נשיא איראן: להעמיד לדין את מטילי הסנקציות
"יש להקים בית דין כדי לשפוט את כל פושעי העולם המתערבים בזכויותיה של האומה האיראנית", אמר הנשיא אחמדי-נג'אד בתגובה ראשונה להחרפת הסנקציות מצד האיחוד האירופי. משרד החוץ האיראני: מדיניות המקל והגזר לא תמנע מאיתנו לממש את זכותנו לגרעין
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, הציע היום (ג') להקים בית דין מיוחד שיוכל להעניש את "רודני" העולם בגין ניסיונם למנוע מארצו לממש את זכותה לגרעין. דבריו באו על רקע הודעה מצד משרד החוץ האיראני, שבה הגיבה ארצו בביטול להחלטת מדינות האיחוד האירופי להחריף את הסנקציות נגדה בגין סירובה להשעות את תוכנית הגרעין.
בנאום שנשא בפני שופטים בטהרן אמר אחמדי-נג'אד בהתייחסות ראשונה להחרפת הסנקציות כי "יש להקים בית דין כדי להעמיד למשפט ולהעניש את כל פושעי העולם המתערבים בזכויותיה של האומה האיראנית". דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א.
מוקדם יותר אמר דובר משרד החוץ בטהרן, מוחמד-עלי חוסייני כי "מדיניות המקל והגזר" לא תמנע מאיראן "לפעול למימוש זכותה לגרעין". חוסייני אמר כי הסנקציות החדשות יפגעו רק באינטרסים האירופאים באיראן. הסנקציות החדשות מכוונות נגד הבנק המסחרי הגדול באיראן "מלי", ששמו נקשר לפרויקטי הגרעין והטילים של המדינה הפרסית, וכל נכסיו באירופה הוקפאו.
ארצות הברית החליטה להחרים את אותו הבנק מסיבות דומות בשנה שעברה. הסנקציות החדשות אוסרות על פעילות משרדי הבנק בלונדון, המבורג ופריז. במסגרת הצעדים נוספו גם שמות וישויות לרשימת האישים והארגונים שאין להנפיק להם אשרות כניסה ושיש להקפיא את נכסיהם.
נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש גייס את מנהיגי אירופה למהלך בביקורו האחרון ביבשת מוקדם יותר החודש. מנהיגי האיחוד האירופי ביקשו לחכות עם הטלת הסנקציות עד לאחר נסיעתו של מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי חוויאר סולאנה לאיראן, במהלכה הגיש הצעה הכוללת חבילת תמריצים בניסיון לשכנע את המנהיגים האיראנים להשעות את העשרת האורניום.
סולאנה, שנסע לטהרן ב-14 ביוני, הגיש הצעה מטעם שש המעצמות המנהלות את שיחות הגרעין מול איראן - ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה - ובה מגוון רחב של נושאים שבהם מוכנים המעצמות לשתף פעולה עם הרפובליקה האיסלאמית. נכון לסוף השבוע, הוא טרם קיבל מאיראן כל תשובה בנושא.
איראן הודיעה אתמול כי היא מעודדת מהצעת התמריצים ורואה בה שיפור לעומת הצעות משנים עברו, אך לא מסרה אם בכוונתה להשעות את העשרת האורניום. דובר משרד החוץ בטהרן, מוחמד עלי חוסייני, אמר כי טהרן עדיין בוחנת את ההצעה. חוסייני אמר שארצו תגיב להצעת התמריצים "בזמן המתאים".