שתף קטע נבחר
 

הקואופרטיבים עדיין באופנה: 800 מיליון חברים

אין תקופה טובה יותר ממשבר כלכלי כדי להחזיר את הקואופרטיב לאופנה. איוואנו ברבריני, נשיא ברית הקואופרציה העולמית, מספר למה קואופרטיב זה טוב

אם הארגון שבראשו עומד איוואנו ברבריני היה מדינה, הוא היה הכלכלה התשיעית בגודלה בעולם, עם תל"ג של טריליון דולר. בברית הקואופרציה העולמית (ICA) חברים היום 800 מיליון בני אדם ב־660 אלף ארגונים שונים: אחד מכל ארבעה אמריקאים, אחד מכל שלושה יפנים ואחד מכל חמישה קנייתים. 236 מיליון הודים, 180 מיליון סינים, 5.6 מיליון ברזילאים וגם כ־200 אלף ישראלים.

 

על פי הערכות ארגון האו"ם, הקואופרטיבים אחראים לפרנסתם של 3 מיליארד בני אדם — כמעט חצי מאוכלוסיית כדור הארץ. בעולם כלכלי שנמשל על ידי שוקי ההון והיוזמה הפרטית, הבנק הגדול בצרפת, אחת מחברות הביטוח הגדולות בעולם ורשתות המזון הגדולות ביותר בגרמניה ובשוויץ עדיין מאורגנים כקואופרטיב.

 

ברית הקואופרציה העולמית היא הארגון הלא־ממלכתי השני בגודלו בעולם אחרי הכנסייה. וכמו הכנסייה, גם ה"אפיפיור" שלה יושב באיטליה. קוראים לו איוואנו ברבריני, איטלקי שמילא תפקידים שונים בקואופרטיבים במשך יותר מ־40 שנה.

 

800 מיליון חברים זה כוח אדיר ונתון בלתי נתפס. מהי הדרך הטובה ביותר להמחיש זאת?

 

"הארגון שלנו הוקם ב־1895. שרדנו שתי מלחמות עולם. אנחנו מחברים בין אנשים במדינות שנמצאות במצב של מלחמה. אנחנו יוצרים מערכות יחסים בין תרבויות שונות ודתות שונות. כאשר אנחנו מקיימים אסיפה כללית, לדוגמה, יושבים אצלנו באותו האולם נציגים מישראל ונציגים מאיראן. אנשים ממדינות אפריקה או ממקומות אחרים שיש בהם סכסוכים. אנחנו לא מתיימרים לעשות נסים, אבל אנחנו עוזרים לאנשים להבין אחד את השני — וזה מקדם את תהליך השלום".

 

איך אתם עוזרים לכל אחד ואחת מהחברים?

 

"קואופרטיבים צריכים סביבה חיובית כדי לצמוח. הם צריכים מישהו שייצג אותם ברמה הבינלאומית, שישיג בשבילם הכרה ממוסדות בינלאומיים כמו האו"ם והאיחוד האירופי. במחוזות רבים באיטליה למשל יש עלייה חדה במספר הקואופרטיבים החדשים שנפתחים: ממספרות ועד תיאטראות".

 

האם הארגון שלכם עדיין רלבנטי לאחר 113 שנה?

 

"נתונים סטטיסטיים באוסטרליה הראו שבמהלך 23 השנים האחרונות צמחו קואופרטיבים יותר מחברות קפיטליסטיות. בשוק התחרותי של היום חשובה בעיקר הנאמנות של הלקוחות. הלקוחות יבטחו בך רק אם התנהגותך אתית. הערכים האלה חשובים היום גם כחברה, ולא רק כקואופרטיב.

 

נוסף על כך, היכולת של חברות קפיטליסטיות להתחיל מחדש היא נמוכה באופן ניכר מהיכולת של קואופרטיבים. במקומות רבים שבהם חברות נכשלו, חברו העובדים יחד, בנו קואופרטיב וניהלו את החברה. זה קרה בארגנטינה, בברזיל וגם באיטליה.

 

אז המצב שלכם טוב יותר היום מאשר לפני עשר שנים?

 

"אין לי נתונים סטטיסטיים, כיוון שקשה לקבל מידע על שיעורי תעסוקה עולמיים. באופן כללי, התנועה גדלה בכל העולם, וגם השפעתה הכלכלית. במגזרים מסוימים היא צומחת ובמגזרים מסוימים היא נמצאת לפני משבר".

 

מה בנוגע למגזר הפיננסים? האם קואופרטיבים היו חסינים יותר להשפעות משבר האשראי?

 

"ודאי שהיו קואופרטיבים שהיו להם נכסים כאלה, אבל אף בנק לא נפגע באמת מהמשבר הזה. ההנהלה של בנק קואופרטיבי היא בדרך כלל זהירה יותר מבנקים אחרים. הם לא השקיעו בסיכון, כיוון שהתרבות של הקואופרטיבים היא אטית יותר - אטית יותר גם בחדשנות. הם עושים הכל בשיטת צעד אחר צעד. ההשקעות אינן ספקולטיביות וכיוון שהם נשלטים בידי חברים רבים, אין אינטרס להרוויח הרבה כסף מיד אלא להשיג צמיחה הדרגתית".

 

האם בכל זאת למדתם משהו מהקפיטליזם לאורך השנים?

 

"הגלובליזציה אמנם הונעה בידי חברות קפיטליסטיות בינלאומיות. לפני עשר או 20 שנה היה נראה שזה הפתרון. בפורום הכלכלי העולמי דיברו על הפרטה של העולם כדי לפתור את בעיות העוני והרעב. עכשיו נראה שזה לא פתרון כל כך טוב. כל החברות האלה התחילו לדבר היום על אחריות חברתית, כיוון שהן זקוקות לתמיכה מהציבור. באותו הזמן, גם קואופרטיבים למדו משהו מהקפיטליזם: בהנהלה ובשיטות. הם הבינו שהם צריכים להגיע להישגים כלכליים גבוהים כדי לשרוד".

 

מה הם עוד למדו מכם?

 

התרבות הדומיננטית היום היא שביזנס זה ביזנס. אנחנו מנסים לשנות את זה. חברות קפיטליסטיות מבינות שהן הקריבו את איכות הסביבה על מזבח הרווח. אנחנו משמידים את הסביבה שלנו. אני מאמין שהתרבות הזאת משתנית לאטה.

 

הכלכלה האיטלקית דורכת במקום בעשור האחרון. כמי שמכיר אותה מקרוב, אתה חושב שקואופרטיבים יכולים לעזור לה להבריא?

 

"זה איננו יכול להיות הפתרון בעצמו, כיוון שהקואופרטיבים מייצגים רק חלק מהתוצר הלאומי הגולמי. אולם גם באיטליה וגם במדינות אחרות, היכן שיש לקואופרטיבים הזדמנות לצמוח, הם יוצרים מקומות עבודה ותנאי עבודה טובים יותר. ב־25 השנים האחרונות עלה שיעור האבטלה באיטליה בכל המגזרים. רמת התעסוקה בקואופרטיבים, לעומת זאת, עלתה בהתמדה. אז כאשר הצטמקה הכלכלה - המשיכו הקואופרטיבים לגדול והם מעסיקים היום באיטליה יותר ממיליון בני אדם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קואופרטיבים: אצלנו נמכרים, בחו"ל צומחים
צילום: איציק בירן
נשיא איגוד הקואופרטיבים העולמי, איוואנו ברבריני: "יש לנו יכולות שאין לחברות"
צילום: עמית שעל
מומלצים