שתף קטע נבחר

דו"ח בטורקיה: אין לסגור את המפלגה האיסלאמית

חוות דעת שהוגשה לבית המשפט העליון קובעת כי הוראת המפלגה האיסלאמית לבטל את האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות, בוצעה מתוך כוונה להרחיב את החירויות במסגרת חופש הביטוי. בנוסף, ממליץ הדו"ח לבטל האישומים נגד המפלגה בגין חתירה תחת האופי החילוני של טורקיה

חוות דעת שהוגשה הערב (ד') לבית המשפט העליון בטורקיה קובעת כי אין להורות על סגירת מפלגת השלטון האיסלאמית במדינה - כך מסרו גורמים משפטיים באנקרה. נשיא בית המשפט העליון, חסים קיליק, אישר כי הדו"ח נמסר להרכב בין 11 השופטים הדן הסוגייה וצפוי לפרסם את הכרעתו בחודש הבא.

 

הדו"ח - שנכתב על ידי היועץ המשפטי אוסמן קאן - קובע כי הוראת מפלגת השלטון בראשות ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, לבטל את האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות, בוצעה מתוך כוונה להרחיב את החירויות במדינה ובמסגרת חופש הביטוי. בנוסף, המליץ קאן לבית המשפט לבטל את האישומים נגד המפלגה בגין חתירה תחת אופיה החילוני של טורקיה.

  

לדבריו של קאן, היה זה הפרלמנט הטורקי שאישר את הסרת הרעלות באוניברסיטאות וכי פסיקה משפטית שניתנה בעקבות כך ביטלה למעשה את האיום הנשקף בהחלטה. הוא הוסיף כי גם נאומים של חברי מפלגת השלטון, אשר נתפסים כאנטי חילוניים על ידי הפרקליטות, צריכים להיתפס כלגיטימיים ובמסגרת חופש הביטוי.

  

הפרקליטות הטורקית טוענת כי המפלגה האיסלאמית מנסה באופן שיטתי להכפיף את האיסלאם על טורקיה - המוגדרת הרפובליקה חילונית מאז שהקמתה ב-1923 על ידי כמאל אטאטורק. לטענתה, הסרת האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות, היא רק אחד הצעדים בהם נוקטת המפלגה כדי להרחיב את זכויות הקנאים המוסלמים במערכות החינוך במדינה. 

 

בתחילת החודש שעבר הורה בית המשפט העליון בטורקיה לבטל את הרפורמה בסוגיית הרעלות ופסק כי יש להתיר את האיסור על כנו. זאת, בטענה כי הרפורמה מנוגדת לעקרונותיה של החוקה החילונית. ארדואן האשים את בית המשפט בחריגה מסמכותו לבחון את תוכנם של תיקונים לחוקה ואמר כי על השופטים לאשר או לפסול את הרפורמות רק על-פי קריטריונים טכניים. 

 

המאבק על הרעלה - מוקד החיכוך בין דת למדינה

הסרת האיסור על עטיית רעלות באוניברסיטאות היתה אחד הצעדים המשמעותיים בתחום הדת והמדינה שידעה טורקיה בשנים האחרונות. אוכלוסייתה של טורקיה מוסלמית דתית, אך מוסדות השלטון בה והאליטה חילוניים. בממסד החילוני, הכולל את מפקדי הצבא, השופטים ורקטורי האוניברסיטאות, חששו כי ביטול האיסור הוא רק צעד ראשון בדרך להפיכת המדינה למוסלמית.

  

אם יפסוק בית המשפט לטובת התביעה, עלולים כמה מחברי מפלגת השלטון ובהם ארדואן לאבד את מושביהם בפרלמנט וייאסר עליהם להתמודד במסגרת רשימה פוליטית במשך חמש. אפשרות אחרת היא שבית המשפט יורה על הלאמת נכסיה של המפלגה האיסלאמית - כעונש מופחת.

 

באופן פרדוקסלי, זוכה ממשלה האיסלאמית לגיבוי מצד האיחוד האירופי, הרואה בה ממשלה יציבה הן מבחינה פוליטית והן מבחינה כלכלית - פרמטרים הכרחיים בעיניי אירופה לביצוע הרפורמות שצריכה טורקיה לעבור כדי לזכות בחברות באיחוד האירופי. היציבות בטורקיה חשובה גם לנאט"ו, הרואה בה בת ברית אסטרטגית לאור קרבתה לעיראק ולאיראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארדואן. ביהמ"ש חרג מסמכותו
צילום: רויטרס
הפגנה נגד הרעלות (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים