זימבבווה: מוגאבה הוכרז כמנצח והושבע כנשיא
ועדת הבחירות המרכזית בזימבבווה הודיעה כי רוברט מוגאבה ניצח בבחירות השנויות-במחלוקת לנשיאות, והשליט הקשיש המושל בזימבבווה זה 28 שנים הושבע אחר הצהריים לכהונה נוספת בת חמש שנים. מוגאבה הזמין את יריבו ראש האופוזיציה לטקס ההשבעה, אך האחרון דחה את ההזמנה וטען כי ההשבעה חסרת משמעות משום שהבחירות לא היו לגיטימיות
נשיא זימבבווה רוברט מוגאבה הושבע אתמול (א') לכהונה נוספת בת חמש שנים, לאחר בחירות שנויות במחלוקת שזכו לגינויים בעולם כולו, והוכתרו בידי משקיפים זרים כלא-צודקות ובלתי-הוגנות.
במחווה של פיוס, הזמין מוגאבה לטקס ההשבעה את מנהיג האופוזיציה מורגן צ'נגיראי - שפרש מהסיבוב השני בבחירות לנשיאות. עם זאת, צ'נגיראי דחה על הסף את ההזמנה וטען כי ההשבעה חסרת משמעות משום שהבחירות לא היו לגיטימיות. הוא אמר כי ידרוש מהאיחוד האפריקני שלא להכיר בבחירתו-מחדש של מוגאבה.
דוברו של מוגאבה, ג'ורג' צ'רמבה, אמר כי ההזמנה "התבצעה ברוח שאיפתו של הנשיא להושיט יד. זהו צעד משמעותי קדימה לקראת שיתוף פעולה פוליטי". על המנהיג הקשיש מופעל לחץ כביר מקרב מדינות אפריקה להיכנס למשא ומתן עם ראש האופוזיציה כדי לפתור את המשבר הפוליטי והכלכלי במדינה.
השבעתו של מוגאבה. חמש שנים נוספות (צילום: רויטרס)
"אתם יודעים שכל ההשבעה היא חסרת משמעות עד כמה שזה תלוי בי. לא אוכל לתמוך בצעד שאני מתנגד לו נחרצות", אמר צ'נגיראי בתגובה להזמנת מוגאבה. "העולם כולו גינה את זה, העם בזימבבווה לא ייתן לצעד הזה לגיטימיות או תמיכה", אמר בראיון לרויטרס. הוא הוסיף כי האופוזיציה במדינה מסכימה לקיים שיחות עם משטרו של מוגאבה בתיווך האיחוד האפריקני - למרות שמגעים שכאלה טרם החלו.
מאוחר יותר בראיון שנערך בביתו, אמר צ'נגיראי כי "מוגאבה נמצא במצב לא טוב. הוא יהיה חייב להיכנס למשא ומתן עם האופוזיציה". לאחר הראיון חזר ככל הנראה לשגרירות ההולנדית, שם הוא מוגן מפני חייליו של מוגאבה.
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, יצא אף הוא נגד השבעתו של מוגאבה לנשיא ואמר כי תוצאות הבחירות "אינן משקפות את רצון העם במדינה ואינן לגיטימיות".
ניצחון מכריע למוגאבה
קודם להשבעה, פרסמה ועדת הבחירות המרכזית במדינה את תוצאות הבחירות, מהן עולה כי מוגאבה ניצח, ודקות ספורות לאחר מכן החל טקס ההשבעה במעונו הרשמי. עיתונאים הוזמנו לסקר את ההשבעה עוד לפני שהתוצאות התפרסמו.
מנתוני ועדת הבחירות המרכזית עולה כי מוגאבה גרף יותר מ-2 מיליון קולות, שהם כ-85 אחוזים מהקולות, בעוד שבעד צ'נגיראי הצביעו 233 אלף מצביעים. שיעור ההצבעה בבחירות עמד על מעט יותר מ-42 אחוזים, שיעור דומה לסיבוב הראשון בבחירות. כן נמסר כי 131 אלף קולות הושחתו או הפכו לקולות פסולים. פרסום תוצאות הסיבוב השני לבחירות התבצע תוך 48 שעות מיום הבחירות - בעוד שבסיבוב הראשון של הבחירות, שבהם ניצח צ'נגיראי, פורסמו התוצאות כעבור חמישה שבועות.
עוד לפני פרסום התוצאות, הכריז מוגאבה הבוקר כי הוא עומד בפני ניצחון סוחף - למרות שהעולם כולו טען כי הבחירות היו מזויפות. פרשנים טענו קודם לבחירות כי מוגאבה התעלם מהדרישות לבטל את הסיבוב השני בבחירות - שבהם התמודד בגפו - כדי שיוכל לשאת ולתת עם צ'נגיראי מעמדה של כוח. משקיפים אפריקניים שהשגיחו על הבחירות הבהירו היום כי לא התנהלו בצורה הוגנת וחופשית - וכי הליקויים שהתגלו בהן היו כה חמורים שיש צורך לערוך אותן מחדש.
פתרון בינלאומי למשבר
השבעתו מחדש של מוגאבה תאפשר לשליט הקשיש, בן ה-84, להאריך את שלטונו בן 28 השנים עוד לפני שהוא יוצא לכינוס מדינות האיחוד האפריקני, שייערך היום במצרים. בכינוס התחייב מוגאבה להשיב ליריביו ומבקריו. אתמול קרא ראש ממשלת קניה ריילה אודינגה להאיחוד האפריקני לשגר כוחות לזימבבווה כדי לפתור את המשבר. "מה שקורה בזימבבווה הוא בושה ומבוכה לאפריקה כולה, ויש לגנות זאת. לכן אנחנו רוצים שהאיחוד האפריקני יישגר כוחות לשם. הגיע הזמן שיבשת אפריקה תעמוד איתנה ומאוחדת כדי לשים קץ לרודנות", אמר אודינגה.
גם הארכיבישוף דמונד טוטו הביע תמיכה בהתערבות בינלאומית בזימבבווה וקרא לאיחוד האפריקני לעמוד כגוש אחד נגד ממשלו החדש של נשיא זימבבווה, רוברט מוגאבה. "אני חושב שקיימות סיבות טובות להתערבות בינלאומית בזימבבווה. על ראשי אפריקה להצביע בקול אחד ולהגיד בצורה ברורה למוגאבה: 'אינך לגיטימי ואנחנו לא נכיר בשלטונך בשום צורה שהיא'. אני חושב שזה יהיה אות חזק מאוד, אשר יחזק את עמדת הקהילה הבינלאומית", אמר טוטו בראיון לתאגיד השידור הבריטי BBC.
בראיון שהעניק ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון לרשת החדשות CNN, אמר בראון כי האיחוד האפריקני צריך לעבוד במשותף עם הקהילה הבינלאומית כדי להביא יציבות לזימבבווה.