שתף קטע נבחר
 

גאידמק : "אף בנק לא מוכן לעבוד איתי"

לאחר חצי שנה בתפקיד אורי שני וארקדי גאידמק נפרדים. בראיון ל"כלכליסט" מספר גאידמק שהחברות בסדר, שהבנקים לא רוצים לעשות איתו עסקים ושעכשיו זו פריזמה שרודפת אותו

ארקדי גאידמק בראיון ל"כלכליסט": אתמול (ד') בשעה 14:00 ישבו יחד אורי שני וארקדי גאידמק, הסתכלו זה לזה בעיניים וניסחו את ההודעה לתקשורת. הודעה זו בישרה לאחר כמה שעות על עזיבתו של שני את קבוצת גאידמק, חצי שנה בלבד לאחר שנכנס לתפקיד.

 

"היום אחר הצהריים סוכם בין מר אורי שני לבין מר ארקדי גאידמק על הפסקת פעילותו של שני בקבוצת החברות של מר ארקדי גאידמק", נכתב בהודעה. "הצדדים פועלים כדי לסיים את ההתקשרות ביניהם ברוח טובה", קינחו השניים, וידעו כי מעט מאוד אנשים עשויים להאמין להודעה כזאת, הנשלחת חצי שנה בלבד לאחר תחילתו של הרומן המתוקשר.

 

 "אקח את המושכות בקבוצה לידיים. מעתה אני אוביל", אמר אתמול ארקדי גאידמק בתגובה ראשונה ל"כלכליסט" לאחר עזיבתו של שני. רק במרץ האחרון התראיין גאידמק ל"כלכליסט" וסיפר על הרומן החדש. "הכרתי את אורי שני בארוחת ערב שנכחו בה עורכי דין ופוליטיקאים. יש לו מעמד טוב וקשרים טובים בקהילה העסקית המקומית. הוא יעבוד בחברת האחזקות שלי, שמרכזת את פעילות ארבע החברות הישראליות שלי, והוא יטפח את הקשר שלהן עם שאר החברות שלי בחו"ל. הוא גם יקבל אחוזים מביצועי החברות שלי".

 

אבל גם לך יש קשרים טובים, בשביל מה אתה צריך את אורי שני? נשאל אז גאידמק. "אני לא יודע אם יש לי קשרים טובים כמו של שני. יש לו תדמית מוסדית טובה מאוד וזה לא המצב אצלי", ענה.  אולם הסבלנות של גאידמק היתה קצרה. קצרה מדי. והוא ציפה לתוצאות כאן ועכשיו.

 

המניות ואיגרות החוב של החברות בקבוצתו קרסו בזו אחר זו, גם לאחר כניסתו של שני לתפקיד. ויליפוד, למשל, צנחה ב־40%, פטרוגרופ איבדה כ-70%,אוסיף קרסה ב-70%, והאג"ח של אמריס איבדה 60%. הציפיות של שני היו כנראה שונות מאלה של הבוס החדש, מהתנהלותו ומהיכולת האמיתית שלו להשפיע. אם מוסיפים לתבשיל הזה גם את העובדה שגאידמק מופסד על השקעותיו בחברות הציבוריות בסכום כולל של כ-800 מיליון שקל אפשר להבין את האווירה המתוחה שהתקיימה בראיון.

 

"שווי הנכסים שלי נאמד כיום ב-2 מיליארד דולר. מחזור הפעילות של קבוצת החברות שבשליטתי נמנה ברשימת עשר קבוצות החברות הגדולות בישראל. לא התרוששתי", פתח את השיחה כשהוא מתייחס לפרסומים בעיתונות. "כל אחד יכול לכתוב מה שהוא רוצה. אני בכלל לא מכיר את העיתונאי הזה, שמסיבה שלא ידועה לי ציטט דברים שלא אמרתי מעולם. מה שכן אמרתי היה שבגלל המעשים הפליליים והלא מוצדקים של המשטרה אני יכול לעבוד בהיקף של 1% מהיכולות שלי", דאג לתקן.

 

"הביצועים הטובים בישראל"

"אם מסתכלים על ביצועי החברות, סביר להניח שהחברות שלי הן בעלות הביצועים הטובים בישראל - מחזור הפעילות הכולל שלהן מסתכם ב־4 מיליארד שקל בשנה".

 

אתה מתכוון לחברות הציבוריות, או שיש עוד חברות שלא יודעים עליהן?

 

"אני מדבר על אוסיף, פטרו גרופ וויליפוד. סך הנכסים של קבוצת החברות נאמד סביב 1.7 מיליארד דולר, התחייבויותיהן 1.35 מיליארד דולר, והון המניות כ-300 מיליון דולר - יחסים פיננסיים המעידים כי מצבי הוא בין הטובים בישראל. אציין כי הנתונים שהצגתי הם רק של החברות הישראליות שמהוות מיעוט מסך הנכסים שבשליטתי".

