שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב שוקלת להקים נציגות בטהרן

גורמים בוושינגטון טוענים כי ארה"ב שוקלת להקים משרד אינטרסים בטהרן במתכונת דומה לזו בהוואנה. אם יוקם, המשרד יהיה הנציגות הראשונה באיראן זה 29 שנה. קונדוליזה רייס סירבה לאשר את הדיווח אך רמזה: "אנו נחושים להושיט יד לעם האיראני"

הממשל האמריקני שוקל להקים משרד אינטרסים בבירת איראן, טהרן, במתכונת דומה לזו שהקימה ארצות הברית בהוואנה שבקובה. כך טענו הלילה (ג') גורמים פוליטים ודיפלומטים. אם אכן תוקם תהיה זו הנציגות האמריקנית הראשונה במדינה האיסלאמית זה כמעט 30 שנה.

 

הקמת משרד אינטרסים, שישמש כמעין שגרירות בלתי-רשמית בטהרן, יעניק לממשל האמריקני אפשרות לרקום קשרים ישירים עם סטודנטים, מתנגדי המשטר ואחרים. כל זאת, מבלי להכיר או להביע תמיכה בממשל האיראני בראשות הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד.

 

הגורמים ציינו כי משרד הדומה לזה שפועל בהוואנה עשוי לשמש את ארה"ב בהנפקת בקשות לוויזה עבור אזרחים איראנים. כמו כן, תוכל מחלקת המדינה האמריקנית להקים מרכז תרבות במטרה לקדם קשרים עם תושבי המדינה המוסלמית.

 

לארה"ב אין נוכחות דיפלומטית בטהרן והיא נעזרת בשירותי שגרירות שוויץ. הגורמים, שסירבו להזדהות בשמם או תפקידם, ציינו כי "כיום השוויצרים נוהגים להעביר מסרים למשרד החוץ האיראני בשמה של וושינגטון. כמו כן, הם מטפלים בענייניהם של אזרחים אמריקנים הנמצאים במדינה".

 

הרעיון להקים משרד אינטרסים עלה במחלקת המדינה בעקבות החלטתה של שוויץ לחתום על עסקת גז עם הממשל האיראני. ארה"ב מחזיקה במשרד קטן בדובאי, המטפל אף הוא בבקשות של אזרחים איראנים לוויזה, אך האמריקנים אינם שבעי רצון מההסדר.

 

לטענת הגורמים, התוכנית הוצגה למזכירת המדינה, קונדליזה רייס, שהעניקה את ברכתה לפיתוח היוזמה. רייס סירבה לאשר את הדיווחים, שפורסמו לראשונה בעיתון "וושינגטון פוסט". אולם היא ציינה כי ארה"ב מעוניינת בכך שיותר ויותר איראנים יבקרו במדינה ורמזה כי ההסדר עם דובאי עלול להוות בעיה.

 

"אנו יודעים שלאיראנים רבים קשה להגיע לדובאי", אמר רייס בשיחה עם עיתונאים במטוסהּ בדרך לגרמניה. "אנחנו רוצים יותר איראנים בארה"ב. אנו

נחושים להושיט יד לעם האיראני". הגורמים הדיפלומטים הוסיפו כי רייס דרשה לערוך תחקיר מקיף של השלכות היוזמה.

 

איראן מפעילה זה כמה שנים משרד אינטרסים משלה בוושינטון, שבו היא מטפלת בבקשות לוויזה. אולם העמדה האמריקנית הרשמית מביעה התנגדות נחרצת לכל נוכחות דיפלומטית בטהרן, מאז המהפכה האיסלאמית ומשבר החטופים בשגרירות האמריקנית ב-1979.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מאשרת. רייס
צילום: איי אף פי
לא זוכה לתמיכה. אחמדי-נג'אד
צילום: AFP
מומלצים