פאני מיי ופרדי מאק תרמו מיליונים לפוליטיקאים - השתלם להן
שתי סוכנויות המשכנתאות הפדרליות השקיעו 170 מיליון דולר על לוביסטים ותרומות לקמפיינים של מועמדים פוליטיים. מבקרים טוענים שהדבר נועד להגן על עצמן מפני הגדלת הפיקוח
בעשור האחרון, גם פאני מיי וגם פרדי מאק היו ברשימת 20 החברות שהוציאו את הסכומים הגדולים ביותר על לוביזם בוושינגטון. החברות הוציאו ביחד 170 מיליון דולר כדי לטפח בעלי ברית בתקופה האמורה, קצת פחות מאיגוד הרפואה האמריקאי וקצת יותר מג'נרל אלקטריק.
באותו זמן, מנהלים בשתי החברות היו התורמים הגדולים ביותר במגזר הבנקאות והמשכנתאות לחברי קונגרס; מאז 1997 הם תרמו 16.2 מיליון דולר לקמפיינים פוליטיים. אנשים שפועלים לקידום שתי החברות מילאו תפקיד חשוב או עדיין ממלאים תפקידים חשובים במערכת הבחירות לנשיאות של ג'ון מקיין הרפובליקני ושל ברק אובמה הדמוקרט. בנוסף, תורמות שתי החברות גם לארגוני צדקה ומכוני מחקר נבחרים.
דאגו שיתנו להן יד חופשית
כדי להגן על עצמן מפני חקירות בלתי רצויות של רשויות הפיקוח והקונגרס, שתי ענקיות המשכנתאות הקיפו את עצמן בבעלי ברית רבים בעלי קשרים טובים. מבקרים טוענים ששתי החברות - שהוקמו כ"חברות בחסות הממשלה" שפועלות כחברות פרטיות עם רווחים ובעלי מניות - השתמשו בהשפעתן ומעמדן המיוחד כדי ליצור אזור נטול רגולציה סביב העסקים שלהם.
לפי החשיפה האחרונה של פאני מיי, החברה מחזיקה ב"אורוות לוביסטים" שכוללת 51 אנשים, בהם חברי הקונגרס לשעבר טום דאוני (דמוקרט) וריי מקגראת' (רפובליקני), וכן אסטרטגים ופעילים ותיקים. לפרדי מאק 91 לוביסטים, שכוללים את חברי הקונגרס לשעבר וין וובר וסוזן מולינארי (רפובליקנים).
אתיקה? מה זה?
ולפעמים, הניסיון להשיג השפעה חצה את קווי האתיקה. ב-2006 פרדי מאק שילמה קנס בהיקף של 3.8 מיליון דולר לועדת הבחירות הפדרלית, כדי להסדיר אישומים נגדה, שטענו כי השתמשה במשאבי החברה כדי לארגן 85 ארוחות גיוס כספים, וגייסה 1.7 מיליון דולר עבור מועמדים למשרות פדרליות.
במסמכים פנימיים, תיארו גורמים בפרדי מאק את האירוע כתרגיל ב"ניהול סיכונים פוליטיים". הקנס הוא עד היום הקנס הגדול ביותר שהטילה הוועדה ב-33 שנות קיומה. מבקרים טוענים כבר תקופה ארוכה שפאני ופרדי פועלות עם רזרבות הון קטנות מדי, שאינן מספיקות להגן עליהם ולקזז סיכונים פיננסים. אך ענקיות המשכנתאות הצליחו שוב ושוב לדחות מאמצים של הקונגרס להגדיל את הפיקוח, אפילו אחרי שערורייה חשבונאית גדולה ב-2004 שהסתכמה בקנס של 400 מיליון דולר שהוטל על פאני ובפיטורי המנכ"ל הקודם פרנקלין ריינס.