במה יועיל קונטאר לחללי המלחמה
ברשת "אל-מנאר" מתבשמים בניצחון, אבל חיפוש מעמיק בעיתונות הערבית, מגלה לא מעט ביקורת: "מה יעניק מר קונטאר לתושבים, לחללים ולבעלי הנכויות הגופניות שנפגעו במלחמה", נכתב בעיתון הכוויתי "אל-וטן". למרות הביקורת, מעמדו של נסראללה כמנהיג הנערץ במדינות ערב רק מתחזק
הרוב הקולני דווקא תומך בחיזבאללה. העיתונים הלבנונים המקורבים לארגון חוגגים, ערוץ הטלוויזיה של הארגון צוהל עם קליפים מליטנטיים, חיוכים על רקע שידורי ההלוויות מישראל וציטוט סלקטיבי להחריד של מאמרים שתומכים בחיזבאללה, ובכלל - כל מי שתומך בארגון יודע לדקלם כי "זה עוד ניצחון גדול בשרשרת של נצחונות". למען ההגינות יצויין כי סריקה אקראית של ידיעות באינטרנט בנושאים אלה, מעלה שרובם המוחץ של הגולשים הערבים תומכים בחיזבאללה וסבורים שנסראללה שוב הביא ללבנון ניצחון מפואר ומכובד.
חיפוש מעמיק יותר מגלה גם ביקורות על חיזבאללה. אלו, כמובן, מרומזות. לא קולניות ומגיעות מכלי תקשורת סוניים שאינם מחבבים את חיזבאללה, בלשון המעטה. כך למשל אחמד אל-פהד, פרסם הבוקר טור בעיתון הכוויתי "אל-וטן" שפקפק בהישג הגדול של חיזבאללה: "קונטאר שב לאחר ששהה בכלא הישראלי ואמו שמחה. השבויים הישראלים שבו לביתם. והשאלה העולה היא 'מה הדבר ששיגע את לבנון, מה גרם לחיזבאללה לחטוף את שני החיילים הישראלים ולהכניס את לבנון למלחמה שאין היא יכולה לשאת? ומה יעניק מר קונטאר לתושבים, לחללים ולבעלי הנכויות הגופניות שנפגעו במלחמה?".
שורות של ארונות בביירות (צילום: AP)
גם העיתון "א-שרק אל-אווסט" הזכיר את העלות הכבדה שגבתה פעולת חטיפתם של גולדווסר ורגב ז"ל ושהביאה ברבות הימים לשחרורו של קונטאר: "'עסקת רדואן' (הכינוי של חיזבאללה לעסקת החילופין) עלתה ללבנון 5.2 מיליארד דולר, 1,200 הרוגים ו-4,400 פצועים". "אל-אהראם", עיתונה הממסדי של מצרים, הסתפק בדיווח לקוני ומצומצם ביותר, ואילו "אל-וטן" הסעודי, עוד מדינה העוינת את חיזבאללה, קבל על כך שהחלטה 1701 לא יושמה וחיזבאללה לא פורק מנשקו.
"מדיניות ישראל בנסיגה"
אלה רק קולות ראשונים ונדירים לפני שעה. בינתיים, צצים גם קולות אחרים שסבורים כי עסקה זו צפוייה לחולל גלי הדף נוספים. בעל הטור הירדני, ג'מיל א-נמרי, סבור שחיזבאללה צפוי לשקם את הפופולריות שנפגעה בעקבות האירועים האחרונים בלבנון, שכמעט הגיעה אל סף מלחמת אזרחים. הוא כתב בעיתון "אל-ר'ד" כי "חיזבאללה העניק לציבור רגשות גאווה בתמורה לתחושות ההשפלה והשבר שהיו מנת חלקו של כל מי שוויתר על מדיניות הכוח.
"לא ניתן להתעלם מהמבוכה שהמראות הללו גרמו למחנה המתון בקרב הערבים והפלסטינים. בהתנהגות הישראלית הזו אין מסר אחר פרט למסר של התעקשות והתכחשות לשלום". עורך העיתון הירדני "אל-ערב אל-יום", טאהר אל-עדואן, סבור כי עסקה זו תשליך על כל האזור בכלל ועל השיחות הבלתי ישירות בין ישראל לסוריה בפרט. "השיחות הבלתי ישירות בין ישראל לחיזבאללה מעידות כי מדיניותן של ישראל וארה"ב שניצבת מאחוריה בנסיגה. הן מחליפות את המדיניות של עימות עם אנשי ההתנגדות במדיניות של דיאלוג והכלה - על בסיס העקרונות של המלחמה הקרה".
נסראללה וחבריו שקועים עד צוואר בחגיגות שחרורו של קונטאר וחבריו ובקבורות חגיגיות של גופותיהם של כמאתיים המחבלים שמסרה ישראל. בחיזבאללה מנסים למתג את נסראללה כמי שאחראי אישית על הניצחון הזה. "נסר מן אללה" (ניצחון מאלוהים) נכתב על המשאיות המקושטות שהובילו את מאתיים הארונות, כאשר הכרזות האחרות מתייחסות לכך שנסראללה עמד במילתו, ואילו אולמרט שיקר או לכל הפחות - כשל.
קריקטורה ב"אל-חיאת": "חגיגות רשמיות ועממיות לשחרור האסירים"
עסקת השבויים הצטרפה להישג פוליטי שהצליח נסראללה לרשום בשבוע האחרון, שחמק מן העין בישראל - אתמול התכנסה ממשלת ה"אחדות" הלבנונית החדשה לישיבתה הראשונה ולתמונה קבוצתית. ראש הממשלה הוא אולי פואד סניורה, אולם מי שמושך בחוטים הוא נסראללה. לאחר שהצליח לזכות בזכות וטו על החלטות הממשלה ולהכניס את האנשים היקרים לו אליה, הוא הצליח לגרור באף את כל ראשי הממשל הלבנוני ובהם ראש הממשלה סניורה, פטרונו הפוליטי, סעד אל-חרירי, הנשיא, מישל סולימאן, וכל יתר סגל א' של לבנון לשדה התעופה הבינלאומי של ביירות כדי להתחבק עם קונטאר ולהשתתף בחגיגות שארגן נסראללה. היה זה מחזה משפיל, שלא נעלם מעיני חלק מהעיתונאים הלבנונים שמתחו על כך ביקורת היום. נשיא לבנון הנכנס אף הגדיל ואיים על ישראל כי "כל האמצעים כשרים בשחרור חוות שבעא". זה מעתה הטון הרשמי מביירות וזו המטרה הבאה, ככל הנראה, של חיזבאללה.
נסראללה ממשיך לככב בסקרים במדינות ערב
השבוע פרסם מרכז סבן שבמכון המחקר היוקרתי "ברוקינגס" בוושינגטון נתונים מתוך סקר חדש שערך לאחרונה. הסקר, פרי עבודתו של ד"ר שיבלי תלחמי, מרצה בכיר באוניברסיטאות בארה"ב ביקש לבדוק את יחסה של לבנון לישראל במלאת שנתיים למלחמה. הסקר בוצע בלבנון לראשונה בשנת 2006 אחרי המלחמה, ובחודש מרס השנה.
כמעט כל שיעי בלבנון, 99% אם מדייקים, סבור כי ישראל מדינה חלשה וזה רק עניין של זמן עד שתובס. הסונים הגיבו באופן שונה ורובם טוענים היום כי אין לדעת אם ישראל התחזקה או נחלשה. ומה בנוגע לנסראללה עצמו? מנהיג המיליציה השיעית יכול להתרווח בכורסתו בסיפוק. בסקר נוסף שערך תלחמי במהלך השנה בקרב אלפי נשאלים בשש מדינות ערביות - מצרים, סעודיה, לבנון, מרוקו, ירדן ואיחוד האמירויות הערביות - הוא מצא כי נסראללה הוא המנהיג הנערץ ביותר על ידי הציבור הערבי. זאת, לאחר ש- 26% מהנשאלים נקבו בשמו בשאלה פתוחה.
הציבור הערבי רואה בנסראללה מנהיג נערץ גם במדינות הסוניות המתונות, שמתנגדות לחיזבאללה. במקום השני לאחר נסראללה נמצא נשיא סוריה, בשאר אסד, שזכה ל-16%, ובמקום השלישי נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שזכה ל-10%. אם אלה הנתונים מחודש מרס, שבו לבנון היתה בעיצומו של משבר פוליטי, ניתן רק לשער מה יהיו הנתונים היום.