שתף קטע נבחר
 

אושר בוועדה: יוגדל תקציב עידוד השקעות הון

על פי הצעת החוק הפרטית, שאושרה בוועדת השרים לענייני חקיקה, תקציב 2008 של מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת יגדל ב-200 מיליון שקל ל-500 מיליון שקל. האוצר צפוי להתנגד

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום הצעת חוק פרטית להגדלת התקציב השנתי של חוק עידוד השקעות הון, ל־500 מיליון שקל ב־2008 לעומת 300 מיליון שקל עד כה. כמו כן, על פי הצעת החוק, מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת יוכל לאשר תוכניות ללא הגבלת זמן, וזאת בניגוד לחוק הקיים, שלא אפשר למרכז לאשר תוכניות אחרי דצמבר 2008.  

 

את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת יעקב מרגי (ש"ס), שי חרמש (קדימה) ואיתן כבל (העבודה), ותמכו בה שר התמ"ת אלי ישי והשר לפיתוח הנגב והגליל יעקב אדרי. ההצעה תעבור לקריאה טרומית ולהליכי חקיקה בקרוב.  

 

חזי צאיג, המנהל את מרכז ההשקעות, אמר כי הוא רואה חשיבות רבה בהמשך קידום הליך חקיקה זה, שישים סוף לאי הודאות שקיימת הן למשקיעים המקומיים והן למשקיעים חיצוניים: "אישור תקציב זה והסרת מגבלת הזמן יביאו בשורה לתעשייה, יפחיתו את סיכון הפרויקטים ויקדמו את מטרות ממשלת ישראל בדבר סיוע ותמיכה לפריפריה. אני מקווה שמשרד האוצר ואגף התקציבים, שהם שותפים שלנו לקידום הפריפריה, יתמכו אף הם בהליך".

 

בדברי ההסבר לחוק טוענים חברי הכנסת כי החוק הוא אחד המכשירים החשובים העומדים לרשות יזמים מקומיים וזרים המעוניינים להשקיע בענפי התעשייה, התוכנה, התיירות והחקלאות, שהם מגזרים עתירי יצוא. חברי הכנסת טוענים כי המדינה חייבת להתערב כדי לעודד השקעות בפריפריה, וכי מסלול המענקים - בניגוד למסלולי התעסוקה והמס בחוק לעידוד השקעות הון - נותן פתרון בכך שהמדינה חולקת את הסיכון עם המשקיע.

 

במרכז ההשקעות טוענים כי החוק תרם להתפתחותם של מפעלי תעשייה בעיירות הפיתוח ומשך חברות בינלאומיות רבות כגון מוטורולה, אינטל (שקיבלה 40 מיליון שקל השנה) ונסטלה. עוד הם טוענים כי במהלך העשור האחרון חל קיצוץ משמעותי בתקציב המענקים - מ-1.3 מיליארד שקלים ב־1997- ל-300 מיליון שקל ב-2008. כיום, לדבריהם, יש בצנרת כ-400 בקשות שהצטברו בחמש השנים האחרונות בהיקף של כ-2 מיליארד שקלים, המבטאות השקעות פוטנציאליות של כ-10 מיליארד שקלים (פחות ממחצית בהשקעות זרות) והגדלת הייצוא בכ-4 מיליארד שקלים.

 

 לטענת מרכז ההשקעות, השקעות אלה אמורות להביא לתוספת של 14 אלף משרות בתעשייה ובשירותים נלווים בעיקר בפריפריה, ולהביא לירידה של 11%-12% בשיעור המובטלים באזורים אלה. במרכז ההשקעות מצטטים מחקר של מינהל הכנסות המדינה מינואר 2006, שממנו עולה כי שיעור ההטבה למשק מהחוק לעידוד השקעות הון מגלם הכנסה אפשרית למדינה של עד 2.4 מיליארד שקל מדי שנה, תלוי בסכום המענקים שמאושר. המתנגדים לחוק טוענים שמדובר בתוספת לא אחראית לתקציב, שכן לא ברור מאין יגיע התקציב הנוסף, וכן שההצעה נולדה מלחץ של כמה מפעלים גדולים.

 

על פי הערכות, האוצר צפוי להתנגד להצעת החוק ולהגיש ערר. משמעות הדבר היא שהחוק יגיע לקריאה טרומית בלי תמיכה ממשלתית. האוצר מתנגד עקרונית להגדלת תקציבים מסיבית, ומעדיף להפנות תקציבי יתר למחקר ולפיתוח ולא להשקעות הון, שמשתלמות פחות לטענתו.

 

השתתפו בהכנת הידיעה: נעמה סיקולר ועמית שרביט
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיבלה 40 מיליון ש' השנה. מפעל אינטל קרית גת
צילום: שלום בר טל
מומלצים