא כבר כיום יש ממנו עודפים.

 

ולהוכחה: סעודיה כבר העלתה את תפוקת הנפט שלה פעמיים בחודש שחלף והנפט המשיך להתייקר. למדינות המפיקות הגדולות האחרות אין בכלל שדות פעילים זמינים להגדלת תפוקה משמעותית. איראן סובלת מחרם כלכלי, הממשל ברוסיה מפגין עוינות גלויה כלפי השקעות מערביות בתעשיית הנפט המקומית, ועיראק שסועת המלחמה טרם מימשה את הפוטנציאל שלה לתוספת הפקה.

 

לא הגידול בתפוקה אלא ריסון בביקוש יושיע את צרכני הנפט בעולם. ואת זה ניתן להשיג תוך זמן קצר יחסית על-ידי צעדים פיסקאליים פשוטים:

 

- ביטול הסובסידיות למוצרי הנפט במדינות מפיקות הנפט. הממשלות במדינות אלו, המתמודדות עם אינפלציה גואה, חוששות מאי-שקט חברתי ולכן מחלקות את הבנזין לאזרחים כמעט בחינם. קצב הגידול בצריכת נפט במפרץ הפרסי הוא השני המהיר בעולם, אחרי סין ולפני הודו. כך נוהגות גם ממשלות במדינות מפיקות הנפט באמריקה הלטינית, שאף לא אחת מהן דמוקרטית באמת.

- העלאה יזומה במחירי הבנזין באסיה. ממשלות אינדונזיה, מלזיה וסין כבר עשו זאת. רצו שאחרות ילכו בעקבותיהן.

- אי-שינוי במיסוי הדלק הגבוה המקובל במדינות המערב המפותחות והגורם בהדרגה לצמצום הצריכה, הן באירופה והן בארה"ב. הקלה במיסוי על בנזין ותזקיקי הנפט תגרום רק לדבר אחד: אופ"ק ירוויח עוד יותר.

- עידוד השימוש בתחבורה ציבורית. אם עדיין זול יותר לנסוע במכונית מאשר ברכבת מבריסל לפאריס ומלוס אנג'לס לסן פרנסיסקו ( ומכפר סבא לתל-אביב) , ברור שהרעיון החיסכון הלאומי באנגריה טרם הופנם על-ידי מקבלי החלטות הכלכליות. הם מסתכלים על משק האנרגיה הלאומית דרך החור בתקציב ולא דרך החור ברווחת הכלל.

 

סעודיה לא תצליח לבדה להשיב שפיות מינימאלית למחול השדים של הנפט. רק מערכת בינלאומיות נכונה של מחירים ותמריצים לשימוש יעיל באנרגיה מסוגלת לעצור את הבהלה לנפט. אם יתווסף עליה גידול מסויים בתפוקה, החבית תוזל מיד והספקולנטים יובסו.

 

לועידת האנרגיה בג'דה לא תהיינה תוצאות אופרטיביות. בהודעת הסיכום תוטל האשמה על ה"ספקולנטים", כי זה הכי קל והכי לא מחייב. יותר קשה ומחייב להסכים על צעדים של מיסוי וסבסוד שיש להם עלות פוליטית גבוהה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חולש על 38% מהשוק. קרטל אופ"ק
צילום: רויטרס
מומלצים