מזימת הפיכה בטורקיה: המתח הפוליטי גובר
ביום שבו הגנו פרקליטיה של מפלגת השלטון בטורקיה על זכותה להתקיים, דיווחו כלי התקשורת במדינה כי גל המעצרים שהתבצע השבוע נועד לסכל ניסיון הפיכה שתכנן ארגון שוליים לאומני-קיצוני. עם זאת, האופוזיציה טענה כי מפלגת השלטון עושה שימוש בשמועות על הפיכה כדי להצדיק את דיכוי מתנגדי השלטון
מסמכים שנתפסו בידי משטרת טורקיה מעידים כי ארגון שוליים לאומני קיצוני ובלתי חוקי זמם לבצע הפיכה ולהדיח את הממשלה באנקרה. כך דיווחו היום (ה') עיתונים ממשלתיים בטורקיה.
הדיווח התקבל ביום שבו הגנה מפלגת השלטון האיסלאמית "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) על זכותה להתקיים בשימוע שנערך בבית המשפט החוקתי באיסטנבול. השימוע התקיים במסגרת התביעה שהגיש התובע הכללי שדרש לפרקה משום שהיא מנסה לכאורה להקים מדינת הלכה איסלאמית בטורקיה. אם ייקבל בית המשפט את טענות התביעה, תפורק המפלגה וייערכו במדינה בחירות מוקדמות.
טורקיה ידעה ארבע הפיכות צבאיות בחמישים השנים האחרונות. על פי הדיווחים בכלי התקשורת, המזימה שנחשפה כללה תוכנית סודית לבצע הפגנות בלתי חוקיות ב-40 מחוזות שונים ב-7 ביולי, שבהן יתעמתו מפגינים עם כוחות הביטחון ויגרמו לאי-סדר. התוכנית נחשפה במהלך פשיטה משטרתית על משרדי ארגון המתכנה ארגנקון. ביום שלישי נעצרו במעורבות בפרשה 21 בני אדם, בהם שני מפקדי צבא בגמלאות, וכן עיתונאים ופוליטיקאים. כולם היו מבקרים חריפים של הממשלה. שניים מהעצורים הובאו היום בפני שופט.
המעצרים עוררו מחדש את הדיון הציבורי במדינה בנוגע לשאלה האם טענותיה של מפלגת השלטון כי נעשה ניסיון להדיחה הן אמיתיות - או רק נועדו להצדיק את הדיכוי שנוקטת אנקרה כלפי מתנגדיה. "נמשיך לעשות את מלוא המאמצים כדי למנוע מהמצב הרגיש הזה להידרדר לכדי מאבק פוליטי", אמר סגן יושב ראש המפלגה, דנגיר מיר מחמט פיראט במסיבת עיתונאים.
מפלגות האופוזיציה ביקרו את האופן שבו טיפלה הממשלה בפרשה. "אישים בולטים מתחומים שונים בחברה הידועים בעמדותיהם האנטי-ממשלתיות נעצרו בזה אחר זה", אמר מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה, דניז בייקל. "החברה חוששת שזה הופך למסע נקמה פוליטי ולא תהליך משפטי", הוסיף.
פרשנים פוליטיים ציינו כי הסבירות שמפלגת השלטון תפורק גברה מאז שבית הדין החוקתי במדינה החליט בחודש שעבר לבטל את החלטת הממשלה להסיר את האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות. התובע הכללי מעוניין שמלבד פירוק המפלגה, ייאסר על 71 אישים בולטים - בהם ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן - להשתתף בפוליטיקה במשך חמש שנים. הפסיקה בתביעה לא צפויה לפני אוגוסט.