לחץ בדרום: "יהיה ירי מטורף, למה לא ממגנים?"
בנירים וניר-עוז קיבלו שלשו מיגוניות אחרי מותו של אמנון רוזנברג מפצמ"ר - ומאז יוֹק. למרות השקט, המכרזים בעוטף עזה לא מואצים, וראשי יישובים מודאגים פנו לאהוד ברק: "אל תקדים את הבחירות, זה רק יזיק עוד יותר"
למה לא מנצלים את השקט? הסכם הרגיעה נכנס ליומו החמישי, אך המיגון ביישובי עוטף עזה עדיין לא התחיל. פרט לפצמ"ר הבודדה אמש (יום ב'), ביישובים שנמצאים בקרבת הרצועה אמנם אין פיצוצים, אך ברור לכולם שה"צבע האדום" עוד יישמע בעתיד - וההכנות לכך מקרטעות.
בקיבוצים נירים וניר-עוז קיבלו מיגוניות רק לאחר מותו של אמנון רוזנברג מפגיעת פצמ"ר במפעל "נירלט". מאז ועד היום לא קיבלו מיגוניות נוספות. "מזה חששתי", אמר ל-ynet חיים פרי, מזכיר ניר עוז. "מצד אחד טוב לנו שישנה רגיעה, ומצד שני יש הרגשה שהרוח יצאה מהמפרשים והלחץ למגן קטן יותר.
לא נוותר עד שכל הפוליטיקאים, גם אלו שביקרו פה והבטיחו הבטחות, יקיימו אותן".
על רקע הרתיחה במערכת הפוליטית, שיגרו השבוע ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר, וראש מועצת אשכול, חיים ילין, - ניהם חברי מפלגת העבודה - מכתב לשר הביטחון אהוד ברק. "תבענו ממנו לא להקדים את הבחירות - מהלך שרק יזיק לנו ויפגע גם בפעולות המיגון", אמר שוסטר.
לדברי ראש מועצת שער הנגב, אין האצה בעבודות ואם יתקיימו כמתוכנן הן יחלו בשבועות הקרובים. לחלק מהקיבוצים, חלקם מטווחים מאוד, חסר מיגון אבל יש תוכניות ותקציב. לעומת זאת, לכפר עזה למשל אין עדיין תקציב כלל. "נתבע משר הביטחון להכליל את הישובים הללו ולהאיץ את המיגון", אומר שוסטר.
"כשיתחיל שוב הירי ייזכרו למגן?"
הסחבת, כרגיל, קשורה לעניינים ביורוקרטיים. "האצה או אי האצת המיגון כלל לא קשורה לצערי למה שמתרחש פה", אומר ראש המועצה האיזורית חוף אשקלון יאיר פרג'ון, "היום ההתנהלות מאוד קשה, לכל פקיד מתברר יש חשב ומשפטן, והם מתנהלים על גבנו".
למכרז האחרון למיגון ניגשו בתחילה 14 קבלנים, שבהנחיית התאחדות הקבלנים פרשו מאחר שבתנאי המכרז נקבע כי לא יקבלו תוספת יוקר - ורק קבלן אחד מנצרת נותר. רק בעוד כמה שבועות יחלו הדיונים על חלק מהמכרזים האחרים.
קיבוץ זיקים במועצת חוף אשקלון היה הקיבוץ הראשון להתמגן, ונציגי משרד הביטחון קיימו טקס לאחר מכן - אך כמה בתים עדיין לא מוגנו. עוד בחלק הצפוני של עוטף עזה, נתיב העשרה מוגן כמעט כולו, ולעומת זאת גברעם, יד מרדכי, מבקיעים וכמה ישובים אחרים אינם ממוגנים.
בשדרות הושלמו עבודות המיגון של רוב מוסדות הציבור, אבל לדברי גורם בעירייה, "בניית המוסדות החדשים הממוגנים פשוט לא מתקיימת.
משרד השיכון לא מעדכן אותנו ומבחינה זו יש אפס מיגון, אין לנו מושג מה קורה עם זה".
גם מיגון בתי התושבים מתנהל בעצלתיים. "הגיעו אלינו לפני כמה שבועות מודדים ומאז לא שמענו מהם", אומר הגורם בעירייה. "אחד העובדים אמר לי 'יש רגיעה, לא?' ואני לא יודע אם צחק או שהיה רציני. זה אבסורד, הרי דווקא עכשיו צריך למגן כי כשתסתיים הרגיעה הזו יהיה פה ירי מטורף. זה ברור לכל - ואז ייזכרו למגן?".