אחרי הלהבות: נזקי שריפת הענק בעין פשח'ה
הדליקה שפרצה אתמול לפנות בוקר בשמורת הטבע עינות צוקים (עין פשח'ה), כילתה כ-3,000 דונמים של שטחי טבע וגבתה את חייהם של בעלי-חיים רבים. "הנזק לשמורה עצום - אבל אנחנו צופים שהשיקום יהיה מהיר יחסית", אומרים ברשות הטבע והגנים
יממה וחצי חלפו מאז פרצה שריפת הענק בשמורת הטבע עינות צוקים (עין פשח'ה) - אך הלהבות מסרבות לגווע לחלוטין. "גם בשעה זו ישנם מספר מוקדי אש, בעיקר בשטח הצפוני של השמורה, ואנחנו ממשיכים לנסות לכבות אותם", מספר בשיחה עם ynet דורון ניסים, סגן מנהל מחוז יו"ש ברשות הטבע והגנים, הלוקח חלקי במאמצי הצלת השמורה הממוקמת בסמוך לים המלח (מימין: תמונות השמורה טרם השריפה).
ברשות מעריכים כי הדליקה כילתה כמעט 3,000 דונם של שטחי טבע וגבתה את חייהם של בעלי-חיים רבים. אולם ניסים מבהיר כי תמונה מלאה של ממדי הנזק תתקבל רק לאחר שיסתיימו פעולות הכיבוי וכוחות צה"ל השוהים בשטח ייצאו ממנו. "האזור הדרומי של השמורה, שבו החלה השריפה, עדיין סגור בגלל פעילות מבצעית. אנחנו מעריכים ששם נגרם מרבית הנזק הביולוגי והאקולוגי", הוא מעיד.
נזק רב. עין פשח'ה אחרי האש (צילומים: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
האש ניצתה אתמול (ג') בסביבות השעה 5:00 לפנות בוקר, בעקבות פעילות מבצעית של צה"ל שבמהלכה נורו פצצות תאורה. פעולות הכיבוי נמשכו שעות ארוכות, וגם עם רדת החשיכה נאלצו צוותי כיבוי האש ולצדם עשרות מתנדבים להתמודד עם השריפה העיקשת. "האזור הצפוני של השמורה מלא בצמחיה סבוכה, בעיקר אשלים, קני סוף וצמחיית יער", מבהיר ניסים. "הוא אינו נגיש - ולכן פעולות הכיבוי מסובכות יותר".
בשטחה הדרומי של השמורה, המכונה 'השמורה החבויה', מצויים כ-150 מעיינות המניבים כ-100 מיליון קוב מים בשנה. לצד שטחי המים הנרחבים, חיים מיני עופות רבים, דגים ובעלי-חיים. "השמורה החבויה מאוכלסת גם במאות תנים ובמין
ייחודי של נמלה שנקרא 'נמלה אורגת'. היא בונה את קיניה בעיקר בחללים בקרקע, ולעתים מתחת לסלעים - מצויה בישראל אך ורק בשטחי השמורה", הוא מתאר.
ומה באשר לשיקום השמורה? "בעניין הזה אנחנו דווקא אופטימיים", מצהיר ניסים. "השמורה מלאה במקורות מים וצמחיית הקנה הרבה בשטחה מתאוששת במהירות מדהימה. התנאים האלה יהפכו את שיקום האזור למהיר יחסית". ניסים מעריך שכבר בשבועות הקרובים ניתן יהיה לחזות שוב בשטחים הירוקים המאפיינים את השמורה, "אולם אין ספק", הוא מסכם, "שלעצים עצמם, וגם לבתי גידול שנפגעו ייקח יותר זמן להתאושש. אפילו כמה שנים".
מדובר צה"ל נמסר כי, "במסגרת פעילות מבצעית באזור ים המלח הוזנק כלי טיס של חיל האוויר למשימת הארת האזור. משזוהתה במהלך המשימה תקלה טכנית באחד הנורים הזעיק חיל האוויר למקום צוותי כיבוי. צה"ל, בשיתוף משטרת ישראל ושירותי הכבאות, פעלו במקום לכיבוי השריפה". עוד נמסר כי כעת הנושא נמצא בבדיקה.