למה מתעכב חוק החסכמים במוסדות הציבור?
הצעת חוק חדשה רוצה לחייב מוסדות ציבור וממשלה להתקין חסכמים על הברזים כדי להתמודד עם משבר המים. אך רשות המים העלתה הסתייגויות ורוצה כמה חודשים כדי לגבש את הכללים והתקנות באופן מפורט ומקיף. חברי הכנסת חוששים שבקצב הזה הצעת החוק תיכנס לתוקף רק בקיץ הבא - ובתנאי שהכנסת לא תתפזר והתהליך יוקפא. רשות המים: אנו לא עורמים קשיים - אנו רוצים חוק מקיף ויעיל
וועדת הכלכלה של הכנסת החליטה היום (ב') לקדם את הצעת החוק הפרטית המחייבת את גופים ממשלתיים וציבוריים להתקין אביזרים המפחיתים את זרימת המים בברזים - חסכמים למשל. עד כאן מדובר בבשורה טובה, במיוחד לאור מצבו המיובש של משק המים.
אלא שיש גם בשורה רעה: האופן בו אושרה ההצעה לקריאה ראשונה, וטענות של משתתפים בדיון בדבר קשיים ביורוקרטיים שעורמת רשות המים בפני היוזמה, מעוררים ספק רב אם היא תושלם ותיכנס לספר החוקים לפני הקיץ הבא. ויש בשורה רעה אף יותר: אם ההצעה לא תעבור בקריאה ראשונה בשבוע הבא, והכנסת תתפזר לבחירות חדשות, אפשר שהיוזמה תיגנז כליל והעבודה שנעשתה עד כה תרד לטימיון. יוזמה חדשה תוכל לעלות שוב לסדר היום רק לקראת החורף הבא.
הצעת החוק של הח"כים יוחנן פלסנר (קדימה) דב חנין (חד"ש) וגלעד ארדן (ליכוד) מרחיבה למעשה הוראה ממשלתית להתקנת החסכמים שיצאה לפני מספר שנים לרשויות המקומיות. אלא שמההצעה המקורית הושמטו סעיפים, והנוסח שאושר היום בוועדה אינו כולל את סוגי האביזרים שיוכנסו לשימוש על הברזים וראשי המקלחות במוסדות הציבור. הייתה זו פשרה שהתקבלה לאחר טענות של נציגי רשות המים, שביקשו לקבוע את הכללים לגבי בחירת האביזרים.
ברשות המים אמרו כי אם הכנסת מבצעת מהלך שמטרתו חיסכון במים, מן הראוי שיהיה זה מהלך מקיף ומפורט, ולכן יש לקבוע באופן מדויק אילו אביזרים לחיסכון במים ראוי שייכנסו לשימוש. לשם כך, אמרו ברשות, צריך לבחון היטב את הנושא ולא להחפז ולקבל החלטות פזיזות ופופוליסטיות.
לבסוף הוחלט שהכללים לבחירת האביזרים, והרשימה המפורטת שלהם, יובאו לדיון נפרד בוועדה ויקבלו את אישורה.
איפה יחסכו במים, ואיפה לא?
ברשות המים גם ביקשו לקבל סמכות לקבוע את סוג המוסדות שהחוק יחול עליהם, כגון בתי חולים, בתי סוהר ומתקני ביטחון ומשטרה שונים - וכן סמכות לפטור גורמים נוספים מחובת התקנת האביזרים. ברשות טענו כי בנסיבות מסויימות צוברים האביזרים חיידקים שמזיקים לחולים למשל, או מונעים רחצה סבירה מאסירים בבתי כלא.
לבסוף נקבע שגם רשימת הגופים עליהם חל החוק - ואלה הפטורים ממנו - תיקבע בדיון הנפרד האמור. המשמעות היא זמן נוסף שיחלוף עד אישור החוק, ועד שמוסדות המדינה יחלו לחסוך במים בפועל.
זאת ועוד: בדיון נטען כי רשות המים מנסה לעמעם את נוסח החוק, כדי שלא יקבע באופן מפורש כי הוא חל על חסכמים בלבד, אלא ידבר על אביזרים שונים לחיסכון במים. חברי הוועדה התנגדו למהלך בנימוק שהעמימות תרוקן את החוק מתוכן. ברשות אמרו מנגד כי רצונם הוא לכלול תחת החוק אביזרים נוספים כמו מיכלי הדחה דו-כמותיים לשירותים ועוד.
חברי הוועדה התרעמו על התנהלות רשות המים בנושא, והתפלאו מדוע הרשות נוהגת כך בשעה שהיא מתריעה על משבר המים החמור שמאיים לייבש את הכנרת והמאגרים. בסיכומו של הדיון דרשו אנשי רשות המים לפחות שישה חודשים לדיונים והכנות כדי לגבש את כל הכללים והסייגים לקראת הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
בשלב זה פקעה סבלנותו של יושב ראש הוועדה, ח"כ ארדן, שהתפלא מדוע הרשות לא יושבת על המדוכה יומם ולילה כדי לקבוע את הכללים בזמן הקצר ביותר האפשרי. הוא ואחרים טענו גם שהרשות הייתה צריכה לעשות זאת כבר עתה - ולא להמתין לדיונים בוועדה - במיוחד אם ניצבת ישראל במשבר מים כה חריף כפי שהרשות טוענת.
לבסוף סוכם על ארכה של שלושה חודשים לגיבוש הכללים, ודיון נוסף כאמור. המשמעות היא שהמשך העבודה על החוק לקראת אישורו הסופי לא תחל לפני החורף הבא - וזאת בתנאי שהבחירות לא יוקדמו והנוסח הקיים של הצעת החוק יעבור לפחות את הקריאה הראשונה עד סוף השבוע הבא, לפני צאת הכנסת לפגרת הקיץ.
אם לא יעבור החוק את המשוכה הזו והבחירות יוקדמו, כל העבודה שנעשתה עד כה תרד לטימיון שכן הצעת חוק פרטית שלא עוברת קריאה ראשונה לא עוברת אוטומטית לכנסת הבאה. אם אכן תיגנז ההצעה, יוזמה חדשה של המהלך לא תחל אלא לאחר הבחירות - כלומר רק בסוף החורף הבא.
רשות המים: הוועדה קיבלה את רוב ההערות שלנו
ברשות המים דחו מכל וכל את הטענות שהועלו, לפיהם הם שעורמים קשיים ביורוקרטיים נגד החוק. "נושא התקנת אביזרים חוסכי מים (לא רק חסכמים) חיוני וחשוב, ועל כך אין ולא היה חולק. רשות המים סברה כי חקיקה מעין זו מקומה כחקיקה משנית, על ידי אנשי המקצוע המתאימים, ולא כחקיקה ראשית. בדיון הקודם בוועדת הכלכלה, ההצעה היתה חסרה ולא יעילה דיה - ועל כך התנגדה לה רשות המים.
"ישיבת הועדה היום התקיימה לאחר דיונים מקדימים בין רשות המים ויוזם החוק ח"כ יוחנן פלסנר. הוועדה קיבלה את מרבית נהסתייגויות שהעלתה רשות המים, והצעת החוק הורחבה כך שתוחל על גופים נוספים מעבר לאלו שנכללו מלכתחילה.
"רשות המים מעודדת גם בקרב הציבור הרחב את השימוש באביזרים חוסכי מים, ומקווה שגם הצעת החוק הזו תתרום את תרומתה לצמצום הביזבוז, אך יש לזכור כי אין זה מספיק להרכיב חסכם - נדרשות פעולות רבות נוספות כמו קיצור זמני המקלחות, השקייה יעילה ופעולות במישור התשתית כמו הרחבת ההתפלה, שיפור מתקני השבת מי הקולחין ושיקום בארות שהזדהמו.