שתף קטע נבחר

 

מהנפט עד לשיהאב: כלי הנקמה של טהרן

תקיפת מיכליות נפט וכלי שיט גדולים אחרים במפרץ הפרסי, חטיפת אזרחים מערביים, פגיעה בבסיסים צבאיים אמריקנים במזרח התיכון או שיגור טילים ארוכי-טווח לעבר ישראל: כל אלה הן תגובות אפשריות של טהרן אם יותקפו מתקניה הגרעיניים

שטף התגובות והאזהרות מטהרן בימים האחרונים מעלה את השאלה מה הן אפשרויות התגובה שעומדות בפני איראן במקרה שתותקף. זאת, לאור העובדה שהאיראנים כלל אינם מתייחסים לאפשרות שניתן למנוע מתקפה שכזאת - אלא בעיקר מזהירים את העולם מפני מה שעלול לקרות בעקבות מתקפה אפשרית.

 

הספקולציות על תקיפה מתוכננת של מתקני הגרעין באיראן התרבו בעקבות הדיווח ב"ניו יורק טיימס" על תרגיל שערך חיל האוויר הישראלי

המדמה תקיפה של מתקני הגרעין. ארצות הברית טענה כי היא מעוניינת בפיתרון דיפלומטי למשבר הגרעין עם איראן - אך הבהירה כי האפשרות של שימוש בכוח עדיין לא ירדה מהפרק. גורם ישראלי אמר בינתיים ל"טיימס" הלונדוני כי איראן צריכה לקרוא את הכתובת על הקיר ולהבין שהתרגיל של חיל האוויר היה "חזרה גנרלית".

 

בים, באוויר וביבשה

אלה הן כמה מדרכי הפעולה שאותן תוכל איראן לנקוט, הכוללות שיטות לא קונבנציונליות, שבהן כבר השתמשה בעבר - או לפחות הואשמה בשימוש בהן:

 

תקיפות פגע וברח במפרץ: במהלך מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ניסו שתי המדינות לפגוע בייצוא הנפט של המדינה היריבה, ובמסגרת זו הגביר הצבא האיראני את השימוש ב"תקיפות פגע-וברח" על מיכליות נפט ואוניות אחרות במפרץ. מומחים אומרים שהכוח המניע מאחורי השיטה היה משמרות המהפכה, הזרוע המרכזית בכוחות המזוינים של איראן המונעת מתוך אידיאולוגיה איסלאמית קיצונית. השיטה התבססה בעיקר על סירות מנוע קטנות ומהירות, חמושות בטילים ובעלות יכולת לחמוק במהירות. משמרות המהפכה הזהירו בעבר כי ישתמשו במתאבדים מתנדבים שיוכלו לגרום לתוהו ובוהו במיצרי הורמוז, השער האסטרטגי של המפרץ הפרסי.

 

פגיעה באינטרסים אמריקנים-ישראליים: המנהיג העליון של איראן, האיתוללה עלי חמינאי, הכריז כי איראן תתקוף אינטרסים אמריקנים באזור אם תידחק לפינה. צבא איראן הכריז כי ברשותו טילים היכולים להטביע "ספינות גדולות" וטילים אחרים המסוגלים לפגוע במטרות מעבר למפרץ - רמז לפגיעה בבסיסי ארה"ב בקטאר ובחריין. עם זאת, מומחים צבאיים אומרים שהטילים נגד טילים של ארה"ב יכולים ליירט את הטילים האיראנים.

 

בנוסף, האיראנים מחזיקים גם בטיל שיהאב 3, לטווח של 2000 ק"מ המסוגל לפגוע גם בישראל. מפקד משמרות המהפכה, מוחמד עלי ג'עפרי, הזהיר בשבת כי ישראל נמצאת בטווח הטילים של איראן ואמר כי "ישראל יודעת שאם תתקוף את איראן היא תקבל מכה גורלית". בהתייחסו לאפשרות של תקיפה אמריקנית אמר כי בלא שיתוף פעולה ישראלי, האיומים האמריקנים לתקיפה באיראן לא ייצאו לפועל. "ארה"ב זקוקה לישראל", אמר. "לכאורה הם יכולים לטעון שארה"ב תתקוף את איראן באופן עצמאי, אבל אנחנו בטוחים שארה"ב לא תוכל לעשות זאת בלי שיתוף פעולה מצד ישראל". שלשום דיווח העיתון "סנדיי טיימס" כי איראן כיוונה את הטילים לעבר הכור בדימונה.

 

עיראק, אפגניסטן, חמאס, חיזבאללה

אלימות בעיראק: וושינגטון כבר האשימה את איראן בתמיכה בחמושים בעיראק - טענה שאותה טהרן מכחישה. דיפלומטים מערביים ציינו כי איראן תוכל לאפשר לכלי נשק לזרום לתוך עיראק ולעורר בעיות נוספות בעבור צבא ארה"ב. פקידים אמריקנים אומרים שאיראן נעזרה בגורמים בארגון המיליציה של איש הדת השיעי הקיצוני מוקתדא א-סאדר, צבא המהדי, כדי להגביר את השפעתה בעיראק ולהחליש את הממשלה העיראקית. לאיראן יש קשרים היסטוריים עם השיעים בעיראק, בזכות העובדה שכמה ממנהיגיהם קיבלו בה מקלט בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין. עם זאת, פרשנים ציינו כי לא ברור מה מידת השליטה שיש לאיראן על קביעת המדיניות בעיראק.

 

ערעור היציבות באפגניסטן: איראן אמנם טוענת כי היא רוצה בשכנה יציבה ממזרח - אך פקידים מערביים טוענים כי כלי נשק איראניים הגיעו לידי לוחמי הטליבאן, אולי לא ישירות אלא דרך כנופיות להברחת סמים ונשק. איראן השיעית מתנגדת בחריפות להשקפות הסוניות האדוקות של הטליבאן, ובתקופת שלטון הטליבאן באפגניסטן, כמעט שפרצה מלחמה בין שתי המדינות. למרות זאת, מעריכים פרשנים כי במקרה של עימות עם ארה"ב, עלולה איראן לסייע לאויבה המושבע - כל עוד התוצאה היא פגיעה בארה"ב.

 

שימוש בבעלות ברית אזוריות: מפקד משמרות המהפכה, מוחמד-עלי ג'עפרי, הזהיר בשבת כי אם תותקף איראן, יוכלו ידידותיה באזור לתקוף את ישראל. הוא לא נקב בשמו של ארגון חיזבאללה, אך ציין כי השיעים בדרום לבנון לא יישבו בחיבוק ידיים במקרה של תקיפת איראן. ג'עפרי גם העריך כי לוחמי חמאס, שמקבל מימון איראני, עלולים אף הם להגיב, למרות שלא נקב גם בשם ארגון זה.

 

לקיחת בני ערובה: במערב מאשימים את איראן בסיוע ובתכנון כמה חטיפות של זרים ואמריקנים במהלך מלחמת האזרחים בלבנון.

עסקת הנגד כללה מכירת כלי נשק לאיראן בזמן שלחמה בעיראק בתמורה לסיוע מצדה לשחרור בני הערובה שהוחזקו על ידי ארגוני הטרור בלבנון. את החלל שנותר לאחר נסיגת הכוחות הסורים מלבנון מילאה במידה רבה איראן התומכת בחיזבאללה. לא מן הנמנע שהיא תעודד את הארגון לבצע חטיפות נוספות של חיילי צה"ל מגבולה הצפוני של ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טילי שיהאב. עד דימונה?
צילום: איי פי
נושאת מטוסים אמריקנית. יעד לפגיעה?
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
לוחמי חמאס. יגיבו בשם איראן?
צילום: רויטרס
מומלצים