שתף קטע נבחר

חקיקה: כך ימוחזרו חצי מיליון טונות אשפה בשנה

מעודדים מסקר לפיו הישראלים יסתגלו לשגרת הפרדת פסולת, אנשי ארגון "אדם טבע ודין" הציגו הצעת חוק למיחזור של אריזות מוצרים. את המחיר, אגב, ישלמו היצרנים והיבואנים. "זוהי הדרך היעילה 'לחסוך' כמיליון טון גזי חממה בשנה", אומרים בארגון

האם בקרוב יוצבו בישראל מתקני מיחזור זכוכית, נייר, פלסטיק ומתכות - המעוררים את קנאת שוחרי הסביבה כל אימת שהם מבקרים בחו"ל? אם תשאלו את אנשי ארגון "אדם טבע ודין", שהציגו היום (ג') הצעת חוק למיחזור אריזות, התשובה חיובית בהחלט. באמצעות ההצעה, הם מקווים, תהפוך השאלה המוכרת 'ארזת לבד?' ל'זרקת לבד?' - ועל הדרך תיחסך פליטת גזי חממה בנפח של כמיליון טונות מדי שנה. 

 

21.6% מהפסולת המיוצרת בישראל, מציינים בארגון, הן אריזות מוצרי צריכה שונים, ואילו נפחן עולה על 50% מכלל האשפה. "לפי ההערכות, כל-אחד מאיתנו מייצר 129 ק"ג של פסולת אריזות בשנה", הם מוסיפים. החוק אמנם קובע

כי על הרשויות המקומיות למחזר לפחות רבע מפסולת האריזות, אולם בפועל הן בוחרות באפשרות הזולה יותר, הטמנת האשפה, על-פני מיחזור.

 

לפי הצעת החקיקה, האחריות למיחזור האריזות תועבר ליצרני ויבואני המוצרים הארוזים, שיחויבו לממן את הפעלתה של תשתית מתקדמת לאיסוף וטיפול בפסולת. כן, מתקני הפרדת הפסולת הנכספים, הסדורים זה לצד זה בערים רבות בעולם. "המשמעות היא שחברות יצטרכו להפחית את היקף האריזות של מוצריהן כבר בשלב הייצור - ולהעדיף אריזות מחומרים הניתנים למיחזור", צופה מנכ"לית "אדם טבע ודין" עו"ד ציפי איסר-איציק. "המהלך הזה ייתן תמריץ כלכלי לרשויות להעדיף מיחזור לא רק של אריזות, אלא גם של כלל הפסולת שבה הן מטפלות".

 

ומה איתנו? מסקר שנערך לקראת הצגת הצעת החוק, עולה שהישראלים מצדדים בשגרת מיחזור לאומית: 63% מהמשיבים לסקר הכריזו שיהיו מוכנים להפריד את הפסולת הביתית שהם מייצרים; ואילו 47% ישקלו רכישת מוצרים באריזות גדולות. "ההשפעה הצפויה של החוק על הפחתת גזי חממה בישראל משמעותית", איסר-איציק מסכמת. "גזי החממה שמייצרת הפסולת בישראל בשנה עומדים על 7,000,000 טון, ומיחזור האריזות יחסוך עד 1,000,000 טונות גזי חממה בשנה". לדבריה, משפחה בת ארבע נפשות שתמחזר אריזות, תחסוך פליטת גזים השווה לזו של שלושה חודשי נסיעה במכונית.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לסל וחסל? אריזות במי הים
צילום: רונן אלקלעי
מומלצים