שתף קטע נבחר

פישר: "הטלת מגבלות על תנועות ההון - מסוכנת"

בכנס קיסריה אמר נגיד בנק ישראל כי "ההערכות להאטה בצמיחה בישראל, על רקע האטה בצמיחה העולמית, הן כי זו תגיע מאוחר מהצפוי. ייתכן כי היא כבר כאן וייתכן כי היא תחול במחצית השנייה של השנה"

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר היום (ה') כי העלאות הריבית היו הכרחיות, משום שקיימת סכנה אמיתית של אינפלציה. בנאום שנשא בכנס קיסריה המתקיים השנה באילת, אמר פישר כי "המדיניות המקרו-כלכלית של ישראל בשנים האחרונות הייתה מוצלחת - אפילו מאוד מוצלחת.

 

"עם זאת, על רקע המשבר שהתפתח במשקים המפותחים התגבשה בבנק ישראל ההערכה, בעיקר בתחילת 2008, כי ההאטה המסתמנת בכלכלה העולמית תתבטא בהתייצבות במחירי האנרגיה והמזון בעולם, וכן בהאטה במשק הישראלי. לאור כל אלה, וההשלכות של התחזקות השקל מול הדולר על המחירים, היה צפוי כי עליות המחירים בישראל יתמתנו בהמשך השנה. על כן הפחית בנק ישראל את הריבית לחודשים מרס ואפריל השנה, ב-1% בסך הכול.

 

"ההערכות להאטה בצמיחה בישראל, על רקע האטה בצמיחה העולמית, הן כי זו תגיע מאוחר מהצפוי. ייתכן כי היא כבר כאן, וייתכן כי היא תחול במחצית השנייה של השנה. מכיוון שגם בעולם נראה כי ההאטה בצמיחה תגיע בהמשך השנה, ניתן להניח כי מחירי האנרגיה והמזון יפסיקו לעלות בשלב מסוים.

 

"בכל מקרה, האינפלציה בישראל ובעולם דורשת טיפול. על רקע זה, העלה בנק ישראל את הריבית ליוני וליולי ב-0.5%. העלאות הריבית היו הכרחיות, משום שקיימת סכנה אמיתית של גלישת עליות המחירים של מוצרים מיובאים למחירים של מוצרים המקומיים - ובמידה מסוימת התופעה הזו כבר מתרחשת. אנחנו רואים זאת בעלייה במדד המחירים ללא מזון ואנרגיה בחודשים האחרונים.

 

"לגבי המדיניות התקציבית - מתרבים באחרונה הקולות המציעים למשרד האוצר להגדיל את יעד ההוצאות ליותר מ-1.7%, ואפילו שנחזור לשימוש ב'קופסאות' כדי להגדיל את ההוצאות הממשלתיות בתחומים מסוימים. כדאי להיזהר מקריאות אלה. אם נחרוג מיעד התקציב, נשלם מחיר כבד ונאבד את אמון המשקיעים הישראליים והזרים.

 

"הדבר יביא לכך שמשקי הבית, הפירמות וממשלת ישראל יידרשו לשלם שיעורי ריביות גבוהים יותר - ואני לא מתכוון לריבית בנק ישראל אלא לריבית שנקבעת בשוק. משרד האוצר נוקט במדיניות הנדרשת, והיא המשך השמירה על המשמעת התקציבית, שהוכיחה עצמה כבסיס חיוני ומוצלח לצמיחת המשק בשנים האחרונות.

 

"בנק ישראל, מצדו, ימשיך לתרום למשק על ידי התמקדות מדיניות הריבית לשמירה על יציבות מחירים. כך, נצליח לעבור את תקופת ההאטה בפגיעה המזערית האפשרית, ולחזור לצמיחה מהירה ומתמשכת בהקדם".

 

"בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא"

בסוגיית שוק המט"ח אמר הנגיד: "התחזקות השקל בתקופה האחרונה לא צפויה, ולמרות שאנחנו לא מוצאים עדויות לטענות שמדובר בפעילות ספקולטיבית, קשה להסביר אותה. בנק ישראל ימשיך במדיניותו הנוכחית, אם כי תמיד אמרתי כי בנקאי מרכזי לעולם לא אומר לעולם לא.

 

"הקולות הנשמעים להטיל מגבלות מכל סוג שהוא על תנועות ההון מסוכנות וחסרות אחראיות. מדובר ברעיונות שלא הצליחו בעולם וגם לא בארץ בשנות ה-70, ה-80 וה-90. אם נקשיב להם, אנו עלולים להחזיר את המשק הישראלי יותר מ-10 שנים אחורה. אסור לנו להקשיב להצעות בלתי אחראיות אלו. זו העת להמשיך ולגלות אחריות, ולא לצאת להרפתקאות מסוכנות", סיכם פישר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר נגיד בנק ישראל
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים