שתף קטע נבחר

 

סערה בגבעת-שמואל: פזמונסניף נפרד לבנות

הורים לחניכי בני עקיבא בגבעת שמואל מוחים נגד קיומה הערב של תחרות הזמר השנתית בהפרדה מלאה, וכותבים למזכ"ל: "להפרדת יתר יש מחיר חינוכי דווקא בתחום הצניעות". יוזמת העצומה ל-ynet: "מדובר במגמה שמוביל מיעוט חרד"לי. איפה התנועה בה גדלנו?". בני עקיבא בתגובה: "זהו סניף גדול ומגוון בדעותיו. פועלים להקמת סניף נוסף"

מעורבת לכתחילה? המחלוקת ההיסטורית סביב אופיה של בני עקיבא עולה מדרגה. מאות הורים לחניכי התנועה בסניף גבעת שמואל שיגרו הבוקר (ג') מכתב למזכ"ל, הרב בני נכטיילר, בו הם מוחים נגד קיומו הערב של ה'פזמונסניף' המקומי (תחרות זמר שנתית בין השבטים) בהפרדה מלאה. ההורים טוענים כי מדובר בהפרת הסטטוס-קוו בבני עקיבא בכלל ובסניף גבעת שמואל בפרט, ודורשים "פיזמונסניף נורמלי, אחיד, שכולם יקשיבו לכולם". 

 

"קיבלנו את ההזמנה לפיזמונסניף, ולא האמנו למראה עינינו", כתבו ההורים בעצומה. לטענתם, רק בימים האחרונים נודע להם כי הופעת הבנות נפרדת והכניסה בה מותרת לנשים בלבד, ואילו להופעת הבנים, המתקיימת לאחריה, הכניסה היא חופשית. כבוגרי תנועה בעצמם הם מבהירים: "אף אחד מאיתנו לא זוכר את בני עקיבא כתנועה המפרידה בנים ובנות כתנועה חרדית". 

 

"מבחינתנו בני עקיבא הינה תנועה מעורבת מלכתחילה", כותבים ההורים בפנייתם, "הדבר מעוגן הלכתית ומחוייב המציאות החינוכית והחברתית". לשיטתם, תנועת הנוער היא גורם חינוך "חברתי, נורמלי, מעורב", המשלים את החינוך הפורמאלי בבית הספר, והם סבורים כי "פעילות חינוכית מעורבת עוזרת לחינוכם של התלמידים לצניעות ותורמת ליכולת התמודדותם הדתית עם אתגרי השעה".

 

"הפעילות נפרדת. לגמרי"

"סניף גבעת שמואל היום אינו כזה. הפעילות היא נפרדת לגמרי - לא רק בפעילות שבת של חבריא א' אלא גם בפעילות אמצע השבוע, מסעות וטיולים. בפועל קיימים שני שבטים בכל שכבה: נבטים בנים ונבטים בנות, מעלות בנים ומעלות בנות וכו', ללא כל תקשורת ביניהם. הפרדה מסוג זה גורמת לפעולה הפוכה".

 

במכתב הם מגלים עוד כי חניכים רבים מגיעים לסניף כמקום מפגש ולא על מנת להשתתף בפעולות. בשל ההפרדה וחוסר המוכנות שלהם לוותר על התקשורת בין המינים, בוחרים רבים שלא להיכנס לפעולה אלא להיפגש "על הברזלים הסמוכים". ההורים מזהירים כי "הם אינם נכנסים לפעולות, מתגודדים בחוץ, ומכאן הדרך לבטלה ואלימות לא רחוקה". בנוסף הם טוענים כי ל"הפרדת יתר" יש גם מחירים והשלכות חינוכיות רבות דווקא בתחום הצניעות.

  

"אנו מבקשים לבחון מחדש את הפעילות הנפרדת בסניף ומבקשים להחזיר עטרה ליושנה", מסכמים ההורים בעצומה, "אנו רוצים שילדנו יתחנכו בתנועה שלנו, תנועה דתית ובריאה, וכן, גם 'כייפית'. הורים המעוניינים בתנועה נפרדת יואילו וישלחו את ילדיהם לתנועת עזרא, תנועת הנוער החרדי, הקיימת במקום. בשלב ראשון נבקש פיזמונסניף נורמלי, אחיד, שכולם יקשיבו לכולם".

 

"תקדים היסטורי"

יוזמת המכתב, טלי פוני, אם לשני חניכים בסניף גבעת שמואל, סיפרה ל-ynet כי מדובר בפעם הראשונה בה מופרד האירוע, זאת לאחר שהמדריכים טענו שיש בנות שלא הסכימו להופיע בשנה שעברה בפני הבנים. היא, כמובן, לא מקבלת את ההסבר, ומבקרת דווקא את החינוך שניתן לילדות אלה, לפיו "קול אישה זה נורא ואיום, ממש קטסטרופה, ומה שזה עושה לבנים זה אוי ואבוי". 

 

"יש קבוצה של הורים שלוחצים לחינוך חרד"לי יותר, אבל הם מיעוט קולני", טוענת פוני, "הקבוצה האחרת היא הרוב הדומם ולכן קורה מה שקורה. אנחנו מבקשים להיות הגורם הממתן. אנחנו לא יוצאים נגד ההלכה. לא מבקשים להפגיש בין המינים בחוף ים מעורב ולא הופעה של חשפניות. רק רוצים בחזרה את התנועה שבה גדלנו. הרי המסמך של 'תנועה מעורבת לכתחילה' שחיבר המזכ"ל לשעבר ד"ר אמנון שפירא הוטמע בבני עקיבא וקיבל את הסכמתם של רבנים רבים וטובים". 

 

יוזמת המכתב מוסיפה כי דווקא כשהחינוך היסודי מופרד כבר בכיתה ב' חשוב להפגיש בין המינים לכל הפחות בחינוך החברתי. "גם עם מה שקורה בבתי הספר היה לי קשה, עד שנחשפתי למחקרים המוכיחים שחינוך נפרד מביא לתוצאות טובות יותר והשלמתי עם זה", היא אומרת, "אבל בבני עקיבא אין סיבה שזה יקרה. צריך ללמד את הבנים והבנות שאפשר לדבר ולעסוק יחד בנושאים כמו מנהיגות ו'בני עקיבא לאן', ולא רק לשבת על הברזלים ולדבר על כוכב נולד". לדבריה, יש לתת אמון בילדים, שבוודאי ישימו בעצמם את הגבולות, "כמו שהם יודעים שלפני שיוצאים לשחק בחצר מתפללים בכיתה".

 

פוני לא מאמינה שתצליח להפוך את האירוע הערב למעורב, והיא רק מנסה לבלום את ההידרדרות במה שהיא מכנה "המדרון החלקלק". יחד עם חבריה היא מבקשת לשמור על הסטטוס-קוו. "אנחנו אפילו לא דורשים לחזור לאחור, למצב שהיה בזמננו, אבל בטח שלא להשיך עוד ועוד את מגמת ההפרדה". עם ההורים המתנגדים לעמדתה היא לא רוצה לריב ורק מציעה להם אפשרויות אחרות כמו עזרא, אריאל, ואפילו הצופים הדתיים ש"מאוד רוצים להתפתח ויקבלו אותם בשמחה".

 

"לבחון מחדש את ההשלכות"

בעקבות העצומה קוראת תנועת נאמני תורה ועבודה לרכזי ומדריכי בני עקיבא לבחון את ההשלכות החינוכיות והדתיות שבהפרדה. "על פי ההלכה ניתן לקיים 'פיזמונסניף' שבו ישתתפו יחד בנים ובנות", נכתב בהודעה שפרסמה התנועה, "'קול באישה ערווה' אינו מחייב הופעות נפרדות לחלוטין".

  

"הדרך להובלת ילדינו לחיים של תורה ומצוות עוברת דרך חינוך להתמודדות. הפרדה מוחלטת - כמוה כבריחה ובעלת מחירים חינוכיים ודתיים. מעבר לכך, תהליכי ההפרדה גורמים להדרתם של ילדים רבים מתנועת הנוער, ומן הראוי שלא נעצום את עיננו גם לאתגר זה".

 

תגובת התנועה

מבני עקיבא נמסר בתגובה: "סניף גבעת שמואל התרחב בשנים האחרונות באופן משמעותי והוא כיום מהסניפים הגדולים בארץ. התרחבות זו הביאה בעקבותיה גם חילוקי דעות בסוגיות מסויימות, ובכלל זה שאלת ההפרדה בחלק מהאירועים שהסניף מקיים. הנהלת תנועת בני עקיבא משתדלת לתת, ככל הניתן, חופש פעולה לסניפיה, תוך הדגשה שהדברים יהיו על פי צרכי המקום ואופי התושבים. יחד עם זאת, לאור הפערים ההולכים ונוצרים, פועלת התנועה מזה זמן להקמת סניף נוסף אשר ייתן מענה למגוון הדעות של האוכלוסייה הדתית-לאומית באזור". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוות הווי בני עקיבא. לא נפסיק לשיר?
צילום: יהונתן צור
מזכ"ל התנועה, הרב נכטיילר
צילום: מירי צחי
מומלצים