אובאמה בין ברלין הגרמנית לברלין במדינת אוהיו
הסנאטור הדמוקרטי התקבל במזרח התיכון ובאירופה כנשיא הבא של ארה"ב, אך הניצחון רחוק מלהיות בכיסו. יתרונו בסקרים על מקיין מסרב לגדול, ובינתיים מסתמן קרב צמוד במדינות החשובות. וגם: מה חושבות תוכניות הסאטירה על שני המועמדים
הפרשנים בארץ כבר הכתירו אותו כנשיא הבא של ארה"ב, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי כרכר סביבו בפריז ו-200 אלף צעירים נלהבים הריעו לו בברלין - אבל לא הם שיקבעו מי יהיה הנשיא הבא של המעצמה הגדולה בתבל.
לרוב האמריקנים לא ממש אכפת מה חושבים הגרמנים על המועמד שלהם לנשיאות. כדי להיות נשיא ארה"ב, הוא צריך להפיל חומה אחרת, אך לפי כל הסימנים זה עדיין לא קרה. מדובר בחומה של גזענות, חשדנות ושל סימני שאלה לגבי היכולת של הסנאטור הטירון מאילינוי לטפל בהררי הבעיות של ארה"ב.
200 אלף גרמנים נאספו לחזות באובאמה (צילום: AP)
אובאמה הוא תופעה רעננה ומעניינת, ומולו מתמודד הסנאטור הרפובליקני, ג'ון מקיין, המצטייר כזקן נרגן. יחסי הכוחות בין אובאמה למקיין השתקפו היטב דווקא בתוכנית הבידור הלילית "דיילי שואו עם ג'ון סטיוארט", שהציגה בקטע מצחיק במיוחד את אובאמה הכובש את העולם ונפגש עם המנהיגים של היום. באותו הזמן, הוצג מקיין בן ה-72 כשהוא נפגש עם מנהיגים לשעבר כמו ג'ורג' בוש האב, שהוא מבוגר אפילו ממנו (84), מפיל מצרכים מהמדף בסופרמקרט, ונזקק לכסא-מעלית כדי להגיע לקומת המגורים בביתו.
לכאורה העסק כבר סגור. אובאמה כבש את העולם כאילו הוא כבר הנשיא הבא של ארה"ב. ראש ממשלת עיראק הסכים עם תוכניתו להסגת הכוחות האמריקנים בתוך 16 חודשים. השרים אהוד ברק וציפי לבני נדחקו למסוק שהוביל אותו לשדרות. אפילו השר לשעבר איציק מרדכי נדחף לצילום, אבל זה לא סייע לאובאמה לפתוח פער משמעותי בסקרים בארצו.
בשלב המוקדם של הקמפיין, יתרון של חמש-שש נקודות לטובתו בסקרים האחרונים של גאלופ ורסמוסן הוא חסר משמעות. ייתכן שהסקרים החדשים, שיביאו לידי ביטוי את המסע של אובאמה לחו"ל, יצביעו על פער גדל. אולם ניסיון העבר מלמד שמערכת הבחירות האמיתית מתחילה רק אחרי שתי הוועידות של המפלגות (הדמוקרטית ב-25 באוגוסט, הרפובליקנית ב-1 בספטמבר), כשהתלמידים חוזרים ללימודים והמבוגרים מתחילים לגלות עניין אמיתי במצע של המועמדים.
סרקוזי מצא חבר חדש. אובאמה בפריז (צילום: AP)
יכול להיות שבסופו של דבר יצליח אובאמה המבריק למחוץ את מקיין הצולע, אבל דרכו של הסנאטור הדמוקרטי לנשיאות רחוקה מלהיות ברורה. למרות התקשורת המפרגנת, שעוטפת אותו בכיסוי נשיאותי חסר-תקדים, אובאמה לא מצליח לנסוק. דמוקרטים רבים, מתומכיה של יריבתו לשעבר הילארי קלינטון, לא מתלהבים מהמנצח בפריימריז. קלינטון אמנם הופיעה לצדו והצהירה על תמיכה בלתי מסויגת, אבל תומכיה אמרו השבוע בראיון ל"לוס אנג'לס טיימס" שהם חשים אי-נחת מהמטה של אובאמה. הם ביקרו את "סגנון כוכב הרוק" וההופעות הפומפוזיות שלו, המדגישות יותר את המועמד מאשר את המפלגה הדמוקרטית והנושאים החשובים לה.
מעט מדי מצביעים רואים באובאמה דמות מוכרת שניתן להזדהות איתה. סקר שערכה רשת הטלוויזיה NBC מצביע על כך ש-58 אחוז מהאמריקנים מזדהים עם הערכים והרקע של מקיין, לעומת 47 אחוז עם המזדהים עם אלה של אובאמה.
כשאובאמה מילא כיכרות באירופה, מקיין עשה קניות (צילום: AP)
האם אובאמה שחור מדי בשבילם? מעט מאוד מדברים על סוגיית הגזע, אבל זה הנעלם הגדול של מערכת הבחירות הנוכחית. לכן, נשאלת השאלה - האם הסקרים באמת משקפים את ההצבעה הצפויה? גם אם אובאמה יגדיל את הפער הארצי בעקבות מסע הדילוגים למזרח התיכון ולאירופה, עדיף להקדיש תשומת לב לנעשה בעיר בברלין שבמדינת אוהיו, בפריז שבמדינת מיזורי ובלונדון שבמדינת מינסוטה. אלו הן "המדינות המתנדנדות" שעשויות להכריע את גורל הנשיאות.
אובאמה איבד בימים האחרונים את הרוב הזעום שהיה לו במדינת קולורדו, וכעת הוא מפגר בשני אחוזים אחרי מקיין. הסנאטור הדמוקרטי איבד רוב
של שמונה אחוזים במינסוטה, וכעת מוביל עליו מקיין בשניים. אובאמה מוביל באחוז וחצי באוהיו, ובאחוז בודד בווירג'יניה. מקיין, מצדו, מוביל בשניים וחצי אחוזים במיזורי - מדינה שאובאמה תולה בה תקוות רבות.
כשאובאמה נשא נאום חוצב להבות בבירה הגרמנית, הופיע מקיין באירוע צנוע באוהיו, שבו הצהיר כי ישמח לנאום בברלין כנשיא ארה"ב ולא כמועמד לנשיאות. הרפובליקנים ינסו לנצל את נקודות התורפה שעלו במסעו של אובאמה. הם יטענו שהמועמד הדמוקרטי שחצן, שהופיע באירופה כמי שהניצחון מונח בכיסו, עוד לפני שהבוחרים האמריקנים אמרו את דברם.