שתף קטע נבחר

הודו: הדרך להסכם עם ארה"ב נסללה בשוחד?

בעלי בריתו הקומוניסטים של ראש הממשלה ההודי בפרלמנט התנגדו להסכם גרעין אזרחי שיקרב את המדינה לארצות-הברית. הממשלה הצליחה לשרוד בהצבעת אמון גורלית, אך אחריה טענו באופוזיציה: קולות נקנו בכסף

ממשלת הודו שרדה אמש הצבעת אמון מכרעת, הסוללת את הדרך להסכם גרעין אזרחי עם ארצות-הברית העומד במרכז השותפות המתפתחת בין שתי הדמוקרטיות הגדולות בעולם. ואולם הבוקר (יום ד') נטען בעיתונים הודים כי ההצבעה "הוכתמה" בקניית קולות.

 

ראש הממשלה ההודי מנמוהן סינג ומפלגת הקונגרס היו נחושים מאוד, ייתכן שאף יותר מדי, להבטיח ניצחון בהצבעה. בדרך קראו לנמל תעופה במדינה על שמו של אביו של חבר פרלמנט אחד, לחבר פרלמנט אחר הובטח תפקיד בכיר ולפי פוליטיקאים באופוזיציה, רבים אחרים קיבלו שוחד בסך מיליוני דולרים.

 

חברי הפרלמנט מהמפלגה ההינדית-לאומנית בהרטיה ג'נאטה הנסערים הוציאו כמויות גדולות של כסף מזומן משקיות לדבריהם הכילו עשרות מיליוני רופי (מאות אלפי דולרים) - וטענו כי עמיתיהם במפלגת הקונגרס ובעלות בריתם ניסו לשחד אותם על מנת שיימנעו בהצבעת האי אמון. המהומה הביאה להשעיית הדיונים בפרלמנט, אך לא שינתה את פני הדברים לעת עתה.

 

הממשלה ניצחה בהצבעת האמון עם רוב של 275 קולות לעומת 256 מתנגדים, רוב גדול מכפי שצפו פרשנים פוליטים. עשרה חברי פרלמנט נמנעו בהצבעה. ראש הממשלה ההודי כינה את הניצחון "משכנע", ואמר לעיתונאים מחוץ לפרלמנט שהוא "שולח מסר לעולם שהודו מוכנה לתפוס את מקומה בוועדת המדינות". כוונתו להתקדמות בעסקת הגרעין עם ארה"ב.


מפגינים מחוץ לבניין הפרלמנט בניו-דלהי (צילום: רויטרס)

 

העסקה נחשבת לאבן הפינה בבניית יחסי השותפות בין ארה"ב להודו, שלמרות שהייתה נייטרלית באופן רשמי במלחמה הקרה, ניהלה יחסים חמים עם ברית המועצות. המפלגות הקומוניסטיות, שהעניקו לממשלתו של סינג רוב בפרלמנט, גינו את ההתקרבות לוושינגטון. ההסכם החדש נועד לשים קץ ליותר משלושה עשורים של בידוד גרעיני עבור הודו ולפתוח את כוריה האזרחיים לפיקוח בינלאומי בתמורה לדלק גרעיני וטכנולוגיות שנמנעו ממנה בשל סירובה לחתום על האמנה למניעת הפצת גרעין.

 

לסיכום העסקה, על הודו לחתום על הסכמים בנפרד עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ועם ארה"ב. הקונגרס האמריקני יצטרך לאשר את ההסכם לפני שייכנס לתוקף. בבית הלבן ברכו על הצלחת הממשלה ההודית בהצבעה: "אנו חושבים שרעיון סידור הגרעין האזרחי האמריקני-הודי טוב לכולם", אמרה הדוברת דנה פרינו. "הוא טוב להודו, כי הוא יסייע לספק להם מקור אנרגיה שלו הם זקוקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת הודו, מנמוהן סינג
צילום: איי אף פי
מומלצים