אובאמה: מניעת גרעין מאיראן - אינטרס אמריקני
בנאום שנשא המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית, שבו נגע בסוגיות שונות הנוגעות לביטחון ומדיניות חוץ, טען אובאמה כי יפעל בכל הדרכים המדיניות שיעמדו לרשותו כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני. הוא הביע שוב נכונות להידבר עם ההנהגה האיראנית - אך סייג כי יעשה זאת רק אם הדבר "יקדם את האינטרסים האמריקנים"
המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית, הסנאטור ברק אובאמה, התחייב היום (ג') לפעול בכל הדרכים העומדות לרשותו כדי להפעיל לחץ על טהרן על מנת למנוע מהרפובליקה האיסלאמית את האפשרות להשיג נשק גרעיני. לדבריו, מניעת הגרעין מאיראן היא אינטרס חיוני של ארה"ב.
"כל הכלים המדיניים עומדים לרשותנו", אמר אובאמה בנאום שנשא בוושינגטון, שנגע בסוגיות שונות של ביטחון לאומי - בכלל זה המשבר עם איראן והמצב הביטחוני בעיראק. "אשתמש בכל מאפייני הסמכות האמריקנית כדי להפעיל לחץ על המשטר באיראן - ראשית בדרכים של דיפלומטיה אגרסיבית, ממושטרת וישירה, דיפלומטיה שמגובה בסנקציות חמורות ובלי תנאים מוקדמים", אמר אובאמה.
"נציג לאיראנים שתי אפשרויות בחירה ברורות: אם תזנחו את תוכניתכם הגרעינית, ותפסיקו לתמוך בטרור ולאיים על ישראל - נציע לכם תמריצים משמעותיים. אם תסרבו לעשות כן, נגביר אם כן את הלחץ, ננקוט סנקציות חד-צדדיות נוספות, נרחיב את הסנקציות במסגרת מועצת הביטחון של האו"ם ונפעל גם מחוץ לאו"ם לשם בידודו של המשטר האיראני. זוהי הדיפלומטיה לה אנו זקוקים. על האיראנים להתיישב לשולחן המשא ומתן. אם יחכו - הלחץ עליהם רק יגבר", אמר.
בתקופת המירוץ הדמוקרטי על מועמדות המפלגה לנשיאות, הביע אובאמה נכונות לנהל שיחות ישירות עם ההנהגה האיראנית - בכלל זה עם נשיאה, מחמוד אחמדי-נג'אד. יריבו של אובאמה, המועמד הרפובליקני לנשיאות ג'ון מקיין, מתח ביקורת על התבטאויותיו אלה.
היום חזר אובאמה על נכונותו לקיים משא ומתן עם גורמים בהנהגה האיראנית - וטען כי "אם יקדם הדבר את האינטרסים האמריקנים", יסכים להיפגש עם "המנהיג המתאים" במקום ובזמן שיימצא "הולם" לכך. אובאמה הבהיר עם זאת שהמשא ומתן הפוטנציאלי יהיה "תקיף", ויתבצע תוך תיאום עם בעלות בריתה של ארה"ב.
במקום המלחמה בעיראק - המלחמה באל-קאעידה
ימים ספורים לפני צאתו לביקור במזרח התיכון, טען אובאמה כי ההתמקדות בעיראק מסיחה את דעתה של ארה"ב ומונעת ממנה להתמודד עם האיומים האחרים שניצבים בפניה, והבטיח להקצות עוד כוחות ומשאבים להילחם בטליבאן באפגניסטן. הוא ציין כי המחויבות הצבאית ארוכת השנים של ארה"ב בעיראק שחקה את תדמיתה של ארה"ב בעולם ואת בטיחותה.
"דבקותנו חסרת-הגבולות בעיראק אינה אסטרטגיה נכונה להבטחת שלומה של אמריקה", אמר אובאמה, שיבקר בעיראק ובאפגניסטן. "כנשיא, אהפוך את המלחמה באל-קאעידה ובטליבאן לעדיפות עליונה. זוהי מלחמה שבה אנחנו חייבים לנצח", אמר.
עתידה של עיראק מוסיף להיות נושא מרכזי במירוץ לנשיאות ארה"ב, ושני המועמדים משתמשים בעמדות היריב בנושא כדי לנגח זה את זה. מקיין תומך בהשארת הכוחות האמריקנים בעיראק, בעוד שאובאמה, שהתנגד לפלישה לעיראק ב-2003, מתנגד
לכך.
אובאמה מתח ביקורת על כך שמקיין - כמו הנשיא היוצא ג'ורג' בוש לפניו - הפך את המלחמה בעיראק ללב המאבק בטרור העולמי, ואמר כי הוא מעוניין באסטרטגיית ביטחון לאומי אחרת שתייצר שותפויות אזוריות ותשקם את מעמדה של ארה"ב שנפגע בשל המלחמה. "אני מתמודד על תפקיד נשיא ארה"ב כדי להוביל את המדינה לכיוון חדש", סיכם.
אובאמה גם התייחס לתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים - וטען כי על ארה"ב להרחיב את מעורבותה "כדי לסייע בפתרון הסכסוך הישראלי-ערבי, כדי שנוכל לסייע לבת-בריתנו ישראל להשיג ביטחון בר-קימא לאורך זמן - וגם לעזור לפלסטינים לממש את שאיפתם המדינית הלגיטימית".
מקיין בז לאובאמה: קודם עובדות - אחר כך עמדות
מיד עם תום דבריו של אובאמה, נשא מקיין נאום משל עצמו, ובו לעג לעמדותיו של אובאמה, שנקבעו על סמך ביקור אחד בעיראק לפני שנתיים ומבלי שביקר באפגניסטן ולו פעם אחת. "ראשית, עלייך לבדוק את העובדות בשטח, ורק אחר כך עלייך לקבוע עמדה, לא להיפך", טען הסנאטור מאריזונה.
מקיין גם מתח ביקורת על הפכפכותו של אובאמה. הוא ציטט נאומים של אובאמה שבהם טען שאין סיכוי שהמתקפה האמריקנית בעיראק תצליח. היום, טען מקיין, שינה אובאמה את עמדתו וקבע שהנצחון האמריקני היה צפוי. לעומתו, טען מקיין כי הוא עצמו תמך במלחמה גם כשהיתה לא פופולריות, והפגין מנהיגות.
"אני יודע כיצד ניתן לנצח במלחמות. אני יודע איך לנצח בעיראק ואפגניסטן", פסק מקיין. הוא ציין כי למרות שיש צורך לתגבר את הכוחות באפגניסטן בשלוש חטיבות, "שיגור חיילים לבדו לא יספיק. צריך תוכנית - ולי יש לי לנצח באפגניסטן. כשאני אהיה המפקד העליון, לא יהיה לטרוריסטים לאן לברוח והיכן להסתתר. אני מבטיח לכם שאני אלכוד את אוסאמה בן לאדן ואביאו למשפט", קבע מקיין.