חדש: תקנון למניעת הטרדות מיניות בבי"ס דתיים
פורום "תקנה", שהוקם לטפל בהטרדות מיניות בחברה הדתית, פירסם תקנון מיוחד למוסדות החינוך. על פי התקנון, מורה ייפגש עם תלמידים רק בשטח המוסד החינוכי, וכל לימוד בחברותא ייערך עם שני תלמידים לפחות. הערה על צניעותה של תלמידה תינתן מידי אישה בלבד
מורים לא יקיימו שיחות אישיות עם תלמידים או תלמידות מחוץ למוסד הלימודים. אם עלה הכרח כזה, על השיחה להתבצע כשחפץ מפריד בין השניים ואדם נוסף יוכל להצטרף - אלה הם רק שניים מסעיפי התקנון שניסח פורום "תַּקָּנָה", המטפל בהטרדות מיניות בחברה הדתית. התקנון, שעד כה נשלח לגורמים הרלוונטים בלבד, נחשף לאחרונה באתר האינטרנט החדש של הפורום ומיועד לכל מוסדות החינוך.
חמש שנים חלפו מאז שנוסד פורום 'תַּקָּנָה', וכעת הוא מרחיב את פעילותו. בתקנון שפירסמה מזכירות הפורום נכתבו כללי התנהגות ראויים של בעלי סמכות ומרות כלפי התלמידים והתלמידות. במקביל, נחשף גם הקוד האתי על פיו פועלים משתתפיו - מסמך שמגדיר את חובותיהם של המטפלים כלפי המתלוננות.
בתקנון שפורסם, העוסק בעיקר בקיום שיחות אישיות בין בעל סמכות לבני המין השני במסגרות חינוכיות דתיות, נקבע בין היתר כי השיחות ייערכו בין כותלי המוסד, בשעות העבודה, כאשר ישנם אנשים נוספים בבנין ותוך הקפדה על הלכות "ייחוד" שמונעות את הימצאותם של גבר ואישה לבדם. כן נקבע כי הערה אישית על צניעותה של חניכה - תינתן רק על ידי אישה.
התקנון מחייב הקפדה על דיני ייחוד גם בלימוד משותף וקובע כי "אין לקיים לימוד קבוע בחברותא בין בעל סמכות לחניכיו אלא אם משתתפים בלימוד זה לפחות שני חניכים". כן נכתב שבסיעות משותפות ישב החניך מאחור, ולא ליד בעל הסמכות הנוהג ברכב.
"בכל מקרה שבעל הסמכות מזהה בעיה אינטימית הקשורה לתחום המיני, יופנה החניך על ידי בעל הסמכות ליועץ מיוחד שימונה בכל מוסד חינוכי (יועץ לבנים ויועצת לבנות)", נקבע באחד הסעיפים.
חברי הפורום ממליצים למוסדות לנקוט גם "צעדי מנע", וכותבים: "בכל מוסד חינוכי דתי תתקיים פעם בשנה פעילות הסברה בקרב צוות העובדים שתסביר מה נכלל בהטרדה מינית והתנכלות, ומהן הדרכים לפעול במקרה בו אירעה הטרדה מינית... ראש מוסד חינוכי דתי שלומדים בו תלמידים שגילם נמוך מ-18, מחויב לדאוג לכך שהגורמים המקצועיים הפועלים במסגרת המוסד יביאו לידיעת התלמידים, תוך שמירה על ערכי הצניעות המקובלים במוסד, את האפשרויות העומדות לפניהם במקרה של הטרדה".
חשיפה - קידוש השם
בקוד האתי המתייחס לעבודת חברי פורום "תקנה" עצמם נקבע כי "אין לחפות או לכסות על מעשי עוול בטיעון שייווצר חילול השם בחשיפתם. להפך, קידוש השם הוא בעשיית צדק". עוד בקוד כי חברי הפורום יעודדו הגשת תלונה מסודרת, בהליכים פליליים ומשמעתיים, נגד המטרידים.
"התקנון אינו בא במקום החוק למניעת הטרדות מיניות, אלא כהשלמה לחוק זה, והתאמתו למסגרות החברתיות של הציבור שומר המצוות. המטרה היא להוות משמרת וסייג לאסור על פי ההלכה ורוחה", מדגישים בפורום.
פורום 'תקנה' נוסד בשנת 2003 על ידי הרבנית יהודית שילת, שכיהנה אז כיו"ר תנועת אישה הדתית לאומית "אמונה", במטרה "לפתח מודל להתמודדות בתוך הקהילה הדתית עם פגיעה בתחום המיני של בעלי מרות וסמכות כלפי מי שנתון תחת מרותם, סמכותם או השפעתם". בפעילות הפורום שותפים רשתות החינוך צביה, אור תורה סטון, מרכז ישיבות בני-עקיבא ואמי"ת, פורום המדרשות התורניות לבנות, ארגוני השירות הלאומי עמינדב, בת-עמי והאגודה להתנדבות, ארגון הנשים קולך, מרכז הסיוע לנשים דתיות ואגודת יד-שרה.
בין חברי פורום תקנה: הרב יעקב אריאל, הרב ד"ר אהרון ליכטנשטיין, הרב צפניה דרורי, הרב אליקים לבנון, הרב יובל שרלו, הרב שלמה ריסקין, הרב דוד סתו, הרב אבי גיסר, הרב איתן אייזמן, הרב אלישיב קנוהל, פרופ' ידידיה שטרן, הרבנית חנה הנקין, הרבנית יהודית שילת, הרבנית מלכה פיטרקובסקי, אילת וידר כהן, הרבנית גילה רוזן, עו"ד ריקי שפירא ואחרים.
לאחר שלמדו את הסוגיה מההיבט החוקי וההלכתי החלו החברים לפני כשנתיים לטפל בתלונות על הטרדות מיניות במוסדות החינוך הדתיים. מזכירות הפורום המקבלת את התלונה מחליטה האם היא מתאימה להיות נדונה במסגרת זו, ובמידה שכן היא ממנה הרכב הכולל רב, איש חינוך, מטפל מקצועי ומשפטן, והם שמטפלים בה.
בחודשים האחרונים מנסה ארגון קולך להטמיע את תקנון הפורום באמצעות קורסים שהוא מעביר, במטרה להגביר את מודעות החברה הדתית לתופעה ולצורך לטפל בה. במסגרת הקורס מתקיימים חמישה מפגשים הכוללים סדנאות והרצאות בנושאים של גוף, מיניות,יחסים בין המינים ומאפיינים של פגיעות מיניות, בהיבטים פסיכולוגים, דתיים, מוסריים תרבותיים ומשפטיים.