שתף קטע נבחר
 

פצעי בגרות: שערוריית הבחינות בקהיר

גם תלמידי מצרים דוגרים בימים אלה על הספרים, אך מתברר שהמקורבים מתאמצים קצת פחות: חלקם קיבלו מראש את השאלות - והתשובות - לבחינה בפיזיקה. העתקים נוספים התגלגלו לידיים אחרות, תמורת כמה לירות. האופוזיציה זועמת, שר החינוך התערב ורק המעורבים בפרשה לא מבינים על מה הרעש: "באוניברסיטה המצב גרוע אף יותר"

על-פי הסיפור במצרים, אי שם בשנות ה-60, כששררה עוינות קשה בין קהיר לירושלים, נהגה ישראל לשדר באמצעות הרדיו לשטחה של השכנה מדרום את נוסח השאלות של בחינות הבגרות הצפויות באותו היום - וזאת זמן קצר לפני שנערכו. "מדובר היה בסוג של התגרות במשטר המצרי וביכולתו לשמור על סודותיו, וזאת בנוסף למכה שהם הנחיתו על החינוך במצרים", מספר כתב באתר האינטרנט המצרי-ליברי "אילאף" הפועל מלונדון. "אולם עתה, בתקופה של שלום, איננו זקוקים יותר לסיועה של ישראל או של גורמים חיצוניים. עתה האויב הוא תוצרת בית".

 

כן, בדיוק כמו שבישראל שוקדים בשבועות האחרונים על הבגרויות, גם מערכת החינוך במצרים מצויה בשיאה של תקופת הבחינות. מאות אלפי תלמידים חוזרים על חומר הלימוד, לקראת המבחנים שאמורים לפתוח בפניהם את הדרך לשלב הבא בחיים. רבים התלוננו בימים האחרונים על הרמה הקשה של הבחינות: תלמידים בכו בבחינה לסטטיסטיקה, התלוננו על הבחינה באנגלית ומיררו כשראו את טופס הבחינה בפיזיקה. הקושי הוא אותו הקושי לכל תלמיד בעולם. בערך.

 

השערורייה החדשה במצרים עלתה לאחר שהתברר שיש מי שזוכה ל"הקלות" בבחינות. מספר גרסאות נשמעות במצרים סביב הרמאויות בבחינות האחרונות, כשכל האלמנטים הקלאסיים מופיעים בתפקידים הראשיים: בכירים שבחשו מאחורי הקלעים וניצלו את מעמדם, שמועות על שוחד כספי, סחר בטפסים, צהלה ובכי של תלמידים, ובעיקר מבוכה גדולה.

 

לפי שעה נמנו כבר 19 עצורים בפרשה ועשרה מבוקשים שנמלטו. הוועדה לענייני חינוך בפרלמנט המצרי התערבה, וגם שר החינוך התערב אישית בנעשה. ועדיין לא בטוח שאנחנו אחרי שיאו של המשבר הנוכחי.

 

כרוניקה של בחינה ידועה מראש

אז במה בדיוק דברים אמורים? נתחיל במבחן בפיזיקה: העיתון המצרי "אל-גומהוריה" היה הראשון לדווח על הפרשייה. לפי הדיווח, שני מורים - "מושיר" ו"חכים" (לא ברור האם מדובר בשמות בדויים) - הפיצו לאחרונה לתלמידיהם מסמך ובו סיכומים ונוסחאות אותן המליצו לשנן, ובמיוחד שישה תרגילים ופתרונם. והנה, כשנכנסו התלמידים לבחינה, הם הופתעו לגלות שהבחינה מורכבת מאותם שישה תרגילים, בדיוק עם אותם הנתונים.

 

את מה שקרה לא ניתן היה להסתיר במשך זמן רב. כבר בתום המבחן יצאו התלמידים החוצה, רבו, התווכחו וצרחו ביניהם מה היו התשובות הנכונות בדפים של מושיר וחכים. השמועה פשטה כאש בשדה קוצים ועימה זעם ציבורי רב. הדרך לדיון סוער בוועדת החינוך בפרלמנט המצרי היתה קצרה.

 

 


שר החינוך המצרי מרגיע: "החינוך בסדר, ההדלפה קרתה בשל פגם בהדפסה. המורים הכינו מבחנים שכבר היו פגומים מראש" (קריקטורה ב"אל-קבס" הכוויתי, 21 ביוני)

  

באופן טבעי, במהרה הפך הנושא להיות גורם למחלוקת פוליטית. תנועת "האחים המוסלמים" - האופוזיציה הראשית במצרים - טענה כי מי שלמעשה אשם ברמאות הם קצינים מטעם "מנגנון בטחון המדינה" במחוז אל-מיניא שבדרום מצרים. לפי התנועה, הם ניצלו את השפעתם, שמו את ידיהם על הנוסח של המבחן ועל טופס התשובות, ושלחו לקרוביהם. לטענתם, גם בבחינה באנגלית היו אי-סדרים קשים, כשבכירים במנגנון הפיקוח על הבחינות הדליפו את הטפסים לבני משפחות עשירות בתמורה ל- 5,000 לירות מצריות לטופס. 

 

ועדת חריגים

אך זאת לא השערוריה היחידה. עד מהרה התברר כי בני העשירים והבכירים זוכים להקלה נוספת. לפי הדיווחים, מפקח משרד החינוך המצרי, אחמד בהא א-דין, שנכנס לעובי הקורה, גילה שבאותו המחוז הוקמו שמונה "ועדות מיוחדות" שבחנו את בני הבכירים בנפרד מכלל התלמידים, וזאת במבנה בית החולים הממשלתי "מע'אנה".

 

לפי "האחים המוסלמים", כל מי שנבחן באותן הוועדות הם בניהם של בכירים במשרדי הפנים, המשפטים והבריאות במחוז, וכי בוועדות הללו אירעו מעשי רמייה קולקטיביים. דיווחים אחרים מעידים כי "ועדות" דומות בתנאי חמישה כוכבים קיימות גם באלכסנדריה ובמחוז "א-סעיד" (מצרים עלית). מבקר משרד החינוך הורה בטל מיד את הוועדות, לחקור את הנושא ולבחון את התלמידים עם יתר חבריהם. אם יתגלו הטענות כנכונות, לפי המבקר יש לבטל את הבחינות.

  

אך העניינים לא נעצרו גם כאן. אתר האינטרנט "אל-מוחיט" דיווח כי 49 טפסים של המבחן באלגברה נעלמו אף הם, וזאת מתחת ידיו של המנגנון המפקח על הבחינה. החיפוש אחר טפסי הבחינה, שנחשבה לקשה במיוחד, עדיין נמשך.

 

מורה שהעניק ראיון לכתב "אילאף" הסביר כיצד מתבצעות ההדלפות של טופסי הבחינה. לדבריו, גורם בכיר הוא שאחראי על ההדלפות. הוא שולח נציג מטעמו ליחידה הממונה על הפיקוח ומבקש את השאלות - וכמובן שאיש אינו מסוגל לסרב. לאחר מכן הוא מזמן שני מורים שיפתרו את המבחן עבור בנו, ואלו מעבירים את הטפסים גם לתלמידיהם. כך המעגל הולך ומתרחב. "פעם הדברים נעשו בזהירות מופלגת ובאופן מצומצם, אולם עתה ישנו זלזול וכאוס", הוא אומר, "המצב הגיע לכדי כך שניתן לקנות את מסמך שאלות הבחינה בעשר לירות מצריות (פחות משבעה שקלים - ר.נ)".

 

צרת רבים

שר החינוך במצרים, ד"ר יוסרי אל-גמל, הורה למבקר המשרד לחקור את הנושא, וזה הורה לעצור 29 חשודים. בין העצורים קצין בכיר במשטרת מחוז אל-מיניא, בכירים במערכת החינוך של המחוז, תלמידים ובעל עסק החשוד כי במכונת הצילום אצלו צולמו עותקי הבחינות. כל אלה התייצבו השבוע בפני בית הדין המצרי בחשד למעשי הונאה וביצוע עבירות

פליליות.

 

בדיון בפרלמנט המצרי התגונן השר, ואמר: "נכון, הודלפו טפסים, אבל זאת לא הפעם הראשונה. זה קורה כבר עשרים שנה", הודה. "למרות כל זאת, אנו ננהג בתקיפות כלפי ההדלפות".

 

אז האם תופעה זו תחזור על עצמה גם בשנה הבאה? האם בני העשירים ייהנו גם בשנה הבאה מתנאי חמישה כוכבים? אחד מאותם "בכירים" בכלל לא מבין על מה כל המהומה: "אני לא מבין למה האנשים זועמים על ההדלפות, בזמן שישנה תופעה גרועה הרבה יותר – מה שקורה באוניברסיטאות. שם, ובמיוחד באוניברסיטת אל-מיניא, ממנים המרצים את בניהם ונשותיהם לתפקידים. והוא הדין גם בכל הסגלים הממשלתיים במצרים – ממשרד החוץ, דרך משרד הפנים, המשפטים והטלוויזיה ועד לסקטור הדלק, הבנקים האומנות ואף העיתונות". אותו בכיר אולי מתחמק מההאשמות, אולם כאשר ישנה צרה המשותפת לרבים, לעתים נדמה כי ישנה בה יותר מאשר חצי נחמה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למי יש את התשובות? ארכיון
צילום: איי פי
צילום: שאול גולן
ותודה למושיר ולחכים
צילום: שאול גולן
מומלצים