יחימוביץ' על עובדי קבלן: עבריינות בכל תלוש שכר
במסגרת דיון בוועדה לביקורת המדינה בו הוצגו ממצאים קשים על ביצוע ההתקשרויות של משרדי הממשלה עם חברות אבטחה ונקיון, הטיחה ח"כ שלי יחימוביץ' ביקורת קשה נגד העסקת עובדי הקבלן במשרדים: "זה חלק מהשיטה העבריינית של ניצול העובדים בידי חברות כוח האדם"
"יושבים כאן עבריינים סדרתיים כאילו היו מקבלי החלטות, כביטוי לנורמה השלילית שהשתלטה על חיינו בתחום העסקת עובדי קבלן". מחאה זו מפי ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) עלתה היום (ג') בוועדה לביקורת המדינה, נגד הזמנת נציגים של חברות השמירה לדיון על אכיפת חוקי העבודה במשרדי הממשלה. "בקצב הזה נתחיל לראות בכנסת גם אנסים בדיונים על האלימות המינית".
במרכז הדיון נסקרו הממצאים הקשים שעלו מדו"ח ביקורת של החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, על ביצוע ההתקשרויות של המשרדים עם 20 חברות אבטחה וניקיון, ועל עמידת החברות בחוקי העבודה ובהסכמים שנחתמו אתן. ברוב החברות – 16 במספר – התגלו עבירות שכר כשלא שילמו לעובדים את כל המגיע להם שלא כדין. מודיעין אזרחי עלתה על כולן עם עבירות בהיקף של כ-10 מיליון שקל, לעומת 15 האחרות, שהעבירות של כולן יחד הסתכמו בכ-2 מיליון שקל.
עיקרי הדו"ח
חברות הקבלן יאולצו להחזיר לעובדים מיליוני שקלים
דוד רגב
דו"ח שהכין החשכ"ל ויוגש היום לכנסת, מגלה: חברות קבלן כמו עמישב, מיקוד, ראפ ומודיעין אזרחי, שהעסיקו עובדים עבור הממשלה, מנעו מהם תשלומי פנסיה, שעות נוספות, דמי חופשות והבראה בסכומים של עשרות מיליוני שקלים. המעסיקים: "פירשנו את זכויות העובדים אחרת"
החשב הכללי חשף ארבעה מחדלים של הממשלה שאפשרו את הפגיעה בזכויות העובדים: העדפת חברות במכרזי הממשלה למרות שהציעו "מחירי הפסד"; חתימה על הסכמי התקשרות שאינם מנוסחים באופן חד משמעי וניתנים לפרשנות משפטית בדבר זכויות עובדי הקבלן; חוסר פיקוח על השכר המשולם לעובדים ו"עצימת עיניים" מצד הגורמים הממשלתיים המפקחים על ביצוע ההתקשרויות; והעדר סמכויות במשרד התמ"ת המפקח על יישום חוקי העבודה בתחום הפרות השכר שאינן בגדר עבירות פליליות.
יחימוביץ' שיבחה את הביקורת של החשב הכללי אבל תקפה את הממשלה שמדברת בשני קולות על התופעה - מצהירה על כוונות טובות לבער אותה אבל לא יודעת אפילו כמה עובדי קבלן היא מעסיקה בכל הגופים הממשלתיים. "יש רק השערה שהם מהווים 20% מכלל עובדי המדינה, אבל אין מידע מדויק ובדוק. האוצר הודה בכל בוועדת הכספים. כל זה חלק מהשיטה העבריינית של ניצול העובדים בידי החברות. הממשלה לא יודעת את מספרם כי היא לא רוצה לדעת, אבל היא לא יכולה שלא לדעת ובאותה נשימה לדבר על מהפכה באכיפה".
"חברות קיקיוניות"
מנכ"ל ארגון חברות השמירה, פיני שיף, מחה נגד התווית העבריינית שיחימוביץ' מדביקה בענף. הוא טען שהארגון שלו מאגד 35 חברות (מתוך כ-3,000 הפועלות במשק), וחוסם את כניסתן של "החברות הקיקיוניות העברייניות על חוקי העבודה". לדבריו הארגון על סף חתימה על הסכם קיבוצי על ההסתדרות על זכויות העובדים. יחימוביץ' לא נסוגה: "אתם לא מקבלים את העברייניות הקטנות אבל החברות הגדולות הן גם המורשעות הגדולות. אין תלוש שכר שלהן שאין בו עבריינות".מנכ"ל משרד התמ"ת, גבריאל מימון, אמר בתגובה לביקורת כי מערך הפיקוח על יישום חוקי העבודה (18 חוקים) סובל מבעיות אכיפה משמעותיות במגזר הלא יהודי, בגלל העדר שיתוף פעולה של העובדים שאיננו מאפשר איסוף ראיות. עם זאת, המשרד תגבר את המערך שגדל מ-16 ל-44 מפקחים. אבל מדבריו עלה כי יבול הפיקוח לא עלה בהתאם.
לפני שנתיים תקן המפקחים הקטן פתח תיקים נגד 395 עבריינים על חוק שכר מינימום. עד סוף שנה זו, התקן שגדל ב-280%, צפוי לפתוח עד 500 תיקים – פחות מכפלים.
הנורמה השתלטה על חיינו. יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים