שתף קטע נבחר

 

נשיא רוסיה בפתח ה-G8: מתנגד לטילים בליטא

מנהיגי ארה"ב ורוסיה נפגשו בשולי פסגת שמונה המדינות המתועשות, שנפתחה ביפן, ודנו במשבר טילי היירוט האמריקניים והמשא ומתן לפתרון משבר הגרעין האיראני. מדבדב, הגיע אמנם בלי קודמו ופטרונו פוטין, אך לא חרג עד עתה ממדיניותו. 22 מנהיגים הגיעו לכינוס, הגדול מסוגו אי פעם, והם צפויים לדון בסוגיות כלכליות, סביבתיות וביטחוניות

לראשונה מאז מונה לנשיא רוסיה נועד דמיטרי מדבדב עם עמיתו האמריקני ג'ורג' בוש. בפגישה שהתקיימה היום (ב'), בשולי פסגת מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) ביפן, הביע מדבדב התנגדות נחרצת לרעיון להציב את חלקי מערכת ההגנה החדשה מפני טילים של ארה"ב על אדמת ליטא. בתום הפגישה הובהר שהמחלוקות באשר לתוכנית נותרו בעינן.

 

"הנשיא הרוסי הביע את דאגתו הרצינית בעקבות הדיווחים בכלי התקשורת על שיחות בין ארה"ב לליטא בדבר הקמתם האפשרית של בסיסי טילים נגד טילים", אמר יועצו הדיפלומטי של הנשיא הרוסי, סרגיי פריחודקו. "נאמר שמבחינת הצד הרוסי, זה לחלוטין לא מקובל", הוסיף בשיחה עם עיתונאים. שני המנהיגים הסכימו להמשיך בדיאלוג בנושא.

 

בשבוע שעבר צוטט בכלי התקשורת דברים שאמר שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס לראש ממשלת ליטא, גדימינאס קירקילאס, לפיהן ארה"ב תשקול להקים את מערכת הגנה בשטחה של המדינה המזרח אירופית. גייטס הבהיר שארצו מעוניינת להקים את המערכת, הכוללת עשר סוללות טילי ירוט, בפולין, אך ייתכן שהשיחות בין הצדדים יגיעו למבוי סתום וכי ליטא, החברה בנאט"ו, מהווה חלופה טובה.


נשיא ארה"ב בפגישתו עם הנשיא הרוסי החדש, היום (צילום: רויטרס)

 

מערכת הטילים, לטענת וושינגטון, נועדה להגן על ארה"ב ובעלות בריתה באירופה מפני איום הטילים הנשקף מצד מדינות סוררות כגון איראן. עד עתה השיגה ארה"ב את הסכמת צ'כיה להצבת תחנת המכ"ם של המערכת, ואולם השיחות עם ורשה נתקלו בקשיים. רוסיה ביקרה בחריפות את התוכנית והבהירה שהיא רואה בה איום על ביטחונה וחדירה בוטה לתחום סמכותה. 

 

הנשיא הרוסי אמר לבוש כי יפעל לקידום הדיאלוג עם איראן בנושא הגרעין, אך ציין כי הוא מצפה לסימנים הדדיים גם מטהרן. "רוסיה תעשה הכל כדי לעורר את הדיאלוג עם איראן ומצפה לסימנים תואמים גם מצד מנהיגי איראן", אמר יועצו של מדבדב לעיתונאים. איראן מסרה ביום שישי את תשובתה להצעת המעצמות להעניק לה תמריצים בתמורה להשעיית העשרת האורניום, אך על-פי דיווחים, לא התייחסה כלל לנושא ההשעיה.

 

בתום הפגישה, כינה הנשיא בוש את מדבדב "בחור פיקח, שמבין היטב את הסוגיות שעלו לדיון". "איני מופתע - אחרי הכל הוא היה מקורב לענייני מדיניות חוץ קודם לבחירתו לנשיא", הוסיף הנשיא האמריקני.

 

מאיומים ביטחוניים ועד לסביבתיים

בהמשך היום צפוי מדבדב להיפגש בנפרד גם עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, וראש ממשלת בריטניה גורדון בראון. הפסגה היא מבחן ראשון לכישוריו הדיפלומטיים של המנהיג הרוסי הטרי, חודשיים בלבד לאחר השבעתו כנשיא. הופעתו ללא פטרונו הפוליטי, הנשיא לשעבר וראש הממשלה בהווה ולדימיר פוטין, יכולה לחזק את תדמיתו מבית ומחוץ.

 

עד עתה, פרשנים פוליטיים ציינו כי הבחינו בהבדלים בסגנון בלבד ולא במהות, בכל הנוגע לתפקודו של מדבדב לעומת קודמו פוטין. מדבדב עצמו אמר לעיתונאים ממדינות ה-G8 בשבוע שעבר כי לא צפוי שינוי במדיניות הפנים והחוץ של ארצו, אך בד בבד ציין כי סגנונו יהיה אחר. בכל הנוגע לאינטרסים של רוסיה, הבהיר, ימשיך להגן עליהם בתוקף.


22 מנהיגים זה לצד זה בפסגת ה-G8, היום (צילום: רויטרס)

 

בכינוס ה-G8 ה-34 במספר, שנפתח בעיירה טויאקו שבאי היפני הוקאידו משתתפים בפועל 22 מנהיגים, מספר שיא. מלבד מנהיגי שמונה המדינות המארחות – יפן, ארצות הברית, גרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה, קנדה ורוסיה – מתארחים מנהיגי כמה ממדינות אפריקה (אלג'יריה, אתיופיה, ניגריה, דרום אפריקה, טנזניה), אמריקה הלטינית (ברזיל ומקסיקו) ואסיה (סין, הודו, אינדונזיה, דרום קוריאה ואוסטרליה) וכן נשיא הנציבות האירופית ויושב ראש האיחוד האפריקני .

 

בדומה לכינוס אשתקד, גם הפעם עומדים בראש סדר יומם של המנהיגים המשתתפים בכינוס סוגיות סביבתיות – הסכנות הטמונות בהתחממות הגלובלית והצורך העולמי בצמצום פליטת גזי החממה. המארח, ראש הממשלה היפני יסואו פוקודה, מתכוון להעלות בכינוס תוכנית מיוחדת שהגו מומחים מארצו לצמצום הפליטה, והוא מקווה שאורחיו, ובייחוד שיאניות הפליטה - ארה"ב, סין והודו - יביעו תמיכה במהלך.

 

כמו בכל פסגת G8, גם הפעם התארגנו פעילים פוליטיים וחברתיים בניסיון להפגין ולמשוך תשומת לב לנושאים הקרובים ללבם. מפגינים ניסו היום לפרוץ את מחסומי המשטרה ולהתקרב למקום הפסגה, אך נבלמו. 21 אלף שוטרים הוצבו בהוקאידו, ועד עתה נרשמו עימותים בודדים. בשנה שעברה, בכינוס בגרמניה, הפגינו עשרות אלפים, שפוזרו בזרנוקי מים ובכוח. ואולם השנה הגיעו כאלפיים מפגינים בלבד, שאינם מהווים אתגר גדול בפני השוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבדב: נגד טילים בפולין, וגם בליטא
צילום: רויטרס
פסגה אחרונה לנשיא בוש
צילום: רויטרס
מרקל עם נחיתתה ביפן
צילום: רויטרס
מפגינים מעטים הגיעו
צילום: AFP
השוטרים היפנים, גם על גבי סגוויי
צילום: רויטרס
מומלצים