שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: סיכון נמוך לחיילי עיר הבה"דים

דו"ח של משרד הבריאות: הסיכון הבריאותי שנשקף לחיילים שישרתו בעיר הבה"דים כתוצאה מפיצוץ או אירוע חמור במפעלי רמת חובב - נמוך. המרחק היחסי של הבסיסים מהמפעלים, עוצמת הרוח ויכולת הפיזור של הגזים מקטינים את הסיכון לחיילים, ויתאפשר להם להתמגן בשעת חירום

ישנה הסתברות נמוכה מאוד שייגרם נזק בריאותי חמור לחיילים שישרתו בעיר הבהדי"ם של צה"ל בצומת הנגב, כתוצאה מאירוע חריג במפעלים הכימיים ברמת חובב. זוהי המסקנה העולה מדו"ח הערכת סיכונים שחובר עבור משרד הבריאות ושממצאים ממנו נחשפו היום (ה'). טיוטה ראשונית של הדו"ח הוגשה למשרד הבריאות על ידי ד"ר אלי שטרן, מנהל המרכז להערכות סיכונים במכון המחקר "גרטנר".

 

בתדרוך שקיים אמר שטרן כי הדו"ח שלו מתייחס אך ורק למקרים חריגים וקיצוניים, כמו דליפות של חומרים מסוכנים וגזים רעילים, תקלות או שריפות הגורמות לפיזור חומרים מסוכנים ונוזלים או פיצוצים במיכלים המכילים חומרים מסוכנים. עוד הוא ציין כי הערכת הסיכונים שביצע מתייחסת אך ורק לבני אדם שנמצאים באזור צומת הנגב - כ-8 ק"מ מרמת חובב - ולא לתושבים הנמצאים באזורים אחרים במרחב, וכי נבדקו תרחישים של חשיפות קצרות לחומרים - ולא חשיפות ממושכות.

 

על פי התרחישים שנבחנו, החיילים בבסיסים מקבלים התראה על אירוע, ומיד מתמגנים או נכנסים לחללים סגורים. "הסיכונים הבריאותיים העיקריים לבני אדם בחשיפות קצרות טווח לריכוזי החומרים שבאוויר הם פגיעות במערכת הנשימה ולעיתים צריבות בעיניים ופגיעות עוריות", קבע שטרן. הוא גם הדגיש כי ממילא הסיכוי להתרחשות מקרי קיצון אלה נמוכה מאוד. 

 

לפי הדו"ח המרחק של צומת הנגב ממפעלי רמת חובב משפיע על פיזור ומיהול החומרים המסוכנים באוויר, וברוב המקרים שנבחנו בתרחישים, הריכוזים של החומרים המסוכנים לא מתקרבים לרמות מסוכנות. ניתוח של מהירות הרוח האופיינית ביום ובלילה מצביעים על כך שבמהלך היום תעבורנה עשרות דקות מרגע פליטת החומרים ועד להגעת הזיהום לעיר הבהדי"ם ובתנאי לילה תעבור למעלה משעה.

 

"ההסתברות שיקרה אירוע חמור היא נמוכה מאוד. ההערכה לפי הדו"ח היא שבגלל המרחק מרמת חובב, והזמן שייקח עד להגעת החומרים המסוכנים, החיילים יספיקו להתמגן", אמר ל-ynet ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות.

  

שטרן הדגיש כי הדו"ח שחיבר לא בחן את ההשפעה של הפעילות השוטפת ברמת חובב. גורמים המעורבים בנושא הסבירו ל-ynet כי השפעות הפעילות השוטפת של המפעלים נמצאות תחת אחריות המשרד להגנת הסביבה, וממילא הם עוברים שידרוגים ושיפורים גדולים כחלק ממאמץ מרוכז של משרד הביטחון והמשרד להגנת הסביבה. 

 

גורמים המכירים את הנושא אמרו ל-ynet כי כדי להקטין את הסיכון מהמפעלים בשעת תקלה ממליץ הדו"ח לבצע עבודות מיגון ושיפור של מתקנים שונים - חיזוק מיכלי חומרים מסוכנים בבטון, שיפור תשתית ופיצול של מיכלים גדולים למספר מכלים קטנים יותר - כדי להקטין את הסיכון הנובע מתקלה. הגורמים אמרו כי את השיפורים הללו ניתן לבצע תוך פרק זמן לא ארוך ובעלות נמוכה יחסית, כך שלוח הזמנים להקמת עיר הבה"דים לא ייפגע.

 

במשרד הביטחון אמרו כי ידרשו מהמפעלים ברמת חובב לעמוד בתקנים המחמירים של המשרד להגנת הסביבה עד 2010 - שנתיים לפני האיכלוס המתוכנן של הבסיסים. פרק זמן זה יאפשר לוודא מעל לכל ספק שהשטח נקי מסיכונים.

 

על פי החלטת בג"ץ, אושרה הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב בכפוף לתסקיר סביבתי מקיף שיבוצע במקום, ויבחן את השפעת הפעילות השוטפת במפעלים על בריאות החיילים באתר האמור. עוד קבע בג"ץ כי למשרד הביטחון יוּתר להתחיל בעבודות תשתית בשטח במקביל לעריכת התסקיר, ובתנאי שאם יתברר שישנם סיכונים סביבתיים הם יטופלו לפני תחילת הבנייה בפועל.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "לשמחתנו, גם טיוטת דו"ח שטרן קובעת כי לא חל כל סיכון לאכלוסם של חיילי צה"ל בקרית ההדרכה בצומת הנגב החל משנת 2012 - בכפוף לדרישות הנקודתיות בדו"ח. המפעלים ברמת חובב כבר החלו בתהליך טיפול מסיבי בזיהום האוויר, אך וועדת הפיקוח והאכיפה של מערכת הביטחון תמשיך לפעול בעוצמה מול המפעלים, כדי לוודא שהם עומדים בכל דרישות הדו"ח והמשרד להגנת הסביבה עד סוף שנת 2010 - שנתיים קודם למועד אכלוס קריית ההדרכה.

 

מנכ"ל משרד הביטחון התחייב כי קריית ההדרכה לא תאוכלס עד שלא יוכח מעל כל צל של ספק כי צומת הנגב בטוחה לחלוטין", לשון ההודעה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדו:ח: "סיכוי נמוך לתקלה". תקלה ברמת חובב אשתקד
מומלצים