בוש: החרמת האולימפיאדה - העלבת העם הסיני
"אני לא צריך את טקס פתיחת האולימפיאדה כדי לבטא את דאגתי ממצב חירויות הפרט בסין", הסביר נשיא ארצות הברית את החלטתו להגיע לפתיחת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג. לדבריו, החרמת הטקס תעליב את העם הסיני, ותפגע באפשרות לקיים דיאלוג בין שתי המדינות
נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש הגן היום (א') על החלטתו שלא להחרים את טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בבייג'ינג, וטען כי החרמת האירוע תהיה עלבון לעם הסיני.
"האולימפיאדה נתפסת בעיני כהזדמנות לעודד את הספורטאים האמריקנים. מדובר באירוע ספורטיבי", אמר הנשיא האמריקני, בתשובה לשאלת עיתונאי אמריקני. במסיבת עיתונאים שקיים עם ראש ממשלת יפן יסואו פוקודה, ערב פתיחת כינוס מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) באי הוקאידו, אמר בוש כי החרמת האולימפיאדה תפגע באפשרות לקיים דיאלוג עם ההנהגה הסינית.
"היה לי הכבוד להיות בקשר עם שני נשיאים סיניים, ובפני שניהם הבעתי את דאגתי ממצב זכויות האדם וחופש הדת בארצם", אמר בוש. "החלטתי להגיע לטקס פתיחת האולימפיאדה משום שאני לא חושב שאני צריך את הטקס כדי לבטא בו את דאגתי על המצב בסין. אני מאמין שהעם הסיני נושא עיניו אל מנהיגי העולם. אם הייתי בוחר להיעדר מהטקס, ייתפס הצעד כעלבון לעם הסיני, וייפגע באפשרות שאוכל לקיים עם מנהיגיו דיאלוג", הוסיף. במסיבת העיתונאים ציין המארח פוקודה כי גם הוא עתיד להגיע לטקס הפתיחה.
ביום חמישי האחרון הודיעה דוברת הבית הלבן, דיינה פרינו, כי בוש ורעייתו לורה יגיעו לטקס הפתיחה. קודם לכן, אותתו עוזריו של הנשיא בשבועות האחרונים כי בוש אינו מתכוון להחרים את הטקס במחאה על דיכוי ההפגנות בטיבט בחודש מרס. עם זאת, העובדה שבוש לא אישר את השתתפותו בטקס עוררה את הספקולציה שהוא עשוי להחרים את האירוע, למרות שכבר אמר בעבר כי הוא רואה באולימפיאדה אירוע ספורטיבי ולא פוליטי.
כמה ממנהיגי העולם הודיעו בחודשים האחרונים כי בשל הדיכוי האלים של ההפגנות למען הדמוקרטיה בטיבט, בכוונתם להיעדר מהטקס. על אלה נמנים קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צ'כיה וצלב קלאוס, וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, שציין כי ישתתף בטקס הנעילה. נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אותת כי בכוונתו להשתתף בטקס הפתיחה רק אם תושג התקדמות בשיחות שמתנהלות בין השלטונות הטיבטיים ונציגיו של מנהיגם הרוחני הגולה של הטיבטים, הדלאי למה.
עם זאת, אמש אמרו שליחי הדלאי למה כי פגישותיהם עם נציגי הממשל הסיני בשבוע שעבר היו מאכזבות ביותר, וכי עדיין לא עלה בידם להסכים עם הסינים על הכרזה משותפת, המחייבת את שני הצדדים להמשך השיחות.