השת"פ הצליח: זינוק חד באישומים למשתמטים
מאז החלו המשטרה וצה"ל בשיתוף פעולה על-מנת לאתר משתמטים ביולי 2007, הוגשו 371 כתבי אישום - לעומת כמה עשרות בשנים קודמות. בצה"ל אומרים: "אנו רואים את הפירות של התוכנית הזו, וממשיכים לנהל מלחמה בתופעה גם בבתי הדין, על מנת שהעונשים יהיו חמורים ומרתיעים"
זינוק חד במספר כתבי האישום שמוגשים נגד משתמטים משירות צבאי: מאז יולי 2007 הגישה התביעה הצבאית 371 כתבי אישום לבתי הדין הצבאיים כנגד משתמטים. הסיבה המרכזית: הידוק שיתוף הפעולה בין צה"ל למשטרת ישראל, כך שכל בדיקת רשיונות של משתמט עלולה להסתיים בכלא הצבאי.
לפני כשנה נחשפה ב-ynet תוכניתו של האלוף אבי זמיר, שנכנס בימים אלה לתפקידו כראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, ותכליתה להגיע לכמה שיותר משתמטים משירות. הדרך היתה להעביר את נתוני המשתמטים "הקשים", כאלה שנמנעו משירות צבאי יותר משנה, למשטרת ישראל מתוך הנחה שכל בדיקת רשיונות תביא למעצרם. עד כה הועברו הנתונים בעיקר לגבי עריקים, ובצה"ל קיוו כי כעת ייעצרו יותר משתמטים, ולאחר הליך שיפוטי אף ייתגיסו לצה"ל.
כעת מתברר שיש פירות לתוכנית. עד כה הצליחה הפרקליטות הצבאית להגיש בשנה כמה עשרות בודדות של כתבי אישום נגד משתמטים, אבל לאחר ששיתוף הפעולה החל זינק מספר כתבי האישום ל-200 במחצית השנייה של שנת 2007, ומתחילת השנה הוגשו עוד 171 כתבי אישום.
"יש עלייה משמעותית בהיקף המשתמטים שנעצרים והיקף כתבי האישום", אמר ל-ynet סגן-אלוף מוריס הירש, פרקליט עריקים ונפקדים האמון על נושא זה. "משתמט שנעצר על ידי המשטרה מובל למעצר מיידי. אנו רואים את הפירות של התוכנית הזאת, וממשיכים לנהל מלחמה בתופעה גם בבתי הדין, על מנת שהעונשים יהיו חמורים ומרתיעים".
סא"ל הירש מציין כי גם בתי הדין נוקטים במדיניות הענשה מחמירה, כך למשל דווח ב-ynet בשבוע שעבר על שופט צבאי שגזר על משתמט בן 25, שלא הגיע ליום גיוסו לפני שבע שנים - תשעה חודשי מאסר בפועל - העונש המקסימלי שבידיו לתת. "במקרה זה החליט השופט גם לתת עונש על תנאי למשך 15 חודשים, החלטה מרתיעה כשלעצמה", אמר סא"ל הירש.
ומה בעתיד? בימים אלה עוסקים בפרקליטות הצבאית בהקמת גוף ייעודי שיטפל בכל נושא המשתמטים הכבדים. "כיוון שהתחום אינו באחריות חוקרי מצ"ח, יש צורך בגוף כזה שירכז מאמץ בכל הקשור למשתמטים על מנת שנוכל להעמיד אותם לדין באופן מהיר ואפקטיבי", סיכם.