פרשנות: איך תתמודד נוקיה עם התחרות מצד גוגל?
עם כניסת מתחרות אימתניות כמו גוגל ומיקרוסופט לתחום מערכות ההפעלה הסלולריות, האם ההגמוניה של נוקיה בשוק הסלולר תתערער?
בבחירות 99 הוטבע המושג "הם מפחדים" בנאומו של יו"ר הליכוד דאז, בנימין נתניהו. המשפט מתאר יותר מכל את החשש הכבד שנפל על חברת נוקיה, עם הצטרפותם של שחקנים אחרים לתחום מערכות ההפעלה. מערכות ההפעלה שיותקנו על הטלפונים הסלולריים ישפיעו בצורה ישירה גם על מכירת המכשירים, המגרש הביתי של החברה. האם ייתכן שברגע שיושקו המכשירים החדשים מבוססי מערכת ההפעלה Android של גוגל, ה-iPhone של אפל או Windows Mobile של מיקרוסופט בגרסתה השביעית - ההגמוניה של נוקיה בשוק תתערער?
כיום Symbian היא מערכת ההפעלה הסלולרית הנפוצה ביותר, ויש הערכות שטוענות שהיא מותקנת בכשני שלישים מהטלפונים החכמים בעולם. בנוסף לנתון המרשים הזה, נוקיה היא יצרנית הסלולר הגדולה בעולם עם נתח שוק של כ-40% במכירת מכשירים בעולם. לפני כשבוע הודיעה נוקיה כי בכוונתה לרכוש את מניות Symbian ולהפוך לבעלת השליטה במיזם, בעלות של 420 מליון דולר.
פרשת דרכים
אז למה בעצם חברה גדולה כמו נוקיה צריכה מיזם משותף של מספר חברות לעצמה בלבד? פלטפורמת ה-Symbian נמצאת בפרשת דרכים גורלית. המיזם שהוקם לפני כעשר שנים חרט על דגלו לייצר פלטפורמה פתוחה ואחידה לטלפונים סלולריים. מאז הכרזה זו ה-Symbian למעשה פוצל לשלוש חטיבות שונות עקב מאבקי כוחות בתוך המיזם: חטיבת S60 של נוקיה, חטיבת UIQ של סוני אריקסון ומוטורולה וחטיבת MOAP של NTT DoCoMo.
בעקבות הפילוג בתוך Symbian, נוצרה הרגשה לפיה יד שמאל לא רואה את יד ימין. כתוצאה מכך נולדו שלוש מערכות הפעלה שונות, שלא תומכות אחת בשנייה. במהלך השנים האחרונות, לאחר דישדושים רבים, כבר היה ברור לכולם ש-Symbian היא נוקיה, ונוקיה היא Symbian. החברה הגדילה את אחזקותיה בחברה ואף טרחה להשיק את מגוון המכשירים הגדול ביותר המבוסס מערכת ההפעלה, בעוד שיצרניות גדולות אחרות פזלו לכיוונים אחרים (סוני אריקסון לכיוון ה-WM ומוטורולה לכיוון הלינוקס).
עוד מוקדם לנסות להבין ולדמיין כיצד יראה הממשק החדש לאחר הרכישה הגדולה של חברת נוקיה, אך רמיזות שהגיעו מגורמים בחברה טוענים שבתוך ה-S60 המפורסם של נוקיה ישולבו מרכיבים משמעותיים מתוך UIQ ו-MOAP.
קרב הענקים : Symbian נגד Android
השוק הסלולרי עבר טלטלה רצינית עם דבר הודעת ההשתלטות המתוכננת של נוקיה על Symbian והפיכתה
מחברה פרטית לארגון ללא מטרת רווח. המטרה במהלך היא להפיץ את מערכת ההפעלה של נוקיה בכמה שיותר מכשירים סלולריים, צעד שיבוצע באמצעות ביטול תשלום התמלוגים על שימוש במערכת ההפעלה שהיה נהוג עד כה (כ-4 דולר למכשיר).
אמנם בעולם מערכות ההפעלה למכשירים הניידים יש מתחרים נוספים, כדוגמת מיקרוסופט ואפל (למרות שהאחרונה מייצרת מערכת למכשיר בודד), אך מסתמן כי שנת 2009 מבשרת מלחמה, הצפויה בין הענקיות נוקיה לגוגל. בחודש נובמבר האחרון, כשגוגל חשפה את כוונותיה להיכנס לשוק המכשירים הסלולריים ומערכות ההפעלה הפתוחות, מייד נחתמו הסכמים מיידים עם היצרניותLG, HTC, מוטורולה וסמסונג, שמצידן הכריזו שעד סוף שנת 2008 ישחררו את המכשיר הראשון שתומך ב-Android.
כאשר ראתה נוקיה את המהלך המסתמן, ולאחר שקודקודי החברה הבינו שעדיף לעשות מעשה בטרם יווצרו תנאים חדשים בשוק הסלולר, הוחלט על מהלך הרכישה.
קצת מדי ומאוחר מדי?
אך האם לא מדובר בצעד מאוחר? בנוקיה מסרו כי המכשירים המפעילים את הגירסה הבאה של Symbian צפויים לצאת לשוק ב-2010. שאלה נוספת ומעניינת לא פחות היא עד כמה תהיה מערכת ההפעלה החדשה שונה מה-Symbian שאנחנו מכירים כיום? מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, אפל וגוגל נראות פשוטות מאוד וברובן מתופעלות בשיטה אינטואיטיבית, באמצעות מסך מגע - בשונה מ-Symbian, שדבק בה הכינוי למערכת איטית ומסורבלת.
בהסתכלות לטווח רחוק, נראה שהיצרניות שיפזרו את הכסף שלהן על כל הסוסים (מערכות ההפעלה) הן אלו שייהנו מהתהילה. במידה ואחת ממערכות ההפעלה תכשל, תמיד יהיה להן קטלוג עשיר ומורכב ממערכות הפעלה נוספות.
LG, מוטורולה וסמסונג הביעו תמיכה בשלושת מערכות ההפעלה הגדולות: Symbian, אנדרואיד ו-Windows Mobile. על פניו עושה רושם שמדובר במהלך חכם של פיזור ההשקעה במספר אפיקים מבלי לקחת סיכון גדול מדיי. בעוד שנוקיה החליטה אסטרטגית ללכת על ה-S60 בלבד (למרות שבמהלך הדרך היו פזילות ודיבורים גם לכיוונים אחרים), מהלך מעניין וגורלי שעשוי לעזור לחברה להמשיך להיות המובילה הגדולה של שוק הסלולר, אך אולי גם להפוך את כוחות השוק ולהפוך אותה דווקא למפסידה.