 

כשהוא מתעלם באופן בוטה מחברת גילאון שבשליטתו, מנסה גאידמק להילחם בתדמית שהוצמדה לו כמי שביצע השקעות כושלות. הוא מרגיש נרדף לא רק על ידי המשטרה, אלא גם על ידי העיתונות. "יש היום עיתונאים שמדברים על דברים שהם לא מסוגלים להבין. המטרה הכללית היא להציג אותי כלוזר, ולכן מציגים את הנתונים באופן שיתאים לתדמית שרוצים לייצר לי".

 

"אוסיף - חברת הנדל"ן הטובה בישראל"

גאידמק מאמין כי שוק ההון מזלזל בהשקעותיו שלא בצדק. הוא מתחיל בחברת הנדל"ן אוסיף. "רכשתי את אוסיף כדי לשמש דוגמה לקהילה היהודית ולהראות שעלינו להשקיע בישראל למרות כל הגורמים כמו היאחב"ל, רשויות המס והרגולטורים שמיטיבים רק עם בעלי הון ישראלים מסוימים. אוסיף היא חברה נקייה מאוד.

 

"המחיר ששילמתי עבורה חושב על בסיס השטחים הבנויים שלה בלבד, שנמצאים באזורים של ביקוש רב וניתנים למימוש בקלות בכל רגע נתון", הוא אומר. "מניות אוסיף ירדו בגלל המגמה השלילית של הבורסה, ואולי גם מפני שהתדמית שלי נפגעה בגלל כל הסיפורים שהמדינה הפיצה עליי. מאז שרכשתי את אוסיף לא מכרנו אף נכס, וגם לא רכשנו אף נכס שיכול להפריע לפעילות החברה", הוא מסביר.

 

"אוסיף היא כנראה חברת הנדל"ן הטובה בישראל. היחס בין הנכסים להתחייבויות הוא כנראה הטוב ביותר בשוק. שווי נכסי הנדל"ן של אוסיף הוא לפחות 3.5 מיליארד שקל וההתחייבויות הן בהיקף של 2.5 מיליארד שקל. לכן השווי של נכסי הנדל"ן הוא לפחות מיליארד שקל. החברה נסחרת לפי שווי של 350 מיליון שקל".

  

גאידמק מוסיף כי פעילות החברות המקומיות איננה הפעילות המרכזית שלו. "כשאני חושב על הנכסים שלי, אני לא מביא בכלל בחשבון את מה שיש לי בישראל". 

 

האם אוסיף יכולה היום לגייס הון בשוק ההון?

 

"מבחינה חשבונאית בהחלט. מבחינת התדמית שלי - לא".

 

"הבנקים לא עובדים איתי" 

במהלך הראיון חזר גאידמק והדגיש את ההשלכות של התדמית השלילית שנוצרה לו. "הבנקים לא מוכנים לעבוד איתי היום לא בגלל ביצועי החברות שבבעלותי, אלא בגלל התדמית שהמשטרה יצרה לי. בעולם העסקי של היום הבנקים לא מסתכלים רק על המידע העסקי, אלא מתייחסים גם לזהותו של בעל השליטה. במקרה שלי גם אם לבנקים יש אנליזות שתומכות במתן אשראי לחברות שלי, כשהם שומעים בתקשורת שאני בחקירות הם נמנעים ממתן אשראי".

 

האם הבנקים אמרו מפורשות שהחברות שלך לא מקבלות אשראי בגלל התדמית שלך?

 

"כן, הבנק אמר לי כך. הפקיד בבנק לא ישאל מדוע המשטרה רודפת אותי כל כך הרבה שנים. הפקיד בבנק לא יתעמק בסיפור, אלא יעדיף להימנע ממתן ההלוואה. כך נוצר מצב ששום בנק לא מוכן לעבוד עם אוסיף כי אני בעל השליטה בחברה. במדינה שלנו שוק הבנקאות נשלט בידי שני בנקים שגובים סכומים אדירים מהציבור. עם סכומים אלו הם מממנים את אותם אנשי עסקים ספורים שלהם תדמית חיובית.  

 

"גם אם אנשי עסקים אלו יגיעו לחדלות פירעון הבנק יסייע להם. סיוע זה בא על חשבון הציבור. אני מרגיש היום שאני לא רצוי כאן בישראל, אבל ידעתי זאת עוד לפני שהגעתי לכאן".

  

האם יש בנק כלשהו בעולם שכן עובד איתך?

