ממצא ארכיאולוגי נדיר בחוף פלמחים
דיסקוס שיש בן כ-2,500 שנה, שנועד להגנה על אניות עתיקות מפני עין הרע, נמצא ע"י מציל שצלל ליד חוף פלמחים ונמסר לרשות העתיקות. עד כה, נמצאו רק 4 פריטים כאלה בעולם
דיסקוס שיש, המתוארך למאה ה- 4 - 5 לפני הספירה, נמצא לאחרונה במהלך צלילה על ידי המציל דוד שלום באתר העתיקות יבנה-ים, הסמוך לחוף פלמחים. המציל מסר את הדיסקוס לידי רשות העתיקות.
הדיסקוס לבן, שטוח בצידו האחד וקמור בצידו השני, קוטרו 20 סנטימטרים, ובמרכזו נקב ושרידים של צבע הנראים בשני מעגלים סביב המרכז. הוא זוהה כאישון עין שעיטר את חרטומן של אוניות מלחמה וסוחר עתיקות ושמו ביוונית - אופטאלמוי (Ophtalmoi). במרכז הדיסקוס מצוי נקב ששימש למחבר עופרת או מסמר ברונזה, שהצמיד את הדיסקוס לגוף האוניה.
"מציורים על גבי כלי חרס, פסיפסים ומטבעות עתיקים, וכן ממקורות היסטוריים מהמאה ה-5 לפנה"ס, ניתן ללמוד כי דגם זה היה נפוץ בחרטום האוניות, ושימש כהגנה מפני עין הרע, קינאה, כעזר לניווט, וכזוג עיניים הצופות קדימה ומתריעות מפני סכנה" הסביר יעקב שרביט, מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות. "עיטור זה נפוץ גם היום בספינות מודרניות בפורטוגל, מלטה, יוון והמזרח הרחוק. למרות שפריט זה היה נפוץ, וניתן היה לצפות שיימצאו רבים כמותו, בפועל הוא נדיר: עד כה, ידוע על ארבעה פריטים עתיקים כאלה, שנתגלו בים התיכון: שניים - בטרופת ספינת סוחר עתיקה (440 - 425 לפנה"ס), שנמצאה באתר טקטס בורנו (Tektas Burnu), בחופה המערבי של טורקיה בין האיים סמוס לכיוס. ושני פריטים מחופי הים התיכון של ישראל: האחד מחוף הכרמל והשני, זה שנתגלה עתה ביבנה –ים" .
עיר הנמל יבנה-ים יושבה לראשונה בתקופת הברונזה התיכונה והייתה מאוכלסת עד לימי הביניים. בקרבת התל יש מעגן טבעי, המוגן על-ידי שוניות כורכר במערב ושני כפים בדרום ובצפון. במהלך סקרים שנערכו על-ידי היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות החל משנות ה-80, נתגלו במקום ממצאים שמקורם בספינות טרופות, לרבות עוגנים בגדלים ובמשקלים שונים עם נקב אחד עד שלושה, ציוד דיג, מחברים מעופרת ואנכי אבן של עוגני אבן. כן נמצאו חפצים ששימשו על ספינות, כולל תנור בישול מעופרת, אבני שחיקה, קערות מאבן, חפצי דיג (קרסים מברונזה, משקולת מעופרת לרשת דיג, ואנכים מעופרת למדידת עומק), וכן קנקני אגירה, אמפורות, קערות וסירי בישול המתוארכים לתקופות הברונזה המאוחרת, הפרסית, ההלניסטית, הרומית והביזנטית. כל אלה מעידים על פעילות מסחר ענפה במקום.
רוב הכלים, הם מטיפוסים שיוצרו בארץ-ישראל או במזרח התיכון, אך חלק יובאו מארצות אחרות באגן הים התיכון. באתר נתגלה ריכוז של ממצאים מתקופת הברונזה, לרבות עשרות חפצים מזהב (עגילים, חרוזים, שברי תכשיטים, גושים ופסולת מתעשיית התכשיטים) וחותמת המטיט ממקור סורי. הריכוז נמצא פזור באזור שבו נתגלו בעבר 20 משקולות המטיט, ראשי חץ מברונזה, גרזנים ושני פסלונים של האל בעל. הממצא הארכיאולוגי מעיד על כך שהמעגן היה בשימוש רציף, החל מתקופת הברונזה המאוחרת, ועד לימי הביניים.
אוניה עם אופטאלמוי. ציור חרס שנמצא ביוון
צילום: דוברות המוזיאון הבריטי
דרור פלנר מהמחלקה לארכיאולוגיה ימית, מחזיק בדיסקוס שנמצא
צילום: דוברות רשות העתיקות