לקריאה שלישית: קצבאות הזקנה יעלו ל-20% מהשכר הממוצע
על פי הצעת החוק שמעלה את קצבאות הזקנה מ-16% ל-20% מהשכר הממוצע במשק הן גם יוצמדו לשכר הממוצע. ח"כ משה שרוני, סיעת צדק לזקן : "מדובר בצדק היסטורי"
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') את הצעת החוק של ח"כ משה שרוני (צדק לזקן) וח"כ נוספים, שמטרתה להעלות את קצבאות הזקנה של הביטוח הלאומי לשיעור של 20% מהשכר הממוצע במשק, לעומת 16% כיום. ההצעה אושרה למרות התנגדות משרד האוצר והממשלה.
עוד נקבע בהצעת החוק, כי קצבאות הזקנה והשאירים תוצמדנה לשכר הממוצע במשק. במידה שתאושר במליאת הכנסת, הצעת החוק תיכנס לתוקף בחודש ספטמבר 2009. אישור הצעת החוק התאפשרה הודות לתמיכתם של חברי סיעת העבודה בהצעת החוק וליציאתם של נציגי סיעת ש"ס מן הדיון טרם ההצבעה, למרות שהיו צפויים להתנגד להצעה.
על פי הערכת משרד האוצר, הצעת החוק תתבטא בתוספת תקציבית מיידית של 3.4 מיליארד שקלים. אי לכך ח"כ שרוני יצטרך לגייס רוב של למעלה מ-50 ח"כים בעת הקריאות השנייה והשלישית במליאת הכנסת. עוד טען נציג האוצר בדיון, כי אם הצעת החוק תתקבל, הביטוח הלאומי לא יהיה מסוגל לשלם את התוספת לקצבאות הזקנה בתוך עשור, משום שאין להצעה מקורות תקציביים.
בעת הדיון בוועדה אמר שרוני, כי "עושים כאן היום תעמולה שקרית. אנחנו צריכים להחזיר לקשישים את הכספים שנגזלו מהם לאורך השנים במקום לצעוק כי זו הצעה יקרה לקופת המדינה. מדובר בצדק היסטורי".
על פי עמדת הביטוח הלאומי, הצעת החוק כלשונה פוגעת באיתנות הפיננסית של הביטוח הלאומי. עם זאת, הגדלת קצבאות הזקנה והצמדת הקצבאות לשכר הממוצע למשק, תוך העלאת היקפי הגבייה במקביל, תביא להורדת תחולת העוני בקרב קשישים לפחות מ-10% עד שנת 2030.
"המחויבות לקשישים - עמוקה ואותנטית"
ח"כ שרוני הודח מראשות ועדת העבודה והרווחה בשלהי חודש אוקטובר 2007, משום שהתעקש לקדם את הצעת החוק הזו, למרות התנגדות הממשלה ואף התנגדות סיעתו. הדחתו של שרוני בראשות הועדה, והחלפתו בח"כ יצחק גלנטי, סללה את הדרך לפיצול בסיעת הגמלאים לפני כמה שבועות, ולהקמת סיעת "צדק לזקן" בראשה עומד שרוני כיום.
טרם הצעת החוק נערכה הנהלת הקואליציה במטרה לסכל את אישורה בוועדה, אך ללא הועיל. כעת לא ברור אם תצליח הקואליציה לטרפד את הצעת החוק במליאת הכנסת. כך או כך, במשרד האוצר צריכים להתחיל להיערך ליישום החוק, חרף הצהרות הממונה על התקציבים, רם בלינקוב, כי בתקציב 2009 יש לקצץ מיליארדי שקלים, או לחילופין להתמודד עם הצעת החוק במסגרת חוק ההסדרים הקרוב.
ח"כ יואל חסון אמר בוועדה, כי "חבל שדיון כזה הופך למאבק בין הקואליציה לבין האופוזיציה. יש לפעול על מנת לקדם את רוח החוק הכללית, אולם לא באמצעות חקיקה פרטית, אלא באמצעים ממשלתיים".
ח"כ שלי יחימוביץ' הוסיפה, כי "המחויבות שלנו לציבור הקשישים היא עמוקה ואותנטית. עלינו להיות הלוביסטים של ציבור הקשישים. אין לנו סמכות מוסרית להצביע נגד הצעת החוק, בייחוד משום ששכר חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק, בזמן שהקצבאות צמודות למדד המחירים".