שתף קטע נבחר

קמבודיה דורשת התערבות בינ"ל במשבר המקדש

המחלוקת הטריטוריאלית בין קמבודיה לתאילנד על מקדש הינדי עתיק השתלטה על סדר היום של כינוס פורום מדינות דרום-מזרח אסיה. בכינוס דרש שר החוץ הקמבודי ממדינות הפורום וממועצת הביטחון להתערב במשבר, ואיים כי מלחמה עומדת בפתח

מחלוקת על קו הגבול בין תאילנד לקמבודיה עמדה בראש סדר יומו של כינוס של פורום מדינות דרום-מזרח אסיה (ASEAN), שנפתח השבוע בסינגפור.

 

הכינוס נועד לעסוק בסוגיות כלכליות ובטחוניות, ובו משתתפים שרי החוץ של מדינות דרום מזרח אסיה - אך לנוכח המתיחות החדשה בין קמבודיה ותאילנד עקב המחלוקת הטריטוריאלית על מקדש הינדי עתיק, נדחקו סוגיות הכינוס לקרן זווית.

 

בשבוע האחרון גברה המתיחות הצבאית בין תאילנד לקמבודיה, על רקע מחלוקת על המקדש ההינדי פראה ויהיר מהמאה ה-11 השוכן על הגבול בין שתי המדינות. ביום שלישי שעבר טענה קמבודיה כי חיילים תאילנדים חצו את הגבול וחדרו לשטחה באזור המקדש. הצבא התאילנדי הכחיש שפלש לשטח זר וטען כי החיילים הוצבו במקום כדי "להגן על ריבונות" הממלכה באזור הגבול, וכדי לשמור על הסדר לנוכח ההפגנות המתמשכות של אזרחים תאילנדים במקום.

 

שרי החוץ של תאילנד וקמבודיה תדרכו את עמיתיהם מפורום מדינות דרום-מזרח אסיה על המצב השורר באזור, שאליו שוגרו מאות חיילים משתי המדינות. דיפלומטים מסרו כי קמבודיה דרשה ממועצת הביטחון של האו"ם וממדינות ASEAN להתערב במשבר - אך תאילנד הבהירה כי היא מתנגדת ל"בינאום" של הסכסוך.

 

"לנוכח המלחמה העומדת בפתח, זהו איום רציני ביותר לעצמאותנו ולשלמותנו הטריטוריאלית. יש לנו מחויבות לפנות למועצת הביטחון של האו"ם", אמר שר החוץ הקמבודי הור נמהונג. דבריו היו הקשים ביותר מאז שפרץ העימות.

 

בית משפט בינלאומי קבע ב-1962 כי המקדש שייך לקמבודיה, ואולם הגבול המדויק מעולם לא הוסכם. מבקרי הממשלה בתאילנד, המלבים את תחושות הלאומנות של האזרחים, טענו כי הממשלה מוותרת על שטחי המדינה, והציתו מחדש את המשבר הנוכחי. האתר הוכרז לאחרונה כאתר מורשת עולמי על-ידי האו"ם.

 

מחר - מפגש שרי החוץ של פורום השש

המחלוקת דחקה מראש סדר היום גם את המצב במיאנמר - סוגיה שעולה באופן תדיר בכינוסי הפורום. אתמול התפרסמה בכינוס הודעה לפיה יש צורך במיליארד דולר נוספים לפחות כדי לסייע לנפגעי סופת הציקלון נרגיס שהיכתה במדינה המבודדת בתחילת מאי.

 

נושא נוסף שנדחק בשל המתיחות הוא סוגיית פירוקה מגרעין של צפון קוריאה. מחר ייפגשו בשולי הכינוס נציגי פורום שש המדינות - רוסיה, סין, יפן, ארה"ב, דרום קוריאה וצפון קוריאה - כדי לקיים סבב שיחות נוסף, לראשונה בדרג שרי חוץ. במסגרת זו תיפגש מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס עם עמיתה הצפון קוריאני אוי צ'ון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים במקדש, בשבוע שעבר
צילום: AP
מומלצים