האם יש זכויות יוצרים על שידור משחק כדורגל?
החברה המשדרת את משחקי ליגת הכדורגל פרמייר ליג, ביקשה פרטים של גולש המשדר את המשחקים ברשת. השופטת מיכל אגמון גונן אומרת כי היועץ המשפטי לממשלה צריך להידרש לסוגיה
בית המשפט המחוזי בתל אביב נמנע מלענות לבקשה של ליגת הכדורגל באנגליה (חברת הפרמייר ליג), לקבל לידיה את פרטיו של גולש ישראלי אלמוני המפעיל אתר, שמשדר את משחק הליגה ברשת. בהחלטה שפורסמה אתמול (ה') קבעה השופטת ד"ר מיכל אגמון גונן כי נדרשת עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה בסוגיה בטרם תתקבל החלטה.
משחקי הליגה האנגלית משודרים ב-207 מדינות, זאת באמצעות רשיונות שמוכרת הפרמייר ליג לגופי שידור בעולם. החברה ביקשה להוציא צו שימנע ממפעיל אתר Footy, לשדר את המשחקים גם באתר האינטרנט שלו. הגולש אינו מזוהה בשמו או בפרטיו באתר, אך הוא בעל תיבת דואר אלקטרוני בנענע10, ולכן החברה ביקשה לחייב בצו את נטוויז'ן ונענע10 להעביר לידיה את פרטיו של הגולש.
החברה טענה, כי מפעיל האתר מפר את זכויות היוצרים שלה בשידור הבינלאומי, ופנתה אליו באמצעות הדוא"ל וביקשה ממנו לחדול משידור משחקי הליגה. לדברי החברה, הוא ענה כי משחקי הליגה אינם נמצאים על שרתי האתר, והמשיך לפרסם הודעות כי ישדר את המשחקים, כפי שעשה בעבר - כולל משחקי קיץ 2008.
מקרה ראשון שנדון על-פי החוק החדש
בית המשפט החליט שלא להכריע בשלב זה בבקשת הפרמייר ליג לתת את הצו הזה, שכן, לדברי השופטת ד"ר אגמון-גונן, מתעוררות בהליך שאלות רבות שיש להן השלכה ציבורית, הן לעניין הזכויות הכלכליות מאירועי ספורט והן לעניין פרשנות חוק זכויות יוצרים החדש שהתקבל בנובמבר, ונראה כי יש מקום לאפשר ליועץ המשפטי לממשלה להתייצב בהליך ולהביע עמדתו.
השופטת ציינה, כי היא ערה לעובדה שמדובר בבקשה לצו לחשוף את שם בעל האתר, כדי שניתן יהיה לבקש צו מניעה זמני, למנוע את השידורים מהפרמייר ליג, שמשחקיה צפויים להיפתח באוגוסט. אולם, כיון שמדובר במקרה ראשון הנדון על פי חוק זכויות יוצרים החדש, ודן בנושא מרכזי של זכויות בצילום ושידור משחקי ספורט, ראוי לאפשר התייצבות של היועץ המשפטי לממשלה - ולקיים דיון בנושא כאשר גם הציבור מיוצג ולא רק תעשיית הספורט.
אין חשיבות ל"יצירה מקורית"
השופטת בחנה בהחלטתה את הדין בישראל לאחר חקיקת חוק זכויות יוצרים החדש, ביחס לשאלה האם יש זכויות יוצרים בצילום שידור חי של משחקי ספורט, ומעיון בחוק קבעה, כי לאור האיזון החדש שיצר המחוקק, אין לקבוע כי יש זכויות יוצרים בצילום של משחק ספורט בשידור חי.
השופטת הוסיפה, כי למעשה מה שמעניין את צופי הטלוויזיה הוא המשחק עצמו, ואין כמעט חשיבות ל"יצירה המקורית" כמו זוויות הצילום וההילוכים החוזרים.
בתום הדיון, הורתה השופטת על מחיקת נטוויז'ן ונענע מההליך, והוסיפה כי עליהן לשמור על כל מידע שיש להן בנוגע לבעלים או המפעיל של האתרים וכתובות המייל שהתבקשו בבקשה. כך, שאם יינתן בסופו של יום צו המורה על חשיפת הפרטים, יוכלו למלא אחר הצו.