ברלין: נערף ראשו של פסל השעווה של היטלר
משטרת גרמניה עצרה גבר בן 41 בחשד שערף את הראש של פסל השעווה של הדיקטטור הנאצי במוזיאון השעווה מדאם טוסו בברלין. ההחלטה להציב במוזיאון את הפסל, שנחשף רק לפני יומיים, עוררה סערה בגרמניה
גבר בן 41 נעצר היום (שבת) בחשד שערף ראש פסל השעווה של אדולף היטלר במוזיאון השעווה מדאם טוסו, שנפתח לאחרונה בברלין. ממשטרת גרמניה נמסר כי החשוד, תושב העיר, ביצע את המעשה זמן קצר לאחר שהמוזיאון נפתח למבקרים הבוקר.
הפסל של הדיקטטור הנאצי, שנחשף רק לפני יומיים, מציג את היטלר יושב מול שולחן בחדר דמוי בונקר, כביכול בימיה האחרונים של מלחמת העולם השנייה. כ-25 עובדים עמלו במשך ארבעה חודשים על פסל השעווה, תוך שהם משתמשים ביותר מאלפיים תמונות ופריטי ארכיון וגם בפסלו של הפיהרר כפי שהוא מוצג בשלוחה של מוזיאון מדאם טוסו שבלונדון.
סטפן קוץ', שעובד במוזיאון, סיפר כי החשוד תקף את חברו לעבודה בזמן ששניהם ניסו למנוע מהאיש לבצע את המעשה. לדבריו, הפסל הפגוע הוצא מהתערוכה לאחר מכן. מהמשטרה נמסר כי החשוד נחקר בחשד לגרימת נזק לרכוש ופגיעה גופנית.
דוברת מדאם טוסו, נטלי רוס, אמרה כי אנשי המוזיאון יחליטו ביום שני לגבי גורלו של הפסל שנפגע.
פסל השעווה של היטלר, לפני העריפה (צילום: רויטרס)
ההחלטה להציב את הפסל במוזיאון הובילה לסערה תקשורתית בגרמניה. המבקרים טענו כי זה בלתי הולם להציג את דמותו של הרודן הנאצי שהביא לפרוץ מלחמת העולם השנייה והשואה -
וזאת לצד מפורסמים מתחום המוזיקה, הספורט והרכילות - אך גם מנהיגים פוליטיים אחרים.
"כמובן שהפסל יעורר עניין, אבל אנחנו מקווים שאנשים יבינו שהוא חלק מתערוכה עם מגוון מוצגים", אמרה מייקה שולץ, ראש החברה שאחראית לפתיחת המוזיאון בברלין. "זה יהיה חבל אם לפסל תהיה השפעה על כל השאר".
לקראת פתיחת המוזיאון בברלין אמרה רוס: "עשינו סקרים בקרב ברלינאים ותיירים כשתכננו את התצוגה, והתוצאה היתה די ברורה - שהיטלר הוא אחת הדמויות שהם רוצים לראות במוזיאון". לדבריה, "כיוון שאנחנו מתייחסים להיסטוריה של גרמניה, ברור למדי שקשה להשאיר אותו מחוץ לתערוכה. אנחנו רוצים להראות את המציאות".
מזכ"ל מועצת היהודים בגרמניה, סטיבן קריימר, אמר כי ייתכן שניצולי השואה יתייחסו לתערוכה כפוגענית, אך אינו מתנגד לה כל עוד היא נעשית כראוי.
"אסור להפוך את היטלר לאטרקציה תיירותית, אך אם התערוכה הזו עוזרת באופן כלשהו לקיים נורמליזציה ודה-מיסטיפיקציה בהתמודדות עם היטלר, כדאי לנסות", אמר קריימר. "למחוק אותו מההיסטוריה לא תחזיר את המתים, לא תמחק את הנזק שעשה ואת הפשעים שביצע. זה יהיה לא פרודוקטיבי".
החוק בגרמניה אוסר על הצגת סמלים נאציים או אמנות שמפארת את היטלר, ולכן הפסל הוקף בשרשרת שלא מאפשרת להצטלם לצידו. שלטים צנועים דרשו מהמבקרים להימנע מלצלם את הפסל "מתוך כבוד למיליוני האנשים שמתו במהלך מלחמת העולם השנייה".