שתף קטע נבחר

הניצולים: דו"ח דורנר מביא מאבק ארוך לסיומו

בעקבות פרסום דו"ח ועדת החקירה הממלכתית לסיוע לניצולי השואה, שקבעה כי יש להעלות את הקצבאות שמקבלים ניצולי שואה, אמרו הניצולים: "יש לממש את כל ההבטחות ולהפסיק את גרירת הרגליים בטיפול בניצולי השואה". ח"כ אורלב אמר: "המבחן עתה הוא ביישום ההמלצות ובהקדם"

"יש לסיים את הדו"ח במלואו, לממש את כל ההבטחות ולהפסיק את גרירת הרגליים בטיפול בניצולי השואה". כך נמסר אחר-הצהריים (יום א') ממרכז הארגונים, ארגון הגג של ניצולי השואה, בתגובה לפרסום דו"ח ועדת החקירה הממלכתית לסיוע לניצולי השואה.

 

ועדת החקירה הממלכתית לסיוע לניצולי השואה, בראשותה של שופטת העליון בדימוס דליה דורנר, הגישה בצהריים את המלצותיה לוועדה לביקורת המדינה. המלצתה המרכזית של הוועדה היתה להעלות את הקצבאות שמקבלים ניצולי שואה שעלו לפני חתימת הסכם השילומים עם גרמניה - כך שתגיע לשיעור של 75 אחוז מהרנטה שמקבלים ניצולי שואה שעלו לאחר מכן.

 

עוד נמסר מארגון הגג של ניצולי השואה: "הדו"ח מדבר בעד עצמו - יש לו גם משמעות ערכית וגם משמעות מעשית. הוא מביא לקצו מסע ארוך למאבק על הגנת זכויות ניצולי השואה שהתנהל בשנים האחרונות".


הדו"ח הוכן בזמן קצר יחסית (צילום: גיל יוחנן)

 

בוועדה היו חברים לצדה של דורנר פרופסור עומר מואב, מהאוניברסיטה העברית וממרכז שלם, ופרופסור צבי איזיקוביץ'. הם דיווחו כי כיום יש 45 אלף ניצולים שמקבלים קצבה מופחתת, אך לא המליצו להשוותה הגרמנית מאחר שהדבר יהיה נטל כבד על האוצר.

 

לגבי אי השוויון, הוועדה ציינה כדוגמה: "הסכום הכולל המהוון שהפסיד נכה בשיעור 25% אשר יכול היה לתבוע רק לפי חוק רדיפות הנאצים, בהשוואה למקבילו שקיבל רנטה מגרמניה עומד על כמיליון ו-300 אלף שקל. אצל נכה 100%, מדובר על עד 2.1 מיליון שקל".

 

‏‏יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב, אמר בתגובה לדו"ח: "אני מאמין שהמלצות הוועדה תכסינה על הבושה ותכפרנה במעט על העוול, הפגיעה וחוסר הצדק שבה נהגה מדינת ישראל בניצולי השואה במשך שנות דור".

 

ח"כ אורלב הוסיף: "המלצות הוועדה הממלכתית הן דוגמה ומופת למילוי תפקידה של הכנסת וועדת ביקורת המדינה בכלל. המבחן עתה הוא ביישום ההמלצות ובהקדם".

 

המלצות הוועדה הוגשו כחצי שנה לאחר הקמתה. אחת הסיבות לעבודה המהירה של חברי הוועדה היה גילם ומצבם של ניצולי השואה, שחלקם מתקשים להתקיים. חברת הכנסת שרה מרום-שלו (הגמלאים) אמרה: "כניצולת שואה לא תיארתי לעצמי שהדו"ח יוכן בזמן כה קצר. אני מקווה שהעבודה שדורנר עשתה תיושם אחרי 60 שנות סבל של ניצולי השואה".

 

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אמר כי החלטת הוועדה מקבלת עדיפות גבוהה בלשכתו. לדבריו, "לא מדובר רק על עוול משפטי, אלא גם עוול אנושי וציבורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברי הוועדה
צילום: גיל יוחנן
הפגנת ניצולי שואה. "לממש ההבטחות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים