10 מיליון שקלים פיצויים לעובדי מפעל מזהם שחלו
80 עובדי מפעל "תעשיות אלקטרוכימיות" בעכו תבעו אותו, יחד עם שורה ארוכה של גורמים אחרים, לאחר שחלו כתוצאה מחשיפה לחומרים רעילים ומסוכנים. ביהמ"ש פסק להם סכום כולל של כ-10 מיליון שקלים, עם פיצוי משתנה לכל תובע בהתאם לחומרת מצבו. מטה המאבק: הסכומים מגוחכים; חיי אדם בישראל שווים כמה אלפי שקלים בלבד
בית המשפט המחוזי בחיפה פסק היום (ד') בסוגיית הפיצויים לעובדי מפעל "תעשיות אלקטרוכימיות" בעכו, שזכו ב-10 מיליון שקלים לאחר שחלו בעקבות חשיפה לחומרים מסוכנים במהלך עבודתם.
כ-80 עובדים תבעו לפני כשלוש שנים את חברת תעשיות אלקטרוכימיות, את בעליה, את מנהליה וחברות הבת שלה, את חברות הביטוח, את המשרד לאיכות הסביבה, את משרד העבודה ואת איגוד הערים לאיכות סביבה בגליל המערבי. התביעות הוגשו בערכאות שונות, ואוחדו לכדי תיק אחד.
בעידוד בית המשפט הגיעו הצדדים להסדר פיצויים בסך 11.9 מיליון שקלים, שלאחר קיזוזים נותר ממנו סכום של כ-10 מיליון שקלים. היום פסק סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט שמואל ברלינר כי בניגוד לדעתם של חלק מהתובעים, שרצו שהסכום יחולק בצורה שווה בין כולם, תהיה החלוקה אינדיוודואלית.
וכך, את הסכום הגדול ביותר בהסדר הפיצויים, בסך 580 אלף שקלים, יקבל עובד בן 61 שסובל ממחלת פרקים, מגידולים בכבד ומסרטן ריאות. עובדים אחרים קיבלו סכומים נמוכים יותר, כאשר סכום המינימום היה 35 אלף שקלים.
בשל התארכות ההליכים, חלק מהתובעים המקוריים בתיקים השונים כבר הלכו לעולמם ממחלות בהן לקו. לעובדים שנפטרו נפסקו פיצויים שנעו בין 310 ל-170 אלף שקל.
"ניסיתי להסיק כמיטב יכולתי באשר לסכום המתאים, לאור נתוניו של כל אחד מהם (מהתובעים, א.ר.)... ", כתב השופט בהחלטתו, שקיבלה תוקף של פסק דין.
בשלב זה עדיין לא נקבע כיצד יתחלק הסכום הנדרש לפיצוי בין 11 הגופים הנתבעים, ובית המשפט עודד אותם להגיע להסדר ביניהם.
סגן הנשיא ברלינר ציין כי פיצויים אלה הינם בנוסף לגמולים שעשויים העובדים לקבל מהמוסד לביטוח לאומי, והביע צער על כך שהמוסד עדיין לא סיים את הטיפול בתביעתו של איש מהם.
מפעל "תעשיות אלקרוכימיות" נסגר בינתיים, בשל זיהום סביבתי חמור לו גרם. מהמטה שפעל לסגירת המפעל וסייע לעובדים בעת הגשת התביעות, נמסר בתגובה כי ההליך המשפטי אמנם הסתיים במהירות יחסית לתיקים בסדר גודל כזה, "אולם הסכום שנפסק לא עושה צדק עם העובדים שנפגעו".
"במשך עשרות שנים זיהם המפעל את מפרץ עכו, את הים והאוויר והקרקע, בחומרים רעילים ומסרטנים כמו כספית, כלור ורעלים אחרים. עובדי המפעל, הם הראשונים שנפגעו מההתנהלות הכושל של הנהלות המפעל לדורותיהם, ועמם גם כל תושבי צפון מפרץ חיפה ואזור עכו.
"לצערנו שוב התברר כי במדינתנו אין ערך לחיי אדם, ואילו בעלי המפעלים ממשיכים להרוויח. עשרות עובדים שנפטרו או חלו במחלות קשות עקב עבודתם במפעל גילו מה הערך האמיתי של חייהם - בין 35 ל 580 אלף שקלים".