קטן, יותר קטן, הכי קטן - מחשבים ניידים זעירים
המחשבים הניידים הולכים וקטנים במהירות: מלנובו X300 עד N95 של נוקיה. מבולבלים? נעשה לכם סדר במחשבים הקטנים הזעירים
הבעיה הראשונה במעלה שמטרידה את יצרני המחשבים הניידים הייתה מאז ומתמיד בעיית הגודל והמשקל. מהר מאוד התברר, שמדובר במלכוד שאין דרך מכובדת להחלץ ממנו: מצד אחד, נוח יותר לעבוד על מסך ומקלדת גדולים. מצד שני, פחות נוח לשאת אותם ממקום למקום.
תת-מחשב נייד
פתרון אפשרי מציע השוק היוקרתי של המחשבים האולטרה-ניידים. באנגלית הם מוגדרים כ- :Sub-notebook תת מחשב מחברת, בתרגום חופשי לעברית. אלו הם מחשבים שלא מתפשרים, לא על יכולות ולא על מפרט טכני, מלבד המסך, שקטן במסגרת הכיווץ הכללי של המכשיר. עד כמה קטנים המסכים? ההגדרה לא חד משמעית אומנם, אבל מחשבים עם מסכים שגודלם מגיע עד 13 אינץ' יכולים להתקבל בכבוד לקטגוריה הזו.
המחשבים הקטנים הללו מציעים במארז קטן וקל כמעט את כל מה שאחיהם הגדולים מכילים. אבל לפלא הטכנולוגי הזה יש תג מחיר לא צנוע בכלל: הדגמים הבולטים - לנובו X300 ו-MacBook Air - יעלו בארה"ב בין 2,000 ל3,000- דולר (בהתאם למפרט.( בארץ תשלמו על התענוג יותר מעשרת אלפים שקל.
מחשבים לילדים וסטודנטים
בקטגוריית התת-ניידים אפשר למצוא גם דוגמאות יותר קומפקטיות, אולם עדיין מדובר על מחשבים לא מאוד קטנים ולגמרי לא זולים. כאן נכנסת לתמונה קטגוריה חדשה. אין לה אפילו שם רשמי, אבל דבר אחד ברור: מדובר במחשבים קטנים אף יותר מאשר התת- ניידים, והם גם נהנים ממחיר נגיש יותר.
בשנים האחרונות היו כמה ניסיונות לפעול בכיוון הזה, כמו למשל, Classmate PC הזעיר של אינטל, המיועד למערכת החינוך, או פרויקט OLPC (מחשב לכל ילד.(
אבל המחשב הראשון בקטגוריה הזו שזכה להצלחה סוחפת הוא EEE PC של .Asus המחשבים הללו מיועדים לסטודנטים ולמי שמייעדים אותו לשמש כמחשב שני. ככזה, המשימות שהוא נדרש לעמוד בהן מוגדרות למדי: גלישה באינטרנט, עריכה וצפייה במסמכים, קריאה וכתיבה של דואר אלקטרוני.
המגבלות הטכניות, יחד עם המחיר הנמוך, מאלצים את היצרנים להגות פתרונות קצת יותר מתוחכמים בזירת מערכת ההפעלה. את Vista לא תמצאו כאן: השוק הזה שייך לגרסאות שונות של לינוקס, או ל-Windows XP.
אולטרא ניידים - ו-MID
הקטגוריה הניידת הבאה נוצרה ומקודמת על-ידי מייקרוסופט. אלה הם המחשבים האולטרה-ניידים .(UMPC) המחשבים הללו מגיעים עם מפרט חומרה מינימלי, עם מסך מגע קטנטן 7) אינץ' לכל היותר,( ולעתים גם עם מקלדת ממוזערת (שבשום אופן לא יכולה להתחרות במקלדות הכמעט-רגילות של הקטגוריה הקודמת.( הצורך בתצורה כזו נשמע על פניו הגיוני - אבל משקל כבד יחסית, מימדים לא מספיק קטנים ומחיר לא מספיק נמוך מנעו עד היום שגשוג משמעותי של האולטרה ניידים.
קטגוריה נוספת מקודמת על- ידי אינטל, שגם הדביקה לה את שמה: מחשבי הMID– (ראשי התיבות של "התקן אינטרנט נייד.(" גודל המסך כאן הוא בין 3 ל4- אינץ' - די דומה למה שמציעים מחשבי כף-היד. המחשבים הללו מאפשרים גם לבדוק מיילים בקלות ולנהל צ'ט מזדמן בתוכנת מסרים מיידיים. כרגע מכשירים מהמפרט הייחודי של אינטל עדיין לא קיימים בשוק, אבל סדרת מחשבי הלוח של נוקיה N810) למשל) מציעה יכולות ומפרט דומה, ועונה על צורך ממשי בגלישה מזדמנת בלי להיות כבולים למחשב השולחני או למחשב הנייד, אפילו אם זה קטן במיוחד.
מחפשים משהו קטן יותר? כאן כבר תמצאו את מבוקשכם בתחום הטלפונים החכמים. מכשירים מתקדמים כמו iPhone או כאלה המבוססים על Windows Mobile עם מסך מגע, מציעים יכולות קרובות לזה של ה:MID- כלומר, דפדפן מתקדם, ומפרט טכני מוגבל קצת יותר לטובת הניידות והמשקל.
הכתר של N95
בקצה שרשרת המזון נמצא את הטלפונים החכמים נעדרי מסך המגע, עם מערכת הפעלה מתקדמת, כמו סימביאן .S60 המכשירים הללו יציעו גודל ופונקציונליות כמעט כמו של טלפון, ואת רוב היכולות של הגרסאות הגדולות יותר. את המחיר העיקרי כאן נשלם בנוחות השימוש והתפעול, ובממשק קלט מוגבל למדי בגלל מסכים נעדרי מגע.
הכתר של הקטגוריה הזו שייך עדיין לN95- של נוקיה, שיכול לבצע מגוון רחב של פעולות ועדיין להישאר שמיש בתור טלפון. מכשירים מסוגו הם למעשה המחשבים הכי קטנים שתוכלו לקנות.