 

"אף אחד. באינטרנט תמצא מידע רב על חשדות של היאחב"ל נגדי. הבנקים קוראים את הכותרות האלה ונמנעים מלפגוש אותי".

 

עסקאות בעלי עניין

גאידמק מדבר רבות על התדמית שהמשטרה יצרה לו, אך מתעלם מהביקורת של שוק ההון על עסקאות בעלי העניין בחברות שלו. 

 

האם העסקאות שביצעת בין הנכסים הפרטיים שלך לבין הציבוריים, כמו מכירת האדמה שלך ברוסיה לאוסיף תמורת 100 מיליון דולר, לא פגעו בתדמית העסקית שלך?

 

"זו היתה עסקה מצוינת. אני לא מבין איפה הבעיה. למרות שהודעתי שזו עסקת בעלי עניין הצהרתי שזו עסקת בעלי עניין רק מטעמי שמרנות, שכן מדובר היה במבנה עסקה מסובך מאוד. זו עסקה נקייה מאוד".

 

מדוע זו איננה עסקת בעלי עניין?

 

"כי זו לא היתה אדמה שלי. מכרתי את האדמה לחברה אחרת שאיננה שלי. הסיבה שדיווחתי שזו עסקת בעלי עניין היא כדי שלא יפנו אליי בשאלות מוזרות".

 

האם נוצרו לך רווחים ממכירת האדמה לאוסיף על ידי החברה האחרת?

 

"כן, נוצרו לי רווחים מהעסקה, אבל מכרתי את המגרש בחצי מהשווי שלה", משיב גאידמק ונאנח, בחוסר נוחות.

 

"אוסיף רכשה ברוסיה קרקע שהוערכה על ידי ארנסט אנד יאנג ב-101 מיליון דולר. האדמה נמכרה תמורת 50 מיליון דולר במזומן ויתרת ה-50 מיליון שולמו בהקצאת מניות אוסיף. השווי של הקרקע כיום כבר נאמד ביותר מ-200 מיליון דולר. בתוך חודשים מעטים אוסיף תקבל אישור לבנות על אדמה זו 760 אלף מ"ר של מגורים ומסחר, ששוויים הכולל יהיה ככל הנראה מיליארדי דולרים.

 

מכיוון שהודעתי שזו עסקת בעלי עניין נדרשתי לאישור בעלי מניות המיעוט. באופן מוזר, למרות שכל המשקיעים חשבו שזו עסקה טובה לאוסיף, אחד מבעלי מניות המיעוט, שהינו גוף מוסדי גדול מאוד, התנגד לעסקה".

 

אתה מדבר על פריזמה?

 

"אתה אמרת. אני שאלתי אותם מדוע הם התנגדו, אבל הם לא היו מסוגלים לענות לי על זה. אבל באופן מוזר זאת אותה פריזמה שרכשה כמות גדולה של מניות אוסיף ברגע שרכשתי את השליטה בחברה. אז הם פנו אליי וביקשו ממני לרכוש מהם את חבילת המניות. לא קיבלתי את התנאים שלהם. אנשים אלו פעילים מאוד בשוק ההון והם יכולים להשפיע על אחרים".

 

גאידמק עוצר לרגע ושואל כמו את עצמו. "אתה יודע כמה זה טוב בשבילי שמניות אוסיף ירדו?", ומיד עונה: "עם צניחת המניה התחלתי לרכוש מניות בשוק, וכך הורדתי את העלות הממוצעת של רכישת השליטה בחברה".

 

משקיע בעיקר בחו"ל

למה לדעתך שוק ההון מתמחר את האג"ח של אמריס בכ-60% תשואה ואת איגרות החוב של אוסיף ב־26% תשואה?

 

"אנשים שואלים למה בעל השליטה לא מבצע רכישה חוזרת. יש לי מעמד כזה ששום בנק לא מוכן לעבוד איתי, לכן אני יכול להשתמש רק בהון האישי שלי. את ההון האישי שלי אני משקיע טוב בחו"ל, בנכסים שייתנו לי תשואות גבוהות יותר. את ה־300 מיליון דולר שהשקעתי בישראל השקעתי מההון האישי שלי ולא מהלוואות. תראה לי בבקשה עוד מישהו שהשקיע סכום כזה בישראל מהונו הפרטי בלבד".

 

האם יש לך אפיקי השקעה שייתנו לך תשואה הגבוהה מהאג"ח של אמריס?

 

"בהחלט. כמו שהשגתי תשואה של יותר מ־100% בעסקת מתחם צים. בשביל תשואות כאלו לא צריך להרחיק עד מונגוליה או עד מקומות אקזוטיים אחרים".

 

השתתפו בהכנת הידיעה: סיון איזסקו ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הנתונים מצויינים - התדמית היא הבעיה. גאידמק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים