שתף קטע נבחר

אושרה בטרומית: השוואת זכויות הפנסיה לאלמן

במליאת הכנסת אושרו בקריאה טרומית שתי הצעות חוק של הח"כים יצחק זיו (גיל) ושלי יחימוביץ (עבודה), המשוות את זכויות הפנסיה של אלמן לאלה של אלמנה. זאת, לאחר שלפני שבועיים קבע בג"צ כי המדינה חייבת לתקן את המעוות בהסדרי פנסיה חדשים

הכנסת מחזירה לחיים את חוק השוואת זכויות הפנסיה של האלמן לאלה של האלמנה, במקום חוק דומה שבוטל בחוק ההסדרים לפני 4 שנים, כשנה לאחר שנכנס לתוקף. במליאת הכנסת עברו היום בקריאה טרומית שתי הצעות חוק לעניין זה של הח"כים יצחק זיו (גיל) ושלי יחימוביץ (עבודה).

 

הצעות החוק משוות את הפנסיה שמקבל האלמן לאחר מות אשתו לזו שמקבלת האישה לאחר מות בעלה לעומת האפליה הקיימת בחלק מקרנות הפנסיה הוותיקות אשר משלמות לאלמן רק מחצית מזכויות הפנסיה של אשתו המנוחה לעומת מלוא הזכויות שמקבלת האלמנה מהפנסיה של בעלה המנוח.

 

הצעות החוק עברו בתמיכת האוצר. לפני שבועיים קבע בג"צ בעתירה נגד האפליה המגדרית, כי המדינה חייבת לתקן את המעוות בהסדרי פנסיה חדשים. ח"כ זיו אמר היום כי אם האוצר לא ייענה לדרישת בג"צ, הוא ייאלץ לבטל את האפליה באמצעות החוק.

 

חוק השוואת הזכויות המקורי התקבל בכנסת לפני כ-5 שנים ביוזמת ח"כ עמיר פרץ לאחר שהקים סיעה עצמאית לטובת העובדים והגמלאים. לאפליה המגדרית בקרנות הפנסיה שהיו בשליטת ההסתדרות היה רקע היסטורי מהימים שרוב הנשים לא עבדו מחוץ למשק הבית ולא צברו זכויות פנסיה משל עצמן.

 

ביטול האפליה היה ונשאר מוצדק לא רק עקב כניסת הנשים למעגל העבודה וכעמיתות בקרנות הפנסיה שצברו זכויות משל עצמן, אלא גם בגלל המעמסה הכלכלית הרובצת על האלמן, שלרוב איננו מאומן לבצע את עבודות הבית (בישול, כביסה, ניקיון) והוא נאלץ לשכור עזרה לעבודות אלה.

 

האוצר ביקש להחזיר את הגלגל לאחור כדי לסייע לקרנות הפנסיה בכניסתן לרפורמה ולכן ביקש לבטל את החוק במסגרת חוק ההסדרים. הוא טען שהחוק יעלה לו 1.4 מיליארד שקל, כשבפועל מדובר בעלות של כ-10 מיליון שקל בשנה. אלא שבעלי העניין בהמשך קיומו של חוק האלמנים, לא טרחו לבוא לוועדת הכספים כדי למנוע את ביטולו.

 

לעמיר פרץ היה אותה שעה עיסוק אחר. הוא ניהל מו"מ עם האוצר נגד פגיעה בחוק אחר שלו, להגנת זכויות עובדי קבלן, שהשתלם לו יותר מבחינה פוליטית. אבל גם יו"ר הסתדרות הגמלאים גדעון בן ישראל נעדר מהדיון בוועדת הכספים. הוא הצטדק שהיה מצונן.

 

ועדת הכספים לא שמעה נימוקים מדוע החוק חיוני וקבלה את הצעת האוצר לבטלו. עכשיו, כשריח בחירות באוויר ומתנהל מאבק על קולות הגמלאים לאחר התפלגות סיעתם בכנסת, מנסים ח"כי גיל והעבודה להחזיר את החוק לחיים בתקווה שהבחירות לא יקדימו אותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
יוזמת החקיקה להשוואת זכויות אלמנים לאלמנות. חה"כ יחימוביץ'
צילום: ניב קלדרון
מומלצים